direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Eiveko
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00028-0402

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurplan Almelo, Symbiose tussen stad en land

In het Structuurplan Almelo, welke door de gemeenteraad van Almelo op 6 maart 2003 vastgesteld is, is de toekomstige ruimtelijke structuur van Almelo op hoofdlijnen voor de periode tot circa 2015 geschetst. Bornerbroek is hierin als dorp opgenomen. Voor Bornerbroek wordt in dit plan aangeven dat er geen grootschalige woningbouw zal plaatsvinden. Woningbouw zal qua schaal en omvang moeten passen bij het dorpse karakter van Bornerbroek. Hierdoor zal Bornerbroek zijn dorpse karakter behouden. Dit betekent echter niet dat er geen wijzigingen plaats zullen vinden. Er zal niet alleen meer gebouwd worden voor eigen behoefte. De taakstelling waarvoor Almelo geplaatst wordt en de beperkte ruimte binnen het eigen grondgebied dwingen hiertoe. Er zullen meer woningen in en bij de kern gebouwd moeten worden. In het structuurplan wordt niet aangegeven waar deze woningbouw ontwikkeld kan worden. De realisatie van het plan voor de bouw van (bedrijfs-)woningen op het "Eivekoterrein" voorziet in de lokale behoefte van Bornerbroek en past binnen het Structuurplan Almelo. Het Eivekoterrein is in het structuurplan aangeduid als "Wonen"

De partiële herzieningen van het Structuurplan Almelo, welke vastgesteld zijn na 6 maart 2003, hebben geen gevolgen voor Bornerbroek.

afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00028-0402_0004.png"

Figuur: Uitsnede structuurplan Almelo

3.3.2 Masterplan Almelo

Het Masterplan Almelo, vastgesteld door de gemeente Almelo op 11 oktober 2004, richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van de stad Almelo. Voor Bornerbroek is een woningbouwontwikkeling voorzien in de kern en in de omgeving van het dorp. De ontwikkeling van deze gebieden kan ter hand worden genomen na de bouw van (een deel van) de wijken Waterrijk en Almelo Noordoost. In de prognoses voor de benodigde woningbouw is voor deze uitbreiding een totaal van ca. 200 woningen opgenomen. Behalve de bouw van woningen is ook een uitbreiding van voorzieningen in het Masterplan opgenomen. Te denken valt hierbij aan een multifunctionele wijkaccomodatie, een brede school en dergelijke. In het Masterplan is geen nadere uitwerking van deze plannen opgenomen. Realisatie van de nieuwe ontwikkeling sluit aan bij het Masterplan Almelo.

3.3.3 Marsroute 1 en 2

Het plan voor de bouw van (bedrijfs-)woningen op het "Eivekoterrein" was reeds opgenomen in de Marsroute 1 en is ook opgenomen in Marsroute 2, welke door de gemeenteraad van Almelo op 23 juni 2011 vastgesteld is. Het plan komt tegemoet aan het gemeentelijk woningbouwbeleid. Aangezien de nieuwe ontwikkeling sterk voorziet in de woningbehoefte van de inwoners van Bornerbroek zelf en uit de directe omgeving. In Bornerbroek heeft er jarenlang nauwelijks woningbouw plaatsgevonden. Deze nieuwe ontwikkeling zal het woon- en leefklimaat van Bornerbroek ook waarborgen.

3.3.4 Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan

In dit Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan van juli 2007 wordt op basis van de doelstelling:

"De gemeente Almelo wil duurzame mobiliteit stimuleren, de verkeersveiligheid verhogen en de leefbaarheid in stand houden of zo mogelijk verbeteren. Dit wil zeggen aan de vraag voor elke vervoerwijze tegemoet komen, maar wel met oog voor verkeersveiligheid en de leefbaarheid."

het verkeers- en vervoersbeleid in Almelo verwoord voor de periode tot 2015. De nieuwe ontwikkeling is overeenkomstig de uitgangspunten van het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan opgesteld. In het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan is geen specifiek beleid voor het Eiveko-terrein geformuleerd.

3.3.5 Bomenbeleidsplan Gemeente Almelo

De gemeente Almelo hecht veel waarde aan het groen in de stad. Groen en natuur in en om de stad leveren een belangrijke bijdrage aan de waardering van de woonomgeving en het welbevinden van stadsbewoners. Een bomenstructuurplan geeft invulling aan het beleid, maakt knelpunten zichtbaar en beschrijft de randvoorwaarden. Het geeft de gemeente een instrument om weloverwogen beslissingen te nemen over bomen.

Op het Eiveko-terrein staan geen waardevolle en/of monumentale bomen, die behouden zouden moeten blijven. Bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan voor de bouw van (bedrijfs-)woningen in het "Eivekoterrein" is groen bij het ontwerp integraal meegenomen. Dit heeft geresulteerd in een "groene"-overgang richting het buitengebied ten noorden en ten westen van het plangebied en "groen" in het plangebied. In dit bestemmingsplan wordt hierin voorzien door de bestemming "Groen".

3.3.6 Ruimtelijke beleidsregels voor de huisvesting van kinderopvang

In het gemeentelijke beleidsstuk 'Ruimtelijke beleidsregels voor de huisvesting van kinderopvang' (november 2009) worden de ruimtelijke toetsingscriteria gesteld voor de vestiging van kinderopvang. Kinderopvang kan voorkomen in twee vormen, als primaire activiteit of ondergeschikt aan het primaire gebruik. Voor beide gevallen worden verschillende voorwaarden gesteld waaraan een verzoek moet voldoen, voordat medewerking hieraan kan worden verleend.

Om de vestiging van kinderopvang te kunnen realiseren binnen een bestemming waarbij geen kinderopvang bij recht is toegestaan, bestaat de mogelijkheid om via de algemene afwijkingsregels van dit bestemmingsplan medewerking aan een verzoek te verlenen. Het verzoek wordt daarbij getoetst aan de ruimtelijke toetsingscriteria uit bovengenoemd beleid.

3.3.7 Dorpsvisie Bornerbroek

In 2006 heeft De Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek de Dorpsvisie Bornerbroek opgesteld. De doelstelling van de dorpsvisie was het ontwikkelen van een toekomstvisie voor Bornerbroek gericht op de continuïteit en leefbaarheid van de dorpsgemeenschap voor de komende 15 jaar. In deze dorpsvisie gaat specifiek aandacht uit voor het wonen, werken en leven in het dorp, alsmede de indeling van de dorpskern en het buitengebied. Daarbij is een aantal uitgangspunten geformuleerd, zoals de mogelijkheid te voorzien in een groei van het aantal inwoners (en daarmee ook het aantal woningen) en het aantrekkelijker maken van de dorpskern voor ondernemers en inwoners. Het bestaande karakter van een kleinschalige gemeenschap in een groene ruimte dient behouden te blijven. Realisatie van het stedenbouwkundig plan voor de bouw van (bedrijfs-)woningen op het "Eivekoterrein" sluit naadloos aan bij de voorstellen in de dorpsvisie voor het behoud en de versterking van de plaatselijke voorzieningen in Bornerbroek, zodat Bornerbroek haar bestaansrecht als zelfstandige kern kan behouden.