direct naar inhoud van 3.1 Provinciaal beleid
Plan: Meppel - Winkelcentrum Koedijkslanden e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.KoebergZuid-BPC1

3.1 Provinciaal beleid

Het provinciale beleid schept in veel gevallen een beleidskader, dat door de gemeenten verder uitgewerkt wordt. Daarnaast blijft algemeen provinciaal beleid een toetsingskader, in dit geval de Omgevingsvisie Drenthe, de Provinciale omgevingsverordening en de Beleidsnota Wonen.

3.1.1 Omgevingsvisie Drenthe

Provinciale Staten van Drenthe hebben op 2 juni 2010 de Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. De Omgevingsvisie is hét strategisch kader voor de ruimtelijk - economische ontwikkeling van Drenthe voor de periode tot 2020.

Het doel van de omgevingsvisie is het koesteren van kwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij die kwaliteiten. Het is een streven naar ruimtelijke kwaliteit door nieuwe ontwikkelingen en behoud van bestaande kwaliteiten.

Wat betreft het wonen wordt gestreefd naar een aantrekkelijk, gevarieerd en leefbaar woonmilieu dat voorziet in de woonvraag. Het doel is dat eerst wordt ingezet op het gebruik van ruimte binnen bestaand bebouwd gebied (bijvoorbeeld door herstructurering, verdichting, inbreiding of functieverandering). De ontwikkeling in het plangebied past wat het onderwerp wonen betreft goed in het provinciale beleid. Meer concrete uitspraken voor de ontwikkeling in het plangebied worden in de omgevingsvisie niet gedaan.

3.1.2 Provinciale omgevingsverordening

In de Provinciale omgevingsverordening vertaalt de provincie Drenthe de Omgevingsvisie Drenthe (deels) door naar een verordening, voor zover het planologisch relevante aspecten betreft. De Omgevingsvisie als structuurvisie bindt alleen de provincie zelf.

Binnen de verordening komt aan gemeenten een belangrijke rol toe. Inhoudelijke bepalingen zijn veelal als verantwoordingsplicht ingericht en niet normstellend. Aan gemeenten komt ruimte toe om inhoudelijk - tot op zekere hoogte - een eigen invulling te geven, mits deugdelijk onderbouwd.

Het plangebied ligt geheel binnen "Bestaand stedelijk gebied". Voor 'wonen' geeft de verordening aan dat een ruimtelijk plan (bijvoorbeeld dit bestemmingsplan) geen nieuwe woningbouw toelaat die buiten de afspraken tussen woonregio en de provincie vallen. De woningbouwontwikkeling die in dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt valt binnen de afspraken die zijn gemaakt. Daarnaast is sprake van zorgwoningen. De zorgwoningen vallen buiten de woningbouwafspraken, want deze drukken niet op de (reguliere) woningbouwprogramma. De woningbouw in het plangebied past binnen de vereisten uit de verordening.

De in dit plangebied te realiseren nieuwe detailhandel valt in de verordening onder 'bedrijvigheid'. Daarbij is aangegeven dat het van belang is dat de nieuwe detailhandel een ruimtelijk plan niet voorziet in nieuwe locaties voor detailhandel, voor zover deze ten koste gaan van de bestaande detailhandelsstructuur in winkelcentra en binnensteden. In het plangebied gaat het om de uitbreiding van een bestaand winkelcentrum. Door de nieuwe detailhandel wordt de functie van het bestaande winkelcentrum versterkt. De draagkracht van het winkelcentrum wordt daarmee vergroot. Bovendien gaat de uitbreiding niet ten koste van de detailhandelsstructuur van het centrum van Meppel, omdat het om branches gaat die meer gericht zijn op de dagelijkse boodschappen.

Daarnaast is het van belang dat de ontwikkeling vergezeld moet gaan van een beeldkwaliteitplan. Dit beeldkwaliteitplan is opgenomen in de bijlagen bij deze toelichting.

3.1.3 Beleidsnota Wonen

Naar aanleiding van de nota Mensen, Wensen, Wonen van (december 2000) de toenmalige staatssecretaris (VROM), heeft de provincie Drenthe een Beleidsnota Wonen opgesteld. De provincie geeft hierin aan dat haar beleid gericht is op stimulering van de kwaliteit van het wonen in Drenthe, waarbij de eerste prioriteit op de herstructurering van bestaande woonwijken ligt.

De Beleidsnota Wonen is vervallen door de komst van de Omgevingsvisie en -verordening, waarin voorwaarden worden genoemd voor het beleidsveld wonen. Daarnaast is het woonbeleid van de provincie nader uitgewerkt in het gemeentelijk beleid.