direct naar inhoud van 2.1 Huidige situatie
Plan: Meppel - Winkelcentrum Koedijkslanden e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.KoebergZuid-BPC1

2.1 Huidige situatie

Deze paragraaf beschrijft de huidige situatie van het plangebied en de omgeving ervan. Dit is van belang voor de inpassing van de nieuwe ontwikkeling in de bestaande situatie van de omgeving.

2.1.1 De omgeving

De wijk Koedijkslanden ligt zuidelijk van het historische centrum van Meppel. De wijk is ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw. Dit werd mogelijk door een wijziging van de gemeentegrens met Staphorst. Naast woningbouw zijn centraal in de wijk onder meer het winkelcentrum en andere voorzieningen (waaronder maatschappelijke) gerealiseerd, dat onderwerp is van dit bestemmingsplan.

Infrastructuur

Het winkelcentrum ligt centraal in de wijk aan de wijkontsluitingswegen Zuiderlaan en Rembrandtlaan. Het plangebied is goed bereikbaar met verschillende vormen van vervoer (langzaam en snelverkeer). De genoemde wegen leiden namelijk naar de Europalaan en Werkhorst, twee hoofdontsluitingswegen van Meppel. Via deze wegen is onder andere de rijksweg A32 bereikbaar.

De Rembrandtlaan vormt de zuidgrens, de Zuiderlaan is de oostgrens van het plangebied. Deze wijkontsluitingswegen zijn, in verband met hun functie, ingericht als doorgaande verkeersroutes; ze hebben een relatief breed profiel. Over de beide lanen is een buslijn aanwezig, met een halte direct aan de zuidwestzijde van het plangebied. De overige straten in en rond het plangebied zijn erfontsluitingswegen (woonstraten) en kennen daardoor een smaller profiel. Opvallend is dat zowel de wijkontsluitingswegen als de erfontsluitingswegen ter hoogte van het plangebied een maximale snelheid van 30 km/uur hebben.

Bebouwing

Rond het plangebied bestaat de bebouwing hoofdzakelijk uit woningen. Er is sprake van zowel meergezins- als eengezinswoningen. De meergezinswoningen zijn te vinden in (portiek)flats (4 en 9 bouwlagen) aan de noordzijde en appartementengebouwen (4 bouwlagen) aan de oostzijde van het plangebied. De eengezinswoningen bestaan uit rijwoningen van één of twee bouwlagen met een kap of twee bouwlagen met een plat dak. Deze bevinden zich aan de zuid-, west- en noordzijde van het plangebied.

Groenstructuur

Aan de noordzijde grenst het plangebied aan een groter groengebied. Deze maakt deel uit van de hoofdgroenstructuur van Meppel. Het is een parkachtig groen met afwisselend bosjes, grasvelden en (fiets)paden. Het park is bedoeld voor extensief dagrecreatief gebruik (wandelen, fietsen, spelen). De appartementengebouwen oostelijk van het plangebied staan ook in openbaar groen. Dit groen is bedoeld als zichtgroen voor de bewoners van die woningen. Daarnaast zijn langs de Zuiderlaan en Rembrandtlaan groenstroken aanwezig met struweel en bomen (laanbeplanting). Deze hebben een geleidende functie. Tot slot zijn bij de eengezinswoningen rond het plangebied privétuinen aanwezig.

Water

Grotere waterpartijen zijn direct rond het plangebied niet aanwezig. Deze zijn tot nu toe niet noodzakelijk geweest voor de waterhuishouding (opvang afstromend regenwater). Het plangebied ligt relatief hoog en de bodem is zanderig, waardoor afstromend regenwater goed kan inzijgen.

2.1.2 Het plangebied

In het plangebied is sprake van een diversiteit aan functies; wonen, detailhandel, horeca, maatschappelijke voorzieningen, groen, verkeer en parkeren.

Bebouwing

Het wonen vindt plaats in het meest noordelijke deel van het plangebied, in de vorm van meergezinswoningen in portiekflat. De flat is gericht in noord-zuidrichting en bestaat uit vier bouwlagen met een plat dak. Het is een langgerekt gebouw van circa 115 meter. Op de eerste bouwlaag (begane grond) zijn de algemene ruimten en wordt gewoond, in de drie bouwlagen erboven vindt het wonen plaats.

Detailhandel en horeca vinden plaats in het meest westelijk gelegen gebouw; het winkelcentrum. Bij de detailhandel is sprake van onder andere een supermarkt en een drogisterij. Daarnaast is een cafetaria aanwezig. Het gebouw is laag, maximaal één bouwlaag, met een plat dak. Naar de omgeving toe heeft het gebouw een gesloten uitstraling. Het winkelcentrum is naar binnen gericht op een passage en er is slechts in beperkte mate sprake van open gevels met etalages. Alleen bij de hoofdentree aan de Rembrandtlaan is sprake van een luifel die enigszins boven het gebouw uitsteekt. Naar de omgeving toe heeft het gebouw een gesloten uitstraling, omdat er slechts in beperkte mate sprake is van open gevels door etalages.

Het (voormalige) schoolgebouw met daarbij een (vrijstaande) gymzaal, staan oostelijk in het plangebied. Het schoolgebouw heeft één bouwlaag met een plat dak. De gymzaal is iets hoger (circa 5,00 meter) en heeft ook een plat dak.

Verkeer en parkeren

Het parkeren is in het plangebied, voor de detailhandel, horeca en school, geregeld op een parkeerterrein. Dit terrein ligt aan de noord- en oostzijde van het winkelcentrum. De hoofdentree van het winkelcentrum ligt echter aan de andere zijde van de bebouwing, dan het parkeerterrein. Bij de portiekflat is het parkeren langs de straat geregeld, door middel van parkeervakken (dwarsparkeren).

De hoofdontsluiting van het plangebied vindt plaats vanaf de Rembrandtlaan. Aan de westzijde en in het midden van het plangebied takken woonstraten aan op deze laan. De meest westelijke (Bartholomeus van der Helststraat) leidt naar het parkeerterrein aan de noordzijde van de detailhandel. Bij dit parkeerterrein vindt ook het laden en lossen voor de supermarkt plaats. Langs de (voormalige) school loopt een straat (Adriaan van Ostadestraat) die het noordelijke deel van het plangebied verbindt met de Rembrandtlaan. Het parkeerterrein heeft tot slot een eigen aansluiting op de Rembrandtlaan. Rond de portiekflat zijn woonstraten aanwezig, die van belang zijn voor de ontsluiting van de daaraan liggende woningen en (portiek)flats.

Groen

Er is geen grote groenstructuur in het plangebied. Wel is sprake van enkele solitairen bij het parkeerterrein en een laanbeplanting langs de Zuiderlaan en Rembrandtlaan. Zowel rond de voormalige school als rond de portiekflat is op het erf groen aanwezig, in de vorm van grasland, struweel en enkele (solitaire) bomen.