direct naar inhoud van 5.2 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Industrieterrein de Wieken, waboprojectbesluit Voltastraat 25
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.PB20128012001-OH01

5.2 Archeologie en cultuurhistorie

In het verdrag van Malta wordt de veiligstelling van het Europese erfgoed geregeld. De uitgangspunten van dit verdrag zijn op nationaal niveau uitgewerkt in de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz, 2007). De regionale uitwerking heeft plaatsgevonden in de Omgevingsvisie Drenthe. Hierin is ten eerste de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgenomen. Hierop staan monumenten en bekende archeologische vindplaatsen weergegeven. Ten tweede is in de Omgevingsvisie Drenthe de Indicatieve Kaart Archeologische Verwachtingswaarden (IKAW) opgenomen. Op de kaart staat voor de gehele provincie de verwachtingswaarde voor archeologische vindplaatsen. Een hoge waarde betekent een hoge kans op archeologische vondsten. Hier dient in het planvormingsproces rekening mee gehouden te worden.

Voor het nog op te stellen bestemmingsplan Industrieterrein De Wieken heeft adviesbureau De Steekproef een arcehologisch bureauonderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in het rapport 'Hoogeveen, De Wieken Gemeente Hoogeveen (Dr.) Een Archeologisch Bureauonderzoek' (kenmerk 2009-07/01) van juli 2009. Bijlage 2 Archeologie(Bijlage Archeologie). Het plangebied waar de gebouwen van Ambiq geprojecteerd zijn, maakt onderdeel uit van dit onderzoek.

Uit dit onderzoek blijkt dat binnen het plangebied De Wieken geen meldingen bekend zijn van vondsten of archeologische terreinen aan het Centraal Archeologisch Archief (CAA) en het Centraal Monumenten Archief (CMA) van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE). In de omgeving van het terrein zijn wel enkele waarnemingen en monumenten bekend.

Aangezien het veengebied rond Hoogeveen relatief laat ontgonnen is, is de kans op archeologische indicatoren uit de middeleeuwen voor het plangebied klein. Indicatoren uit het veen die wijzen op veenwegen of losse artefacten als bijlen of houten wielen (mogelijke offers) worden niet verwacht, omdat van het oorspronkelijke veenpakket hooguit een klein deel resteert. Dergelijke vondsten zijn uit de directe omgeving van het plangebied ook niet bekend.
Binnen het plangebied industrieterrein De Wieken zijn wel archeologische indicatoren uit de steentijd te verwachten. Deze kunnen naast bewerkt en/of verbrand (vuur)steen, verkoolde hazelnootdoppen enzovoorts bestaan uit houtskoolconcentraties die kunnen wijzen op haardplaatsen. Voor de latere periode van de steentijd, het neolithicum, geldt dat ook scherven aardewerk kunnen worden aangetroffen.

Op basis van deze resultaten wordt voor het gebied De Wieken een nader archeologisch onderzoek noodzakelijk gezht voor de delen waaraan op de IKAW een middelhoge trefkans voor archeologische waarden is toegekend. Het vervolgonderzoek dient te bestaan uit een inventariserend archeologisch veldonderzoek (verkennende fase). Dit veldonderzoek dient uitgevoerd te worden door een archeologisch bedrijf met opgravingsvergunnning.

Voor het plangebied waar de 2 gebouwen van Ambiq gerealiseerd worden is geen archeologische verwachtingswaarde weergegeven op de Indicatieve Kaart voor Archeologische Waarden (IKAW).
Gezien de grootte van het plangebied, het feit dat er reeds bebouwing aanwezig is en de bodem op een aantal plaatsen in het plangebied reeds verstoord is en tot slot het plangebied buiten het beekdal ligt, achten wij een inventariserend archeologisch onderzoek voor dit plangebied niet noodzakelijk.

Wel blijft op grond van artikel 53 en 54 van de Monumentenwet 1988 de meldplicht bestaan. Dit betekent dat wanneer toch archeologische grondsporen worden aangetroffen en/of vondsten worden gedaan, deze direct dienen te worden gemeld bij zowel de gemeente Hoogeveen als bij de provinciaal archeoloog.