direct naar inhoud van 5.1 Bodem
Plan: Industrieterrein de Wieken, waboprojectbesluit Voltastraat 25
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.PB20128012001-OH01

5.1 Bodem

Het plangebied behoorde tot het scholencomplex Roelof van Echtencollege. In de huidige situatie is bebouwing aanwezig. Voor zover bekend bevindt zich ten oosten van het plangebied een ondergrondse HBO-tank. De historische informatie geeft geen duidelijkheid of de tank nog aanwezig is in de bodem of imiddels al verwijderd is. Ten noorden en westen liggen woningen. Ten zuidoosten ligt het industrieterrein De Wieken. In het verleden kende het gebied een agrarisch gebruik en waren er watergangen aanwezig die later zijn gedempt.

In een dossieronderzoek is een inventarisatie gemaakt van alle potentiƫle bodemverontreinigende activiteiten (=PBVA). Hierbij zijn de volgende archieven geraadpleegd:
- Kamer van koophandelregister;
- Ondergrondse tankenbestand (op basis van actie tankslag I en II);
- Archief van Stichting Bodem Sanering in gebruik zijnde Bedrijfsterreinen;
- Hinderwetarchief;
- Archief van de vigerende Wet Milieubeheer vergunningen.

In verband met de aanwezigheid van dempingen van watergangen, (voormalige) erfverhardingen, stortplaatsen en dergelijke is een luchtfoto-onderzoek uitgevoerd.

Een onderscheid in potentie (spoedeisend of ernst (niet spoedeisend)) is aan te brengen op basis van de activiteiten en/of gebruikte producten. Als voorbeeld kan worden gegeven dat een benzineservicestation sneller tot een bodemverontreiniging leidt dan een autodetailhandel zonder reparatie. De activiteiten zijn landelijk in vier categorieƫn ingedeeld: Potentieel spoedeisend, Potentieel Ernstig (niet spoedeisend), Potentieel Verontreinigd en Niet Verontreinigd1 .

Grafisch zijn de posities van de locaties in afbeelding 1 opgenomen. Zoals voorgaand al opgemerkt zijn de potentieel verontreinigde locaties afkomstig uit historische gegevens en bestaat uit gedempte watergangen en een ondergondse HBO-tank ten oosten van het huidige plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.PB20128012001-OH01_0004.jpg"

Afbeelding 1: Bodeminformatie

De locatie Voltastraat 25, waar het plangebied onderdeel van uitmaakt, is in 2008 onderzocht door MUG ingenieursbureau, projectnummer 7-281-01-01, d.d. 24 november 2008. Bijlage 1 Bodemonderzoek(Bijlage Bodemonderzoek). In de bodem is op enkele plaatsen een lichte tot matige hoeveelheid puin aangetroffen. Ter plaatse van de verdachte terreindelen , de (voormalige) HBO-tank en de gedempte sloten zijn er geen aanwijzingen gevonden voor mogelijke bodemverontreinigingen. In de analyses van de bodem zijn geen verontreinigingen aangegtroffen.
In het grondwater is een lichte verontreiniging aangetroffen met barium en nikkel.
Opgemerkt wordt dat het onderzoek niet geheel conform het onderzoeksprotocol NEN 5740 is uitgevoerd. Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning zal het bodemonderzoek moeten worden aangevuld, waarbij de beschikbare informatie wordt meegewogen of eventuele verontreinigingen voldoende in beeld zijn gebracht en of een sanering dient te worden uitgevoerd. Te allen tijde dient verontreinigde bodem op een verantwoorde wijze te worden afgevoerd.

Diffuse bodemkwaliteit
Het plangebied maakt deel uit van het bodembeheerplan van de gemeente Hoogeveen. Volgens deze kaart zijn in het gebied ten hoogste licht verhoogde achtergrondwaarden voor zware metalen, PAK en minerale olie te verwachten.

Grondverzet
Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties, waar grond vrij gaat komen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij.

Voor het toepassen van grond gelden de spelregels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie over het toepassen van grond kunnen worden verkregen bij afdeling Advies (bodem) van de gemeente Hoogeveen en het ministerie van I&M/Agentschap.