direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Zuid, waboprojectbesluit Zuideropgaande 129
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.PB20128000005-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Hoogeveen 2.0

Algemeen

De Structuurvisie Hoogeveen 2.0 geeft een geactualiseerd beeld van de beoogde ruimtelijke ontwikkeling van Hoogeveen in de periode van 2015 tot 2030. Ten tijde van het opstellen van voorliggend plan bevindt de structuurvisie zich in de voorbereidende fase. De structuurvisie beschrijft de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid, waarbij 'duurzame kwaliteit' de rode draad vormt bij de ruimtelijke ontwikkelingen. In figuur 3.2 is een uitsnede van de Structuurvisie Hoogeveen 2.0 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.PB20128000005-VG01_0007.png"

Figuur 3.2 Uitsnede Structuurvisie Hoogeveen 2.0 (Bron: gemeente Hoogeveen)

De projectlocatie is in de structuurvisie gelegen in het 'semi besloten veenlandschap' en heeft betrekking op het thema 'bedrijvigheid'.

Semi besloten veenlandschap

Hoogeveen kent een aantal in cultuurhistorisch opzicht waardevolle landschappen. In potentie bevatten die grote kwaliteiten. Om deze kwaliteiten te benadrukken en tot hun recht te laten komen, is het van belang de individuele kernkwaliteiten meer te accentueren en de verrommeling (met name de stadsranden) terug te dringen. Daardoor wordt ingestoken op schaaluitersten (kleinschalig en besloten versus grootschalig en open).

Bedrijvigheid

De gemeente stimuleert de mogelijkheden in het landelijk gebied voor recreatie en toerisme, schaalvergroting in de landbouw en energieproductie, mits stedenbouwkundig en landschappelijk goed ingepast. Daarnaast wordt genoemd dat er behoefte is aan ruimtelijke mogelijkheden voor een gezonde bedrijfsvoering ten aanzien van recreatie en toerisme. Het aandeel werkgelegenheid in recreatie en toerisme in Hoogeveen blijft momenteel namelijk achter bij de rest van Drenthe.

Toetsing van initiatief aan de Structuurvisie Hoogeveen 2.0

Het verder ontwikkelen van de recreatiefunctie sluit goed aan bij de beleidsvoornemens ten aanzien van de bedrijvigheid in het buitengebied. De ontwikkeling is niet in strijd met de kernkwaliteiten van het landschap. Geconcludeerd wordt dat het initiatief in overeenstemming is met de uitgangspunten zoals genoemd in de structuurvisie.

3.3.2 Ontwikkelmogelijkheden Paardenhouderijen

Vanwege het toenemende belang van de paardensector in de gemeente Hoogeveen is de nota Ontwikkelmogelijkheden Paardenhouderijen opgesteld. Het betreft geen beleidsnota, maar een kader om met ondernemers tot een maatwerkoplossing te komen.

Vormen van Recreatie & Toerisme bij bedrijfsmatige activiteiten

Hierbij gaat het om ontwikkelmogelijkheden voor bedrijfsmatige paardenhouderijen door het toevoegen van bedrijfsmatige activiteiten op het gebied van recreatie en toerisme. Andersom is ook mogelijk. Voor verblijfsrecreatie geldt dat de agrarische uitstraling van het bouwperceel gehandhaafd blijft. Hiermee doet een specifieke functie er niet zo veel toe. Het perceel, met een agrarische uitstraling, moet landschappelijk ingepast worden. Hierna worden mogelijkheden genoemd voor verblijfsrecreatie.

Beleidskeuze

Binnen een gebouw dat past binnen de agrarische uitstraling van het bouwperceel kunnen de volgende functies worden ondergebracht:

  • Groepsaccommodatie voor bijvoorbeeld ponykampen
  • Recreatieappartementen
  • Bed & breakfast

Het realiseren van onder andere de volgende (losstaande) functies passen niet binnen een agrarische uitstraling van een bouwperceel:

  • Camping
  • Vrijstaande recreatiewoningen
  • Huifkarren voor recreatief nachtverblijf (rondtrekkende recreanten vallen hier niet onder)
  • Blokhutten
  • Zwembaden
  • Etc.

Toetsing van initiatief aan de Ontwikkelmogelijkheden Paardenhouderijen

Het initiatief gaat uit van een uitbreiding van een bedrijf waar een combinatie van een paardenhouderij en camping reeds aanwezig is. De paardenhouderij wordt uitgebreid met een rijhal met recreatieappartementen. Dit sluit volledig aan bij de beleidkeuze zoals hiervoor genoemd. Het erf is vanwege de bestaande camping al voldoende landschappelijk ingepast, door middel van aanwezige houtwallen rondom het perceel. Dit vormt een goede afscherming van de beoogde bebouwing. Het initiatief is in overeenstemming met de Ontwikkelmogelijkheden Paardenhouderijen.

 

3.3.3 Welstandsnota Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen heeft haar gemeentelijke welstandsbeleid opgenomen in de Welstandsnota. Deze geeft de gemeente de mogelijkheid om cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectonische waarden die in een bepaald gebied aanwezig zijn, te benoemen en een rol te laten spelen bij de ontwikkeling en beoordeling van bouwplannen.

De uitgangspunten vanuit de welstandsnota zijn ingedeeld per deelgebied. In figuur 3.3 is een uitsnede van de gebiedsindeling weergeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0118.PB20128000005-VG01_0008.png"

Figuur 3.3 Uitsnede gebiedsindeling van de Welstandsnota Hoogeveen (Bron: gemeente Hoogeveen)

De projectlocatie is gelegen in gebied '32; lintbebouwing'.

Dit gebied heeft de volgende welstandseisen, waaraan het bouwplan getoetst dient te worden.

Gebiedskenmerken

  • de nokrichting is haaks op de weg.

Massa, vorm en gevelopbouw

  • eenvoudige rechthoekige plattegrond, "bijzondere bebouwing" kan hiervan afwijken;
  • één bouwlaag afgedekt met een zadeldak, "bijzondere bebouwing" kan hiervan afwijken;
  • gesloten baksteen architectuur;
  • gevelopeningen zijn vooral verticaal geleed.

Detaillering, materiaal- en kleurgebruik

  • "gewone bebouwing" heeft een eenvoudige detaillering, "bijzondere bebouwing" heeft een rijke detaillering;
  • gevels hoofdgebouw bestaan uit lichtbruine tot bruinrode baksteen, met eventueel vullingen van hout of een ander materiaal;
  • dakbedekking bestaat uit oranje/rode of donkere pannen al dan niet in combinatie met rietbedekking.

Toetsing van het initiatief aan de Welstandsnota Hoogeveen

In deze fase kan worden opgemerkt dat het (concept)bouwplan in grote mate in overeenstemming is met de welstandseisen. Over dit (concept)bouwplan is advies uitgebracht door de welstandscommissie, dit advies betreft enkele wijzigingen in het kleurgebruik.