direct naar inhoud van 6.1 Inspraak en vooroverleg
Plan: Krakeel, uitwerkingsplan Draco 2010
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BPU20108009001-VG01

6.1 Inspraak en vooroverleg

6.1.1 Inspraak

Het ontwerp-uitwerkingsplan en de bijbehorende stukken hebben vanaf 10 juni 2010 voor een periode van 6 weken ter inzage gelegen. Daarnaast kon het plan worden geraadpleegt via de website www.bestemmingsplannenhoogeveen.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Belanghebbenden zijn in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te brengen op het ontwerpplan. De zienswijzen zijn van commentaar voorzien. De resultaten hiervan zijn in paragraaf6.1.3 van de plantoelichting opgenomen. Daarnaast zijn degenen die een zienswijze hebben ingebracht op 27 september en 25 oktober 2010 in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze nader toe te lichten. Van beide avonden is een verslag gemaakt (zie bijlagen verslag 27 september 2010 en verslag 25 oktober 2010). In het verslag is de reactie van de gemeente weer gegeven.

6.1.2 Vooroverleg

Het plan is voorgelegd aan de betrokken partijen als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Het waterschap Reest & Wieden en de provincie Drenthe hebben aangegeven dat er geen belang is. De VROM-inspectie heeft geen reactie gegeven.

6.1.3 Reactienota

Het plan heeft van 10 juni tot en met 21 juli 2010 voor een ieder ter inzage gelegen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen daarnaast is er 28 april 2010 een inloop avond gehouden over het plan. Tijdens de inzage periode kon het plan eveneens worden geraadpleegd via www.bestemmingsplannenhoogeveen.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Een kennisgeving van de ter inzage legging is gepubliceerd in de Hoogeveensche Courant van 9 juni 2010. Tijdens de termijn van ter inzage ligging zijn er 11 zienswijzen ingebracht. De zienswijzen zijn tijdig ingediend. In het onderstaande zijn de zienswijzen samengevat en voorzien van een reactie.

Zienswijze 1 t/m 10: Locatie woningen en behoud bomen (bewoners);

De zienswijze van belanghebbenden heeft betrekking op:

  • a. inloopavond d.d. 28 april 2010;
  • b. uitzicht en woongenot woningen De Kroon;
  • c. bomen; en
  • d. leegstand nieuwbouw.

Onderdeel a

Belanghebbenden zijn van mening dat de inloop avond op 28 april werd ervaren als het staan voor een feit; het realiseren van 14 woningen op het terrein van de inmiddels gesloopte basisschool “De Morgenster”. Daarnaast is belanghebbenden verteld dat de realisering van de woningen noodzakelijk is als gevolg van de besprekingen over de financiering van de Nieuwe Magneet.

Reactie

Voorafgaand aan het bestemmingsplanproces is een inloopavond gepland. Tijdens de inloopavond was informatie beschikbaar en konden bewoners vragen stellen over de woningbouwplannen in dit gebied. Zo is aangegeven dat dit plan onderdeel uitmaakt van het totaal plan dat voor de herstructurering van de wijk Krakeel is gemaakt. In dit plan is aangegeven dat een aantal functies wordt gecentreerd en dat op de vrijkomende locaties woningbouw wordt gerealiseerd. Dit is ook als zodanig in het bestemmingsplan 'Krakeel 2007' opgenomen.

Onderdeel b

Belanghebbenden zijn van mening dat de bungalows aan de overzijde van het water een niet onbelangrijk deel van het vrije uitzicht verliezen. Tegenargument van gemeente dat er voorheen ook bebouwing is gaat volgens belanghebbende niet op. Het voormalig schoolgebouw was slecht één verdieping hoog, terwijl de nieuwe bebouwing uit drie bouwlagen zal bestaan. Ook de voorste rij woningen 'De Kroon 32-40 en Draco verliezen een vrij uitzicht. Bewoners van 'De Kroon' kijken eveneens tegen de achterzijde van de te bouwen woningen aan. Dat het woongenot (en waarde) van de woningen in belangrijke mate negatief wordt beïnvloed is evident.

Reactie

In het bestemmingsplan 'Krakeel 2007' is op de plankaart de beoogde locatie voor het realiseren van de 14 woningen aangegeven onder de bestemming 'Woondoeleinden uit te werken'. In artikel 4 van het bestemmingsplan is daarnaast beschreven dat de te realiseren bebouwing uit maximaal drie bouwlagen mag bestaan. De kaders voor de woningbouw zijn afkomstig vanaf het moederplan 'Krakeel 2007'. Deze kaders zijn doorvertaald in het uitwerkingsplan 'Draco 2010'.

De afweging over de stedenbouwkundige invulling van de bebouwing is al in het moederplan gemaakt. De uitwerking voldoet aan de kaders die in het moederplan zijn opgenomen. Daarom kunnen deze aspecten niet meer ter discussie worden gesteld.

Het uitwerkingsplan 'Krakeel, uitwerkingsplan Draco 2010' is voor het realiseren van de woningen onderdeel van het eerder vastgestelde bestemmingsplan 'Krakeel 2007'. Indien verzoekers van mening zijn dat hierdoor de waarde van de woningen dalen dan is het na de bestemmingsplan procedure mogelijk om een verzoek om tegemoetkoming in de schade als bedoeld in artikel 6.1 en verder van de Wet ruimtelijke ordening in te dienen.

Onderdeel c

Op geplande bouwplaats staan zeven volwassen bomen. Belanghebbenden merken op dat tijdens de inloopavond in eerste instantie niets is verteld over de bomen. Pas na een vraag van een van de aanwezigen werd toegegeven dat de bomen worden gekapt. Belanghebbenden zijn van mening dat het behoud van de bomengroep van zeer groot emotioneel belang is. De bomen leveren in de wijk een zeer positieve bijdrage aan de woonbeleving. De bomen vormen met het aanwezige bruggetje een karakteristieke plek als entree van de wijk. Volgens belanghebbende is de bomengroep ook te waardevol om gekapt te worden. Hiertegen wordt ook ernstig bezwaar gemaakt.

Reactie

In het bestemmingsplan 'Krakeel 2007' is de huidige locatie voor het realiseren van de 14 woningen aangegeven door middel van de aanduiding 'Woondoeleinden uit te werken'. Het uitwerkingsplan 'Draco 2010' is een uitwerking van het eerder vastgestelde moederplan 'Krakeel 2007'. Het plan heeft als gevolg dat er bomen worden gekapt, deze bomen worden gecompenseerd. De bestemmingsplanprocedure gaat over het realiseren van de 14 woningen. Voor het kappen van de bomen is een kapvergunning vereist. Hiertegen staat, los van de bestemmingsplanprocedure, rechtsbescherming open.

Onderdeel d

Als laatste merken belanghebbenden op of het in deze tijd van economische recessie, welke ook in de wijk merkbaar is aan de hand van te koopstaande woningen, alsmede aan de opmerkelijke leegstand in de woningen boven de 'Nieuwe Magneet' de bouw van deze woningen verantwoord is.

Reactie

In de wijk Krakeel worden meerdere locaties getransformeerd tot woningbouw. De locaties kunnen gefaseerd worden gebouwd. Op deze manier kan worden voorkomen dat er een te groot aantal woningen worden weggezet in de wijk Krakeel. Daarnaast is de verwachting dat woningen verkocht worden.

Zienswijze 11 bewoner De Kroon (schriftelijk en mondelinge zienswijze ingediend: Behoud bomen, woonlagen en bestemmingsplan;

De zienswijze van belanghebbende heeft betrekking op:

  • a. bomen;
  • b. uitzicht en woongenot; en
  • c. omvang park.

Onderdeel a

Belanghebbende maakt bezwaar tegen de te realiseren woningen vanwege het feit dat er zeven bomen staan van prima kwaliteit.

Reactie

Voor een reactie wordt verwezen naar hetgeen hierover is vermeld bij reactie 1 t/m 10 onderdeel c.

Onderdeel b

Daarnaast is belanghebbende het niet eens met de bouw omdat de basisschool 'De Morgenster' uit één woonlaag bestond en de te realiseren woningen uit drie woonlagen bestaan.

Reactie

Voor een reactie wordt verwezen naar hetgeen hierover is vermeld bij reactie 1 t/m 10 onderdeel b.

Onderdeel c
Tevens merkt belanghebbende op dat de wijziging niet is gemeld in het bestemmingsplan en de ontwikkeling niet past in de parkomgeving van de wijk. Door de bouw van de 14 woningen wordt het park ook kleiner, wat de vijf sterren wijk niet ten goede komt. Het groene sociale hart van de wijk wordt hierdoor minder aantrekkelijk om er te gaan of te blijven wonen.

Reactie

De locatie voor het realiseren van de woningen is in het bestemmingsplan 'Krakeel 2007' weergegeven en heeft in het bestemmingsplan de bestemming 'Woondoeleinden uit te werken'. De woningen worden ingepast in de omgeving van het park. De bouwlocatie is daarnaast nooit formeel een onderdeel van het park geweest. Op de bouwlocatie stond voorheen de basisschool 'De Morgenster'.

De overgang tussen het park de bebouwing met bijbehorende buitenruimte wordt gerealiseerd door het complex te omringen met een groen talud. Daarbovenop komt gaaswerk waarop groenblijvende beplanting wordt geplaatst als afscherming naar de particuliere tuinen. Hiermee wordt de woonbuurt op een goede wijze ingepast op het parkgedeelte.