direct naar inhoud van 5.2 Archeologie en Cultuurhistorie
Plan: Stationsgebied, deelplan bedrijvenpark Toldijk 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128026002-VG01

5.2 Archeologie en Cultuurhistorie

In het verdrag van Malta wordt de veiligstelling van het Europese erfgoed geregeld. De uitgangspunten van dit verdrag zijn op nationaal niveau uitgewerkt in de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz, 2007). De regionale uitwerking heeft plaatsgevonden in de Omgevingsvisie Drenthe. Hierin is ten eerste de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgenomen. Hierop staan monumenten en bekende archeologische vindplaatsen weergegeven. Ten tweede is in de Omgevingsvisie Drenthe de Indicatieve Kaart Archeologische Verwachtingswaarden (IKAW) opgenomen. Op de kaart staat voor de gehele provincie de verwachtingswaarde voor archeologische vindplaatsen. Een hoge waarde betekent een hoge kans op archeologische vondsten. Hier dient in het planvormingsproces rekening mee gehouden te worden.

Het archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef heeft een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd voor het Stationsgebied, waaronder ook het bedrijventerrein Toldijk valt. De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het rapport 'Hoogeveen, 7 Plangebieden Gemeente Hoogeveen (Dr).' (rapportnr. 2008-12/05) van maart 2009 (Bijlage 1 Archeologie).

Uit het uitgevoerde bureauonderzoek is gebleken dat op basis van de IKAW het plangebied een lage archeologische verwachtingswaarde heeft. Ook zijn geen meldingen bekend van vondsten of archeologische terreinen. Het noordwesten van het plangebied is bebouwd. De bodem zal hier voor een groot deel verstoord zijn. De verwachting is dan ook dat als gevolg van de bebouwing de kans op onverstoorde archeologische grondsporen klein is. Bij het beekdal worden eveneens geen bewoningssporen uit het verleden verwacht. Bij het Oude Diep is het terrein echter nog niet bebouwd en waarschijnlijk niet erg verstoord. Indien archeologische waarden aanwezig zijn, dan zullen deze naar verwachting goed geconserveerd zijn.

Voor het bedrijventerrein is geen verder archeologisch onderzoek noodzakelijk. Indien ruimtelijke ontwikkelingen plaats gaan vinden in de agrarische percelen ten zuiden van het Oude Diep, dan moet er een inventariserend archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Als blijkt dat de bodem in tact is, dan zullen graafwerkzaamheden archeologisch begeleid moeten worden. In het beekdal is reeds in een eerder stadium een archeologische begeleiding uitgevoerd door Synthegra en een booronderzoek door RAAP. Toekomstige ontwikkelingen die binnen dit onderzoeksgebied (figuur 19 in het rapport 'Hoogeveen, 7 Plangebieden Gemeente Hoogeveen (Dr).') vallen, hoeven niet verder onderzocht te worden. Vooralsnog is dit bestemmingsplan conserverend van aard en zijn er geen ruimtelijke ontwikkelingen opgenomen in het plan.