direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Stadscentrum, deelplan Bilderdijk 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128017003-VG02

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Woonvisie 2011-2012

Voor de gemeente is de Woonvisie 2011 - 2020 "Focus op een aantrekkelijke stad" opgesteld. Deze woonvisie vervangt de Nota Wonen 2005-2015.

Redenen om een nieuwe woonvisie op te stellen zijn de veranderde marktomstandigheden en nieuwe wet- en regelgeving. Deze woonvisie speelt ook in op een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling in het wonen: van kwantiteit naar kwaliteit. De horizon van deze visie ligt op 2020, maar met deze woonvisie stuurt, regisseert en faciliteert de gemeente hooguit vijf jaar concreet, om daarna de gemaakte keuzes tegen het licht te houden.

De gemeente Hoogeveen focust op een aantrekkelijke stad en wervende woonmilieus. De gemeente wil aantrekkelijk zijn en ook de regiofunctie op het gebied van wonen waarmaken.

Aan de hand van de trends en ontwikkelingen focust de gemeente nog meer op nieuwbouw nabij het stadscentrum, inbreiden in de stad en wil daar meer wervende woonmilieus realiseren. Het plangebied ligt in de Verruimde Ruit (het centrum en de direct aangrenzende buurten). In de Verruimde Ruit liggen kansen om het centrumgebied te versterken en in te spelen op de grote behoefte aan dit woonmilieu onder senioren en kleine huishoudens.

De komende jaren komt er meer vraag naar verschillende typen woningen, in de stad en in de dorpen. De nadruk komt te liggen op toevoeging van woningaanbod voor de groeigroepen: senioren en kleine huishoudens en kwaliteitszoekende gezinnen. Met kwaliteit en wervende woonmilieus wil de gemeente mensen binden en interesseren voor Hoogeveen als woon- (en werk)-gemeente.

Ook Hoogeveen krijgt te maken met vergrijzing. Senioren willen - vaak tot op hoge leeftijd - steeds langer zelfstandig wonen en gaan pas onzelfstandig wonen als ze verpleging nodig zijn. Zorgvoorzieningen hebben de toekomst. Daarnaast moeten de woningen en de voorzieningen in de bestaande woonwijken en dorpen een dusdanige kwaliteit krijgen, zodat mensen op leeftijd daar kunnen blijven wonen. Er is zowel een toenemende behoefte aan zelfstandig wonen met extramurale zorg als instellingen met intramurale zorg. Wel is het van belang om hierbij goed te kijken naar de behoefte; het is niet de bedoeling dat er overcapaciteit komt.

De voorgenomen ontwikkeling geeft invulling aan de inbreidingsmogelijkheden in de Verruimde Ruit.

Met de voorgenomen ontwikkeling wordt ingespeeld op woningen voor extramurale zorgverlening en instellingen met intramurale zorgverlening. De voorgenomen ontwikkeling betreft een vervangende bebouwing van de bebouwingsunits bij Weidesteyn waar zorg wordt verleend. In deze situatie is er derhalve geen sprake van extra capaciteit, maar met name vervanging van bestaande voorzieningen.

3.4.2 Structuurvisie Hoogeveen

Op dit moment wordt gewerkt aan de actualisatie van de Structuurvisie Hoogeveen 2015-2030 (vastgesteld op 23 december 2004). De Structuurvisie uit 2004 is nog steeds een inspirerende, ambitieuze, integrale ruimtelijke visie, die in stand blijft en met “Structuurvisie Hoogeveen 2.0” op onderdelen wordt bijgesteld. De visie geeft aan hoe Hoogeveen tot 2030 omgaat met thema’s als wonen, voorzieningen, bedrijvigheid, bereikbaarheid, landschap en duurzaamheid. Duurzame kwaliteit is en blijft daarbij de rode draad.

In de visie kiest Hoogeveen voor beheerste groei waarbij de focus van woningbouw ligt op inbreiding in de stad. De groei van Hoogeveen wordt vrijwel geheel gevoed door de groep 65-plussers. De bouw van flexibele, levensloopbestendige woningen is nodig. Ouderen blijven graag in hun eigen woonomgeving wonen. Hiermee kan Hoogeveen de vergrijzingspiek opvangen en daarna andere doelgroepen bedienen.

De nieuwbouwplannen binnen dit bestemmingsplan passen goed bij de doelstelling zoals benoemd in de structuurvisie.

3.4.3 Welstandsnota

In 2006 is door de gemeente Hoogeveen de Welstandsnota vastgesteld en in 2007 herzien, waarin de beeldkwaliteit wordt getoetst aan de hand van gebiedsgerichte criteria. Dit plan ligt in het welstandsgebied: "Nieuwe uitleggebieden en (grotere) herstructureringsprojecten"

In 2008 is de nota aangepast, voor wat betreft het welstandsgebied "Centrum". De aanpassing heeft echter geen gevolgen voor dit plan. In 2011 is er een aanvulling op de nota geweest. Dit betreft niet het voorliggend plangebied.