direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur plangebied
Plan: Buitengebied Zuid, deelplan Verl Hoogeveensevaart 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20128000007-OH01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur plangebied

Het plangebied is gelegen tegen de oostgrens van de gemeente Hoogeveen dicht bij de kern Nieuweroord. Het ontstaan en de ontwikkeling van Nieuweroord is grotendeels bepaald door de wijze van ontginning van het eertijds daar aanwezige veen. De ontwikkeling hield gelijke tred met de afgraving van het veen. Langs de voor de afvoer van het turf gegraven Hoogeveensche Vaart vestigden zich veen- en landarbeiders en de neringdoenden.

Het oorspronkelijke, langgerekte en regelmatige bebouwingspatroon, waarin (half)vrijstaande woningen en boerderijen met erfbeplanting in een strakke, rechte rooilijn zijn gesitueerd evenwijdig aan de Hoogeveensche Vaart is nog steeds herkenbaar, waarbij ook de opgaande beplanting langs de hoofdwegen zo karakteristiek is. De percelen zijn vrijwel altijd loodrecht op de hoofdontsluiting gericht en hebben een regelmatig karakter, waarbij de bebouwing doorgaans evenwijdig aan de perceelsgrenzen is gesitueerd. De bebouwing langs de Hoogeveensche Vaart kent een tamelijk individueel karakter en is gesitueerd op kavels van circa 30 meter diepte. De meeste gebouwen bestaan uit één bouwlaag en zijn afgedekt met een kap.

Ten westen van het plangebied was een agrarisch bedrijf gesitueerd. De bebouwing bestond voornamelijk uit agrarische bebouwing. In 2007 is landschapsontsierende agrarische bebouwing gesloopt op het perceel Verlengde Hoogeveensche Vaart 185 te Nieuweroord. Het ging hierbij om een schuren complex met een totaal oppervlak van ca. 3545 m2.