direct naar inhoud van 5.1 Bodem
Plan: Fluitenberg, deelplan uitbreiding woningbouw 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01

5.1 Bodem

Er is sprake van een drietal locaties in het bestemmingsplan. De locatie Vijfhoek is grotendeels in gebruik als grasland en er is een paardenbak aanwezig. Op de locatie ten noorden van de Fluitenbergseweg staat een aantal woningen. Achter de bestaande woningen is grasland aanwezig. De derde locatie ligt aan de Schuinedijk. Dit terrein is deels in gebruik als grasland en deels zijn er volkstuinen aanwezig.

Op basis van dossieronderzoek is een inventarisatie gemaakt van alle potentiële bodemverontreinigende activiteiten (PBVA). Hierbij zijn de volgende archieven geraadpleegd:
- Kamer van koophandelregister;
- Ondergrondse tankenbestand (op basis van actie tankslag I en II);
- Archief van Stichting Bodem Sanering in gebruik zijnde Bedrijfsterreinen;
- Hinderwetarchief;
- Archief van de vigerende Wet Milieubeheer vergunningen.
In verband met de aanwezigheid van dempingen van watergangen, (voormalige) erfverhardingen, stortplaatsen en dergelijke is ook een luchtfoto onderzoek uitgevoerd.

Een onderscheid in potentie (spoedeisend of ernst (niet spoedeisend)) is aan te brengen op basis van de activiteiten en/of gebruikte producten. Als voorbeeld kan worden gegeven dat een benzineservicestation sneller tot een bodemverontreiniging leidt dan een autodetailhandel zonder reparatie. De activiteiten zijn landelijk in vier categorieën ingedeeld: Potentieel spoedeisend, Potentieel Ernstig (niet spoedeisend), Potentieel Verontreinigd en Niet Verontreinigd. Grafisch zijn de posities van de locaties in afbeelding 10 opgenomen.


afbeelding "i_NL.IMRO.0118.BP20118010002-VG01_0009.jpg"

Afbeelding 10: Bodeminformatie.

Op basis van de huidige situatie, gebruik en historische informatie, kan geconcludeerd worden dat er geen bodemverontreinigingen te verwachten zijn, die een belemmering kunnen gaan vormen voor een eventuele herontwikkeling van de locaties. Om dit met zekerheid vast te stellen zijn de locaties in 2010 onderzocht. De resultaten zijn vastgelegd in het rapport: 'Verkennend bodemonderzoek en onderzoek naar asbest in bodem ter plaatse van vier locaties in Fluitenberg', MUG ingenieursbureau, projectnummer: 51103609, 14 oktober 2010 (Bijlage 2 Bodemonderzoek).

Locatie Vijfhoek

Bodem
Zintuiglijk zijn tijdens de veldwerkzaamheden geen waarnemingen gedaan die kunnen duiden op de mogelijke aanwezigheid van bodemverontreiniging. Op het maaiveld alsmede in de bodem zijn geen asbestverdachte materialen aangetroffen.
In de bovengrond zijn geen bodemverontreinigende stoffen aangetroffen. De ondergrond is plaatselijk (leemlaag) licht verontreinigd met minerale olie. Ter plaatse van twee droogstaande greppels is de grond licht verontreinigd met PCB.

Grondwater
In het grondwater zijn licht verhoogde gehalten aan barium, zink, nikkel, koper en cadmium vastgesteld.

Locatie Fluitenbergseweg

Bodem
Tijdens de veldwerkzaamheden zijn ter plaatse van één boring houtresten in de ondergrond waargenomen. Voor het overige zijn geen waarnemingen gedaan die kunnen duiden op de mogelijke aanwezigheid van bodemverontreiniging. Tevens zijn er op het maaiveld alsmede in de bodem geen asbestverdachte materialen aangetroffen.

In de boven- en ondergrond achter de bestaande woningen zijn geen bodemverontreinigende stoffen aangetroffen. De bovengrond ter plaatse van de bestaande woningen is licht verontreinigd met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en lood. Verder is op dit terreindeel een asbestonderzoek uitgevoerd waarbij in de grond geen asbest is vastgesteld. Wel zijn enkele asbestplaten aangetroffen die tegen een schuurtje zijn gezet. Deze platen dienen door middel van 'handpicking' te worden verwijderd. In een droogstaande greppel zijn lichte verontreinigingen van cadmium, kwik, lood, zink, PAK en PCB aangetroffen.

Grondwater
In het grondwater komen lichte verontreinigingen met barium en koper voor. Plaatselijk is in het grondwater het gehalte aan zink matig verhoogd aangetoond.

Locatie Schuinedijk

Bodem
Op deze locatie is de bovengrond licht verontreinigd met chloordaan, heptachloorepoxide en PAK. Op het gedeelte van de volkstuinen is een asbestonderzoek uitgevoerd, waarbij in grond geen asbest is vastgesteld. In de bodem van twee droogstaande greppels zijn lichte bodemverontreinigingen met minerale olie en/of PCB aangetroffen.

Grondwater
In het grondwater zijn lichte verontreinigingen met barium, cadmium, nikkel, kobalt, koper en zink aangetroffen. Plaatselijk bleek het grondwater zelfs sterk verontreinigd te zijn met zink.

Met betrekking tot de plaatselijk matig tot sterk verhoogde gehalten aan zink in het grondwater op de locaties Fluitenbergseweg en Schuinedijk gelden de volgende gebruiksbeperkingen:
- eventueel vrijkomend grondwater (bijvoorbeeld bij graaf- en/of bouwwerkzaamheden) mag niet zonder meer geloosd worden. Er zijn mogelijk aanvullende zuiveringsmaatregelen nodig;
- voorkomen moet worden dat grondwater wordt opgepompt voor besproeiing en/of consumptie.  

Omdat in de grond geen verhoogde gehaltes aan zink zijn gemeten is het waarschijnlijk dat de gemeten verhoogde concentraties in het grondwater een natuurlijke oorsprong hebben. Aanvullend onderzoek wordt daarom niet zinvol geacht.

Algemeen wordt vermeld dat voor de houdbaarheid van bodemonderzoeksgegevens een termijn van maximaal 5 jaar wordt aangehouden mits er in tussentijd geen verdachte activiteiten op de locatie hebben plaatsgevonden. Het is gebruikelijk dat bij bouwactiviteiten de kwaliteit van de bodem wordt onderzocht. In een aantal gevallen is onderzoek voorhanden.

Voor de omgevingsvergunningaanvraag zal de beschikbare informatie worden meegewogen of er voldoende bodemkwaliteitsgegevens aanwezig zijn en of eventuele verontreinigingen voldoende in beeld zijn gebracht en of een sanering dient te worden uitgevoerd. Te allen tijde dient verontreinigde grond op een verantwoorde wijze te worden afgevoerd.

Diffuse bodemkwaliteit
Het plangebied maakt deel uit van het bodembeheerplan van de gemeente Hoogeveen. Volgens deze kaart zijn in het gebied ten hoogste licht verhoogde achtergrondwaarden voor zware metalen, PAK en minerale olie te verwachten.

Grondverzet
Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties, waar grond vrij gaat komen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem chemisch analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij. Voor het toepassen van grond gelden de spelregels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie over het toepassen van grond kan worden verkregen bij afdeling Advies (team bodem) van de gemeente Hoogeveen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat Leefomgeving.