direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur plangebied
Plan: Erflanden 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108020001-OH01

2.4 Functionele structuur plangebied

2.4.1 Wonen

Behalve de (tijdelijke) school aan de Citroenvlinder zijn er verder alleen maar eengezinswoningen in het plangebied gelegen.

Het beeld bij de woningen wordt in het weidemilieu bepaald door zowel vrijstaande als halfvrijstaande woningen, waarbij alleen in het noordelijk gedeelte van het weidemilieu de lange rij aaneengesloten patiobungalows opvalt.

In het tuinstedelijk milieu zijn vooral aan de randen de aangesloten rijenwoningen plangebied prominent aanwezig en in het bosmilieu zijn alleen maar vrijstaande woningen gesitueerd.

Het parkeren geschiedt bij de vrijstaande en halfvrijstaande woningen voornamelijk op eigen terrein en voor het overige zijn er met name langs de randen in het tuinstedelijk milieu een aantal langgerekte haakse parkeerstroken aangelegd.

2.4.2 Overige voorzieningen

In het centrale deel van het plangebied is naast een (tijdelijke) basisschool 't Kofschip ruimte voor het realiseren van wijk- en buurtgebonden voorzieningen, op het gebied van maatschappelijke doeleinden, zoals bijvoorbeeld kinderopvang, medische voorzieningen (zoals een apotheek) en/of een service punt voor het verlenen van hulp aan ouderen.

Verder zijn met als hoofdfunctie wonen, de uitoefening van een aan huis verbonden beroep mogelijk gemaakt en betreft het met name beroepen in de administratieve, (para)medische, therapeurische, kunstzinnige, juridische of ontwerptechnische sfeer.

Aan de Zuidwoldigerweg ligt een grote schuur van een voormalig agrarisch bedrijf die als caravanstalling in gebruik is en naar het zuiden toe zijn een aantal woningen met een aparte kantoorruimte gebouwd.

2.4.3 Verkeer

Het plangebied is op de bestaande woonwijk De Weide en verder richting het centrum van Hoogeveen aangesloten door middel van twee ontsluitingen:

  • a. De Tweelandenbrug over de Hoogeveensche Vaart ten behoeve van de hoofdontsluiting van de wijk voor gemotoriseerd verkeer en het langzame verkeer in het verlengde van de Schutlandenweg;
  • b. De Vlinderbrug voor het langzame verkeer in aansluiting op de noord-zuidgerichte lanzaamverkeersroute, die centraal dpor de wijk De Weide loopt, tussen de wijken Kattouw en Schutlanden.

De hoofdontsluiting buigt vanaf de brug met een bocht naar het westen af, ten noorden van de langzaamverkeersroute die vanaf de brug richting de Zuidwoldigerweg in een rechte lijn door het gehele plangebied loopt. De hoofdontsluiting stopt bij het Vlinderplateau en gaat zowel naar het noorden als naar het zuiden over in een woonstraat.

In het weidemilieu is de hoofdontsluiting op twee plaatsen aangetakt op de Zuidwoldigerweg en beide takken komen samen bij het tuinstedelijk milieu en loopt als een geheel verder ten noorden van de langzaamverkeersroute tot aan het vlinderplateau om ook hier naar het zowel het noorden als het zuiden over te gaan in een woonstraat.

Om sluipverkeer tegen te gaan is de verbinding tussen beide hoofdontsluitingen alleen mogelijk voor het langzame verkeer en wordt opengesteld bij eventuele calamiteiten. Ook aan de noord- en de zuidzijde van het vlinderplateau is er geen verbinding tussen het weidemilieu en het bosmilieu, anders dan voor het langzame verkeer.

De overige wegen binnen het plangebied hebben in het algemeen slechts een functie voor de aanliggende bebouwing in het verblijfsgebied, zodat deze een beperkte verkeersfunctie vervullen. Alle wegen behoren tot het 30 km/h-gebied gebied en worden gecategoriseerd als erftoegangswegen.