direct naar inhoud van 3.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied Noord, deelplan de Schildhoeve Fluitenberg 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108006004-VG01

3.2 Gemeentelijk beleid

Nota Wonen

Op 19 december 2002 heeft de gemeenteraad de Nota Wonen vastgesteld. In deze nota geeft de gemeente haar visie op het wonen (in de periode tot 2010). Tevens is de woningbehoefte tot 2010 onderzocht. Ten behoeve van de structuurvisie is vervolgens een analyse verricht van de verwachte bevolkingsveranderingen tot 2030 en de gevolgen daarvan voor de woningvoorraad. Dit wordt in het onderdeel Structuurvisie behandeld.

Structuurvisie

Eind 2004 heeft de gemeenteraad van Hoogeveen de Structuurvisie 2015-2030 vastgesteld. In de structuurvisie maakt het plangebied deel uit van het beekdal van het Oude Diep. Dit gebied vormt een kwetsbaar gebied dat een zeer zorgvuldige behandeling verdient. Het beekdal zal in de komende periode op natuurlijke wijze worden ingericht voor kleinschalige landbouw, recreatie, wonen, waterberging en ecologie.

Daarnaast wordt Fluitenberg in de structuurvisie aangemerkt als een zanddorp. Deze dorpen onderscheiden zich van de andere dorpen door de meer verspreid liggende bebouwing, de natuurlijke vervlechting met het landschap en de lange lanen met hoge bomen. Door de ligging van het zanddorp Fluitenberg in een kwetsbaar landschap, het beekdal van het Oude Diep, is een verdere vervlechting van dorpsuitbreidingen met landschap hier minder gewenst.

Het aantal te bouwen woningen in en aan de zanddorpen bedraagt 155 tot 210 in de periode tot 2015.

De voorkeur gaat dan uit naar een geconcentreerd model met een duidelijke concentratie van circa twee derde van de woningen in Pesse en een evenwichtige spreiding van de rest over Fluitenberg en Stuifzand.

Parkeren

Het parkeerbeleid van de gemeente Hoogeveen is weergegeven in de Parkeernota 'Parkeren in Hoogeveen - Beleidskader' van 4 februari 2010. Hierin staat aangegeven dat bij nieuwe ontwikkelingen voldoende parkeercapaciteit dient te worden gerealiseerd. Voor nieuwbouwprojecten hanteert de gemeente Hoogeveen de CROW4 -richtlijnen (parkeerkencijfers).

Voor herontwikkelingsgebieden is het streven van de gemeente om de CROW-richtlijnen te halen waarbij een goede balans dient te zijn tussen bebouwing en groen.

Welstandsnota

In 2005 is de Welstandsnota voor de gemeente Hoogeveen opgesteld. In de Welstandsnota is de gebouwde omgeving naar haar verschijningsvorm en naar bouwperiode en functie in gebiedstypen te onderscheiden. Welstandscriteria voor het plangebied worden omschreven in het gebiedstype 'historisch verbindingslint'.

De waarde van de bebouwing in het historische verbindingslint bestaat vooral uit de herkenbare en typerende bebouwing, die de ontstaansgeschiedenis van het gebied uitdrukt. Het beleid hierbij is gericht op het behoud van het karakter en de uitstraling van de bebouwing. Een uitbreiding van de bebouwing is hier niet toegestaan.

De volgende welstandscriteria zijn van toepassing op dit gebied:

Ligging:

  • de bebouwing staat met de nokrichting haaks op de weg;
  • bij vervangende nieuwbouw respecteren van de bestaande rooilijnen;
  • het woongedeelte is op de weg georiënteerd;
  • bijgebouwen staan op korte afstand van het hoofdgebouw en ten minste achter het woongedeelte.

Massa en vorm:

  • zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen zijn gebaseerd op een eenvoudige rechthoekige plattegrond;
  • de kap is dominant in het beeld;
  • de bouwhoogte bestaat uit één bouwlaag afgedekt met een zadeldak;
  • toegevoegde elementen, zoals erkers, serres en dakkapellen zijn ondergeschikt;
  • bijgebouwen bij burgerwoningen zijn ondergeschikt.