direct naar inhoud van 3.1 Provinciaalbeleid
Plan: Buitengebied Noord, deelplan de Schildhoeve Fluitenberg 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108006004-VG01

3.1 Provinciaalbeleid

Omgevingsvisie

Sinds 1 juli 2008 is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht. De invoering van deze wet is voor de provincie Drenthe aanleiding om een nieuw omgevingsbeleid op te stellen. De Wet ruimtelijke ordening leidt tot een andere verhouding tot gemeenten en de provincie streeft naar meer samenwerking en integraliteit in ruimtelijk beleid.

Vanuit de gedachte 'decentraal wat kan, centraal wat moet' stellen het Rijk, de provincies en de gemeenten onder de nieuwe wet eigen structuurvisies op. De provincie Drenthe noemt deze structuurvisie de Omgevingsvisie.

De Omgevingsvisie Drenthe is vastgesteld op 2 juni 2010 en beschrijft het vigerende ruimtelijke beleid van de provincie Drenthe. De Omgevingsvisie komt in plaats van het Provinciaal Omgevingsplan II en heeft betrekking op de periode tot 2020.

De nota verwoordt de provinciale ambities op verschillende thema's. In het plangebied speelt cultuurhistorie een belangrijke rol. De provinciale ambitie op dit punt luidt: ruimtelijke identiteit versterken door vanuit samenhangende cultuurhistorische kwaliteiten met respect en durf ruimtelijke ontwikkelingen te sturen. Daarnaast stelt de provincie het realiseren van aantrekkelijke, gevarieerde, leefbare woonmilieus (die voorzien in de woonvraag) en het behoud en versterken van de verscheidenheid, kwaliteit, identiteit en beleefbaarheid van het landschap voorop.

Het plangebied ligt in een omgeving die wordt aangemerkt als multifunctionele gebieden. Deze gebieden kenmerken zich door het naast elkaar voorkomen van meerdere functies en thema's. In één gebied kan bijvoorbeeld zowel landbouw, natuur, recreatie, als wonen voorkomen. In tegenstelling tot de robuuste systemen, is in deze gebieden geen sprake van een hoofdfunctie die leidend is in de ordening. In deze gebieden zijn meerdere functies van belang. Naast water, landbouw en natuur, gaat het in de meeste gevallen om recreatie. Er is in deze gebieden een duidelijke samenhang tussen de genoemde functies en de aanwezige kernkwaliteiten.

De locatie ligt in een gebied waarvan de kernkwaliteiten zijn benoemd als aardkundige waarden met een middelhoge kwaliteit. Het beschermingsniveau hiervan is aangeduid als regisseren. Het gaat hierbij om respecteren, voorwaarden stellen en eisen stellen. Ontwikkelingen zijn alleen toegestaan als aardkundige kwaliteiten en kenmerken worden behouden.