direct naar inhoud van 5.2 Archeologie en Cultuurhistorie
Plan: Buitengebied Noord, deelplan Wijsbersche Hooge 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20108006002-OH02

5.2 Archeologie en Cultuurhistorie

Door archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef is een inventariserend archeologisch onderzoek uitgevoerd in het plangebied. Hiervan is verslag gedaan in rapport 'Hoogeveen, Wijsbersche Hooge, gemeente Hoogeveen (Dr.)' (nummer 2010-01/06) van februari 2010. Het onderzoek is als bijage 2 archeologisch onderzoek Wijsbersche Hooge aan deze toelichting toegevoegd.

Plangebied Wijsbersche Hooge bevindt zich ten noorden van Hoogeveen en ten oosten van de Rijksweg A28. Het terrein ligt op de overgang tussen het lager gelegen beekdal van het Oude Diep en een noordelijker gelegen zandrug. In de podzolbodem van het terrein bevindt zich keileem op een diepte van circa 60 centimeter onder het maaiveld.

Het plangebied is volgens de historische kaarten pas laat in gebruik genomen. Er zijn in de directe omgeving geen esgronden bekend. In het begin van de twintigste eeuw heeft er in het westen van het plangebied een huis gestaan, dat later is afgebroken. Ook was het centrale deel van het plangebied opgedeeld in kleine percelen en heeft er nog tot halverwege de twintigste eeuw een sloot van oost naar west gelopen.

Uit het plangebied zelf zijn geen meldingen van archeologische vondsten of terreinen bekend. In de omgeving van de Wijsbersche Hooge is bewerkt vuursteen uit de periode mesolithicum/ bronstijd gevonden, alsmede grafheuvels uit de ijzertijd. Ten westen van de Rijksweg A28 zijn tijdens een opgraving bewoningssporen uit zowel het mesolithicum als uit de ijzertijd aangetroffen.

De bodem bleek tijdens het veldonderzoek grotendeels verstoord te zijn. Tijdens het onderzoek is verdeeld over het gehele plangebied bewerkt vuursteen aangetroffen, waarschijnlijk uit het mesolithicum. Gezien de redelijk slechte bodemkwaliteit en de over het algemeen niet erg diepe sporen uit de periode mesolithicum, is de kans op onverstoorde grondsporen uit deze periode in het plangebied Wijsbersche Hooge zeer laag. De onderkanten van diepe grondsporen zoals diepe paalgaten, kuilen of waterputten uit de latere perioden kunnen nog in het plangebied aanwezig zijn. Voor menselijke activiteiten uit bijvoorbeeld de bronstijd of ijzertijd zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen. Op basis van de resultaten kan geconcludeerd worden dat de kans op het aantreffen van onverstoorde archeologisch waarden in het plangebied klein is.Er hoeft geen nader archeologisch onderzoek te woren uitgevoerd.

Indien bij toekomstige graafwerkzaamheden onverhoopt toch archeologische grondsporen worden aangetroffen en / of archeologische vondsten worden gedaan, dient hiervan direct melding te worden gemaakt bij de gemeente Hoogeveen en de provinciaal archeoloog van het Drents Plateau.