direct naar inhoud van 5.1 Archeologie
Plan: Nieuwlande 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20098021001-OH01

5.1 Archeologie

Door archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef is een inventarisatie gemaakt van eventuele archeologisch belangrijke en interessante locaties binnen de bebouwde kom van Nieuwlande. Hiervan is verslag gedaan in rapport nummer 2008-12/5 (zie bijlage 1 Archeologie).

Het plangebied heeft een middelhoge archeologische verwachtingswaarde op basis van de IKAW. Het dorp ligt beduidend hoger dan de omgeving. Zowel in het plangebied zelf als in de directe omgeving zijn archeologische waarnemingen met betrekking tot het mesolithicum bekend. Er zijn tevens twee terreinen van archeologische waarde in de directe omgeving van Nieuwlande te vinden, die met diezelfde periode worden geassocieerd. Vooral uit het mesolithicum kunnen in het plangebied nog archeologische waarden worden verwacht (zie bijlage 2 Archeologische waardenkaart). Het plangebied is grotendeels bebouwd, waardoor de bodem deels verstoord zal zijn. De verstoringsdiepte is echter niet bekend en de archeologisch interessante bodemlagen kunnen nog intact zijn.

Bij bodemingrepen binnen het plangebied die dieper gaan dan 30 cm beneden maaiveld is het derhalve van belang de gaafheid van de bodem vast te stellen. Indien uit de voorgeschiedenis van het terrein niet blijkt dat eerdere bodemingrepen hebben plaatsgevonden – waarmee vaststaat dat de gaafheid van de bodem is verstoord – dient een inventariserend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. Op basis van dat onderzoek kan worden besloten of een uitgebreid onderzoek noodzakelijk is.

De ontwikkellocatie voor de realisatie van het MFC en een aantal woningen ligt op basis van de IKAW in een gebied met een lage archeologische verwachtingswaarde. Voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde is een inventariserend archeologisch onderzoek niet noodzakelijk. Voor dit gebied blijft op grond van de Monumentenwet wel de meldplicht van toepassing. Als tijdens graafwerkzaamheden in dit gebied archeologische vondsten of sporen worden aangetroffen dan dient het werk onmiddellijk stilgelegd te worden. De provinciaal archeoloog bij het Drents plateau in Assen en de gemeente Hoogeveen dienen hiervan direct in kennis te worden gesteld.

Voor projecten tot een oppervlak van 500 m2 en tot een diepte van 0,30 meter geldt de onderzoeksplicht niet. Het gaat hierbij om dermate kleine ingrepen dat de kans op archeologische vondsten vrijwel nihil is. Dit sluit aan bij de regelgeving uit de Monumentenwet en het provinciaal beleid.