direct naar inhoud van 4.2 Functionele structuur
Plan: Nieuwlande 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0118.BP20098021001-OH01

4.2 Functionele structuur

4.2.1 Het bouwprogramma

Op basis van de in paragraaf 3.4 vermelde gemeentelijke Structuurvisie en de Nota Wonen 2005 - 2015 mag tot het jaar 2015 nog circa 65 woningen worden toegevoegd aan de woningvoorraad.

Het is de bedoeling om woningen te bouwen op de huidige schoollokaties (aan de Julianalaan) die vrijkomen na de realisering van het Multifunctioneel Centrum (MFC). Omdat het project om te komen tot een MFC een eigen traject is, is de nieuwbouw van woningen op de vrijkomende schoollokaties niet in dit bestemmingsplan opgenomen.

4.2.2 Nieuwbouwlocatie Boerdijk

De meeste woningbouwkavels zijn in het verleden uitgegeven aan inwoners van de 'oude kern' Nieuwlande en aan zogenaamde 'spijtoptanten', mensen die in het verleden het dorp hebben (moeten) verlaten als gevolg van onvoldoende mogelijkheden voor passende huisvesting in Nieuwlande en aan inwoners van de kern Hoogeveen.

In het plangebied zijn geen nieuwe bouwmogelijkheden opgenomen.

Op een locatie aan de noordzijde van de Boerdijk zijn inmiddels 46 woningen gebouwd. Dit gebied bestaat uit twee woonsferen, die van elkaar duidelijk zijn gescheiden door een groenzone met een speelplek, om een doorzicht te creƫren naar het open buitengebied. Aan de noordzijde ligt een groenzone die niet alleen van belang is voor de landschappelijke inpassing, maar ook voor het ruimtelijk beeld van de woonomgeving.

Het meest westelijk gedeelte omvat de meest geconcentreerde bebouwing, bestaande uit 11 rijenwoningen en 12 halfvrijstaande woningen en langs de 7 vrijstaande woningen.

Het oostelijke gedeelte wordt gekenmerkt door het wonen in een ruimere opzet aan een lanenstructuur. De weg die met een breedte van vijf meter door deze zone loopt, wordt van een forse beplanting voorzien, bestaande uit bomen en heggen. In dit gedeelte zijn 16 vrijstaande woningen gebouwd op ruime percelen.

Ten oosten van deze zone ligt een grote groene ruimte met een parkachtige invulling en een vijver. Deze groene ruimte biedt eveneens een doorzicht naar het open landelijke gebied toe en functioneert tevens als overgang van het woongebied naar het veenontginningsgebied ten oosten hiervan.

Het onderhavige bestemmingsplan heeft een looptijd van tien jaar, dus in ieder geval tot en met het jaar 2021. Omdat er binnen het onderhavige plan geen ruimte is voor nieuwe woningen, betekent dit dat er in de naaste toekomst een nieuwe bouwlocatie moet worden gevonden. Deze nieuwe locatie zal geregeld worden in een apart bestemmingsplan.