Plan: | Buitengebied, verplaatsen tankstation Erm Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0114.2021051-W701 |
Provincie Drenthe heeft burgemeester en wethouders van Emmen verzocht medewerking te verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan voor het verplaatsen van het tankstation aan de oostzijde van de N34 ter hoogte van Erm. Dit tankstation is genaamd Westerveld. De percelenwaar dit wijzigingsplan betrekking op heeft zijn kadastraal bekend als gemeente Emmen, sectie U, nummers 492 en 493.
In het kader van het verdubbelen de N34 zijn de tankstations ter hoogte van Erm gesloten en afgebroken. Nu de verdubbeling N34 nagenoeg afgerond is, blijkt dat het trankstation aan de oostzijde van de N34 juridisch niet is verplaatst en daarmee het tankstation half op de verdubbelde weg gebouwd zou kunnen worden. Verzocht wordt door de provincie de bestemming te wijzigen zodat het tankstation kan worden verplaatst
Met dit wijzigingsplan wordt voorzien in een passende bestemming Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen en Verkeer- Auto(snel)weg. Daarnaast wordt de geldende dubbelbestemming "Leiding-Hoogspanningsleiding" onverkort overgenomen.
Het plangebied is gelegen ten westen van Emmen aan de N34. Nabij het Noordbargerbos ligt de parkeerplaats waar dit tankstation zal worden teruggebouwd.
Afbeelding 1: Ligging plangebied in omgeving .
Het perceel heeft in het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied verbreding N34' de bestemming 'Verkeer-Auto(snel)Weg', bestemd voor autoweg N34 met maximaal 2 x 2 reguliere rijstroken en incidenteel tevens uit in- en uitvoegstroken met bijbehorende bermen, bermsloten en groenvoorzieningen. Op het perceel is eveneens de bestemming Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen aanwezig. Verzocht wordt de bestemming te wijzigen zodat er nu de verdubbeling nagenoeg gereed is, een tankstation op voldoende afstand van de rijstroken gebouwd en aangelegd kan worden.
In het bestemmingsplan 'Buitengebied verbreding N34"' is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen (artikel 12.1 lid e) voor de wijziging van "Verkeer-Auto(snel)Weg " naar "Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen" door het verschuiven van de bestemmingsgrenzen.
Dit wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. In de toelichting wordt een verantwoording gegeven van de in het plan gemaakte keuzes. Op de verbeelding worden de percelen in het plangebied aangegeven met een bestemming. In de regels worden de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het plangebied geregeld.
De Structuurvisie gemeente Emmen 2020, Veelzijdigheid troef is 24 september 2009 vastgesteld door de raad. Het document is opgesteld als ruimtelijke vertaling van de ambities gesteld in de Strategienota Emmen 2020 (vastgesteld september 2001). De structuurvisie geeft de hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Emmen weer. In de structuurvisie wordt de ruimtelijke structuur van 2020 geschetst aan de hand van een aantal thema's, te weten landschap, duurzaamheid, verkeer, werken, wonen, voorzieningen en veiligheid. Voor ieder thema is een hoofdkoers bepaald. Voor het wijzigingsplan Buitengebied, verplaatsen tankstation Erm Oost is vooral het thema verkeer van belang.
De Structuurvisie gemeente Emmen 2020, Veelzijdigheid troef richt zich op een accentverschuiving van kwantiteit naar kwaliteit, Voor de externe bereikbaarheid wordt ingezet op verdubbeling van de N34 (Emmen-Zuid tot Emmen-centrum) en de N862 en optimalisering van het spoor naar Zwolle en Twente. Interne bereikbaarheid: opwaarderen van de Rondweg door de stroomfunctie te verbeteren en onderzoek doen naar de verbeteropties van de Hondsrugweg.
Het provinciaal beleid stelt geen specifieke bepalingen voor een functiewijziging van verkeer naar tankstation ten behoeve van dat verkeer. Wel beoordeeld de provincie op basis van de Provinciale omgevingsverordening in combinatie met d eomgevingsvisie of de kernkwaliteit landschap door de voorgenomen ontwikkeling niet significant wordt geschaad. Doordat sprake is van een aanpassing binnen de bestaande bestemmingsvlak "Verkeer" is de landschappelijke impact niet groot, gelet op de huidige invulling in relatie tot de door voorliggend plan mogelijk gemaakte gewenste invulling.
De N34 is qua doorstroming een belangrijke weg in Drenthe. Het verbindt Groningen via de Hondsrug met Emmen en gaat via Coevorden verder in de richting van de provincie Overijssel. Het Drentse deel van de N34 heeft sinds kort de naam 'Hunebed Highway' gekregen. De weg loopt over de Hondsrug en is eigenlijk al een hele oude verbindingsroute. De omgeving van de weg is rijk aan bewoningsgeschiedenis, natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten. Het is een weg waar een divers verkeer op zit, denk aan woon- werkverkeer, vrachtverkeer, maar ook verkeer dat een recreatieve bestemming heeft richting de recreatieve locaties in de nabijgelegen omgeving.
De provincie kent in haar ruimtelijke beleid dat is geformuleerd in de Omgevingsvisie Drenthe 2018, het begrip 'Wegpanorama's. Met dit begrip wordt aandacht gevraagd voor de ruimtelijke kwaliteit en landschappelijke inpassing voor allerhande zaken die in de omgeving van de Drentse hoofdinfrastructuur gerealiseerd/ ontwikkeld worden. Dat betekent dat allerhande ontwikkelingen langs of aan deze infrastructuur voorzien moeten worden van een inpassingsplan dat gebaseerd en geïnspireerd is op de kernkwaliteiten uit de provinciale omgevingsvisie. Dit beleid hebben is geformuleerd om ontwikkelingen goed in het Drentse landschap te verankeren. Bij de verhuur van de locatie zal om een ruimtelijk plan gevraagd worden. Dat plan moet naast de functionele inrichting ook uitspraken doen over de wijze van ruimtelijke inpassing en de uitstraling vanaf de weg en vanuit de omgeving'.
In het Rijksbeleid zijn geen specifieke bepalingen opgenomen voor een functiewijziging van verkeer naar verkooppunt van motorbrandstoffen.
De N34 is een belangrijke schakel in het regionale wegennet van zuidoost-Drenthe. De route van de weg, die grotendeels over de Hondsrug loopt, verbindt al eeuwenlang Overijssel met Groningen en ontsluit voor een groot deel het oosten en zuiden van Drenthe. De nationale verkeersstromen lopen tegenwoordig via de A37, de A28 en de A31 in Duitsland. In het gebied hier tussen ligt de N34 en vervult hier een belangrijke functie. De N34 is van groot belang voor de bereikbaarheid van de regio zuidoost-Drenthe en in het bijzonder enkele grote plaatsen als Emmen en Coevorden.
De redenen om te komen tot een verdubbeling op de N34 van de genoemde wegvakken, zijn de volgende:
Zoals op onderstaande foto is weergegeven is het huidige tankstation op de oostelijke twee rijstroken geprojecteerd. Om toch een tankstation mogelijk te maken is verplaatsing van het bestemmingsvlak noodzakelijk. De wijzigingsbevoegdheid voorziet in deze verplaatsing, mits het binnen de rode contour (gebiedsaanduiding) zal plaatsvinden.
Afbeelding 3: Luchtfoto waarop het tankstation op de oostelijke rijstroken zijn geprojecteerd.
Provincie Drenthe heeft burgemeester en wethouders van Emmen verzocht medewerking te verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan voor het verplaatsen van het tankstation aan de oostzijde van de N34 ter hoogte van Erm. Dit tankstation wordt ook wel tankstation Westerveld genoemd. Het perceel waar dit wijzigingsplan betrekking op heeft is kadastraal bekend als gemeente Emmen, sectie U, nummers 492 en 493.
Deze percelen zijn in eigendom van de provincie en zijn bedoeld voor een verkooppunt voor motorbrandstoffen en parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen kunnen op basis van het bestemmingsplan "Buitengebied, verbreding N34" rechtstreeks worden aangelegd. Door de locatie van het oude tankstation dient voorliggende wijzigingsplan te worden doorgevoerd.
Verkooppunt voor motorbrandstoffen
Het nieuwe verkooppunt voor motorbrandstoffen wordt na een inschrijving gerealiseerd. Daartoe zal de ondergrond via een inschrijvingsprocedure worden verhuurd door de provincie. Daarom zijn er nog geen concrete tekeningen van de locatie. Het wijzigingsplan voorziet in:
De functiewijziging naar Bedrijf-Verkooppunt motorbrandstoffen vindt plaats binnen de daartoe aangegeven gebiedsaanduiding. Met dit wijzigingsplan wordt voorzien in een passende locatie voor het tankstation.
Conform het gestelde in het bestemmingsplan Is het mogelijk om binnen dit wijzigingsplan te bouwen. Daarbij dient met name de luifel niet hoger dan 5 m te worden gebouwd. Deze bouwhoogte is maximaal. Een hogere bouwhoogte is niet toegestaan in verband met de naastgelegen hoogspanningsleiding. Dit is geconcludeerd na overleg met Tennet. De reclame-uiting, het vulpunt, de snellaadpalen en de ondergrondse tanks dienen zodanig gesitueerd te worden dat deze buiten de aangegeven dubbelbestemming "Leiiding-hoogspanningsverbinding" vallen. Immers, binnen de dubbelbestemming mogen geen installaties worden opgericht.
Bij de situering wordt het behoud van de bestaande bomenrij tussen de rijstroken en de parkeerplaats of wel verkooppunt voor motorbrandstoffen zo veel mogelijk nagetreefd. Ook aan de reclame-uiting zullen eisen worden gesteld.
Overige zaken
Eveneens is een schets gemaakt op welke wijze het overige deel wordt ingericht als groenvoorziening, rekening houdend met de hoogspanningsleiding.
Daarnaast is gekeken naar de ligging van het plangebied ten opzichte van de mogelijk te plaatsen windmolens.
Verplaatsing van het tankstation Westerveld aan de N34 nog meer oostwaarts levert geen belemmeringen op voor de windenergieopgave. Zie bovenstaande schets met blauwpaars het aangewezen gebied in de structuurvisie Emmen, Windenergie waarbinnen windmolens geplaatst zouden kunnen worden.
Het plangebied is de volgens de gemeentelijke beleidsadvieskaart Archeologie (vastgesteld op 30 mei 2013) gelegen binnen een gebied waar een lage verwachting is op het aantreffen van archeologische waarden. Het betreft de Waarde Archeologie 4.
Voor gebieden aangeduid met Waarde - Archeologie 4 is algemeen aanvaard dat een minimumoppervlak voor bodemverstoringen geldt van 1000 m2 en een bouwvoordiepte van 30 cm (30 cm +10 cm principe). De Waarde - Archeologie 4 is apart opgenomen omdat dit terreinen zijn waar naast bovenstaande bepalingen geen drainageverbod geldt.
Zoals in het bestemmingsplan "Buitengebied, verbreding N34" (moederplan) is aangegeven, zijn er vanuit oogpunt van archeologie geen belemmeringen voor de voorgenomen functiewijziging. Omdat er voor dit gebied waar het tankstation komt, geen specifiek veldonderzoek is uitgevoerd, wordt de dubbelbestemming uit het moederplan overgenomen.
De verandering van de feitelijke situatie vindt plaats in een gebied waar op basis van het moederplan, bestemmingsplan "Buitengebied, verbreding N34" inmiddels zodanige onderzoeken en grondwerkzaamheden recentelijk zijn uitgevoerd, dat inmiddels de dieren zijn gevlucht. Gelet hierop zijn er vanuit oogpunt van flora en fauna geen belemmeringen voor de functiewijziging van verkeer naar verkooppunt motorbrandstoffen.
Op basis van de Wet natuurbescherming is de algemene zorgplicht van toepassing, die inhoudt dat een ieder voldoende zorg in acht neemt voor alle inheemse dieren en planten en hun directe leefomgeving. Concreet betekent dit dat bij (ruimtelijke) ingrepen gezorgd moet worden dat dieren niet verstoord of gedood worden en dat planten niet zomaar verplant worden. Ook dient gelet te worden op bijvoorbeeld broedende vogels, de voortplantingsperiode van amfibieën en de zoogperiode van zoogdieren. Daarbij geldt voor alle bouwactiviteiten dat er voorzorgsmaatregelen genomen dienen te worden, waardoor:
Op basis van het bodemonderzoek, uitgevoerd ten tijde van de opstelling van het moederplan, bestemmingsplan "Buitengebied, verbreding N34", is het voorliggende plangebied aangemkerkt als een locatie die voor wat betreft bodemverontreiniging verdachti s (historisch verdacht als gevolg van in het verleden uitgevoerde bodembedreigende activiteiten) omdat hier een tankstation gevestigd was..Conclusie in het RUD-rapport "Bureau onderzoek bodem" voor het plangebied is dat er bij de gemeente Emmen geen onderzoeksresultaten bekend zijn waaruit blijkt dat verontreiniging aanwezig is op de locatie. Aangezien er echter bodembedreigende activiteiten worden verricht op de locatie, wordt geadviseerd een bodemonderzoek conform de NEN 5740 te verrichten. Dan is tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden bekend in welke kwaliteit grond er wordt gewerkt.
Dus bij de uitvoering van de functiewijziging naar verkooppunt motorbrandstoffen zal een kwalitatief bodemonderzoek plaatsvinden. Gelet hierop zijn er vanuit oogpunt van bodem geen belemmeringen voor de functiewijziging in deze wijzigingsprocedure..
Er is geen sprake van geluidgevoelige bebouwing in de nabijheid van het plangebied.. Gelet hierop zijn er vanuit oogpunt van geluid geen belemmeringen voor de functiewijziging van verkeer naar verkooppunt motorbrandstoffen.
Er zijn geen significante ontwikkelingen in het plangebied of rondom het plangebied gepland. Het aantal verkeersbewegingen neemt niet of nauwelijks toe door het vestigen van een verkooppunt voor motorbrandstoffen. Daarom zal de concentratie van de NOx en fijnstof niet toenemen. Hierdoor betekent het aspect luchtkwaliteit geen belemmering voor het plan.
Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven) of transportroutes.
Binnen en nabij het plangebied is een hogedrukaardgastransportleiding gelegen waarbij rekening moet worden gehouden met het aspect externe veiligheid. Langs de oostzijde van de N34 loopt parallel aan de N34 een combilijn hoog-spanningsleiding van 380 kV-110 kV die in beheer is van Tennet. De afstand tussen de hoogspanningsleiding en N34 varieert tussen de 50 en 130 meter. De indicatieve zone bedraagt 30 meter aan weerszijden uit het hart van de hoogspanningsleiding en ligt grotendeels over het plangebied.
Ten gevolge van de verplaatsing van het verkooppunt van motorbrandstoffen bestaat de mogelijkheid dat eventueel ondergrondse brandstofreservoir(s) van het te realiseren tankstation ten gevolge van de verdubbeling van de N34 geplaatst moet worden in de nabijheid van de hoogspanningsleiding. Daarom zal bij de uitvoering contact worden opgenomen met de leidingbeheerder omtrent de voorwaarden van de plaatsing. Hoogspanningsleidingen kunnen van invloed zijn op het al dan niet veilig gebruik van ondergrondse tanks door afgifte van elektromagnetische straling. Ook afhankelijk van de grondsoort waarin die tanks liggen moeten deze eventueel geaard worden (kathodische bescherming). Dus afstemming met de beheerder van de hoogspanningsleiding is gewenst.
Ter voorbereiding op deze wijzigingsprocedure is er afstemming geweest tussen initiatiefnemer provincie Drenthe en de Tennet. De Tennet heeft voorwaarden gegeven voor de uitvoering van het verkooppunt voor motorbrandstoffen. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de mail van 26 oktober 2021, welke in de bijlage 2 is bijgevoegd. Naar aanleiding van de ingediende zienswijze heeft uitgebreid overleg plaatsgevonden tussen Tennet, provincie en gemeente. Dit overleg betrof het recht doen aan de zorgen die Tennet heeft bij mogelijke calamiteit van een tankstation op de stroomvoorziening in Nederland. Naar aanleiding van dit overleg zijn strikte voorwaarden gekoppeld aan de regels en verbeelding.
Het gebruik als verkooppunt voor motorbrandstoffen zorgt niet voor onevenredige verkeers- en/ of parkeerdruk voor de omgeving. Voor een verkooppunt voor motorbrandstoffen wordt het aantal verkeersbewegingen niet of nauwelijks veranderd. Het parkeren vindt plaats op de algemene parkeerplaats direct ten noorden van het te realiseren tankstation.
Bij de afweging is eveneens gekeken naar de verkeersveiligheid. Doordat het verkooppunt voor motorbrandstoffen op voldoende afstand staat van de weg en er een lage verkeersintensiteit op dit uitvoegende wegvak is, wordt de verkeersveiligheid niet onevenredig geschaad.Voor een duidelijke en fysiek afbakening zal in de berm een geleiderail worden geplaatst. De huidige sloot zal namelijk worden gedempt om voldoende ruimte om de luifel met de pomplocaties te creëren.
Met de functiewijziging van verkeer naar verkooppunt voor motorbrandstoffen vindt geen toename plaats van het verharde oppervlak. Tevens heeft hier al een verkooppunt voor motorbrandstoffen gevestigd geweest. Gelet hierop heeft het plan geen negatieve gevolgen voor het functioneren van het watersysteem.
Het ontwerp wijzigingsplan heeft vanaf 26 januari 2022 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn zijn er 4 zienswijzen ingediend. De beantwoording van de zienswijzen zijn opgenomen in de Nota van Beantwoording. Deze Nota is opgenomen in bijlage 1.
Naar aanleiding van de zienswijzen zijn de toelichting, de regels en de verbeelding aangepast. Met deze aanpassingen wordt tegemoet gekomen aan de argumenten zoals deze zijn gesteld in de binnengekomen zienswijzen. Het wijzigingsplan wordt dan ook ten opzichte van het ontwerp gewijizigd vastgesteld op de volgende onderdelen:
Voor het opstellen van een wijzigingsplan is een bedrag opgenomen in de legesverordening. Daarmee is de economische uitvoerbaarheid voldoende geborgd.