direct naar inhoud van 5.1 Algemene planbeschrijving
Plan: Emmen, Emmermeer Aireydorp fase 3
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2012023-0702

5.1 Algemene planbeschrijving

De invulling van de herstructueringslocatie Aireydorp maakt deel uit van de integrale herstructuerings- benadering van de wijk Emmermeer als totaliteit. In combinatie met het noordelijk gelegen gerealiseerde plan "Valtherbosrand-oost", de noordwestelijk gelegen nog te ontwikkeling 2e fase Valtherbosrand, het oostelijk gelegen gerealiseerde plan "Trianthabuurt", het oostelijk gelegen in uitvoering zijnde plan Aireydorp-Oost en het zuidelijk en westelijk gelegen gerealiseerde plan Aireydorp fase 2, zie figuur 5.1, kan de toevoeging van woningen op de locatie Aireydorp fase 3 als een stedenbouwkundige afronding van de noordelijke rand van de wijk worden beschouwd, figuur 5.2.
Een belangrijk uitgangspunt van alle herstructureringsprojecten en renovatie in Emmermeer was en is een goede inpassing in en behoud en versterking van de bestaande (o.a. cultuurhistorische) waardevolle en karakteristieke structuur van Emmermeer. Deze (versterkte) structuur wordt onder andere gekenmerkt door het nabijgelegen Valtherbos, bestaande houtwallen, kleinere boscomplexen, brede groene lanen, brinkjes-pleinen, de verkavelingswijze, doorlopende paden en de wijze van parkeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2012023-0702_0027.png"

Figuur 5.1: luchtfoto Aireydorp, fase 3 oorspronkelijke situatie, fase 2 gerealiseerd.

In de oorspronkelijke situatie kende Aireydorp een bebouwingsstructuur van met name geschakelde (rij) woningen.
De buurt ontleent haar naam aan het na-oorlogse industriële bouwsysteem, dat bij de woningen is toegepast, “Airey” genaamd. Met name de gevel van het Airey-systeem waarin architectuur en bouwtechniek samenvallen was in die tijd bijzonder innovatief.
De oorspronkelijke bebouwing van Aireydorp fase 3, muv de trafo, is reeds afgebroken. De stedenbouwkundige structuur van het nu braakliggende terrein Aireydorp fase 3 bestond uit bouwblokken met rijwoningen die soms t.o.v. elkaar versprongen en georiënteerd waren op de woonstraten en de groenzones. Aan de Kniphorstraat sprong de bebouwing terug aan een pleintje. Aan de westzijde grensden de achtertuinen van de woningen aan een boomgroep met daarin een grote trafo. Er werd op de straat geparkeerd.