direct naar inhoud van 5.3 Beschrijving plan
Plan: Nieuw-Amsterdam, woningbouw hoek Vaart ZZ en Karel Palmstraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0114.2011018-0701

5.3 Beschrijving plan

Bij de invulling is ervoor gekozen om langs het Verlengde Hoogeveensche Kanaal de typologie van lintbebouwing in een verdichte vorm zoals het cenrum gewoon is, voort te zetten. Tussen het Postkantoor en de monumentale bedrijfswoning komt een appartementencomplex met 3 bouwlagen en een kap met nokrichting haaks op het kanaal.Het gaat hier om een appartementencomplex waarbij de voormalige bedrijfswoning wordt geïntegreerd. Uit respect Qua uitstraling dient er divers te worden gebouwd.

De hoek Verlengde Hoogeveensche Vaart- Zijtak blijft hetzelfde als in de huidige situatie, omdat de monumentale brugwachterswoning dient te worden gehandhaafd. De hoek Zijtak-Karel Palmstraat omvat een transformatorhuisje.

Voortzetting van getande woonblokken langs Karel Palmstraat is eveneens een wens.Hierbij valt te denken aan vrijstaande en dubbele grondgebonden woningen. Doordat ook hier voorkanten aan de Karel Palmstraat worden gesitueerd, verbeterd het sfeerbeeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0114.2011018-0701_0009.jpg"

De aanvraag die is ingediend bestaat uit 15 appartementen langs de Vaart ZZ in een nieuw gebouw. Twee apartementen zijn gesitueerd in het monumentale gebouw en op het middenterrein worden ook nog eens 4 appartementen gerealiseerd. Het gehele gebouw bestaat dan ook uit 21 appartementen.

Het aspect zorg is tijdens de voorbereiding genoemd, maar vormt geen onderdeel van de uiteindelijke aanvraag. Het is aan de woningbouwcorporatie of het koop- of huurappartementen betreft. Hiertoe doen zij momenteel een behoefteonderzoek in Nieuw-Amsterdam. Indien sprake zou zijn van sociale huur, is dit in het hogere segment, omdat de apprtementen relatief veel vierkante meters beslaan. In het monumentale pand is het mogelijk om een kantoor of dienstverlenend bedrijf te vestigen, uitsluitend op de begane grond.

Monumenten en welstand

In juni 2011heeft de monumentencommissie een positief advies afgegeven voor het aanbrengen van wijzigingen in een monumentaal pand . De Monumentencommissie heeft aangegeven dat zij zich kunnen vinden in de wijze waarop het monumentale pand wordt aangepast. Eveneens spreekt zij haar waardering uit over de terughoudende wijze waarop de nieuwbouw van het appartementencomplex wordt uitgevoerd. Door toepassing van een transparante verbinding met het monumentale pand is sprake van respect voor het monument en de omgeving. Het advies is opgenomen in bijlage 8.

Op 7 maart 2011 heeft de Welstandscommissie ingestemd met het ontwerp van het appartementencomplex.

Parkeren

Ten behoeve van deze 21 appartementen is op het eigen terrein ruimte gemaakt voor 26 parkeerplaatsen. Gelet op de parkeernorm wordt hier aan voldaan. Ook wordt opgemerkt dat in de directe nabijheid in het openbare gebied voldoende parkeermogelijkheden aanwezig zijn.

Zonnediagram

Ten aanzien van van de bouw van het appartementencomplex in vergelijking met de bestaande woning aan de Vaart ZZ 74 zijn zonnediagrammen gemaakt. Om een goede vergelijking van de bestaande en nieuwe situatie te maken zijn de drie zonnediagrammen opgenomen in bijlage 9.

Het eerste zonnediagram omvat een blok ter grootte van wat in de bestaande situatie onder het bestemmingsplan “Nieuw-Amsterdam, u.i.o”. Hier is op basis van de Bouwverordening een gebouw 15 hoog en 15 meter diep mogelijk.

Het tweede diagram gaat uit van wat mogelijk is gemaakt bij het ontwerpbestemmingsplan “Nieuw-Amsterdam, woningbouw hoek Vaart ZZ-Karel Palmstraat” zoals deze najaar 2011 ter inzage heeft gelegen. Ten slotte is een zonnediagram gemaakt op basis van de WABO-aanvraag voor het appartementencomplex. Opgemerkt dient te worden, dat in de zonnediagrammen enkel de schaduwvorming ten gevolge van het bouwplan beschouwd is. Overige bestaande of nieuwe obstakels in de omgeving zijn buiten beschouwing gelaten.

Uit de zonnediagrammen valt duidelijk op te maken hoeveel schaduw het appartementencomplex gaat veroorzaken. Het zonnediagram is in bijlage van het bestemmingsplan opgenomen. Het blijkt dat er zomers geen sprake is van een schaduwwerking. 's Winters als de zon laag staat is 's middags wel sprake van schaduwwerking. In de lente en herfst is alleen 's middags sprake van enige schaduwwerking. Met uitzondering van de wintermaanden, werpen appartementen geen relevante extra schaduw op de woning. Waar de nieuwbouw tot extra schaduw leidt, betreft het vooral de meetdag 21 december in de late middag, de dag waarop de zon het laagst staat. Zonder aan de betekenis van dit schaduwgevolg te willen afdoen, wijzen wij erop dat de periode rond 21 december bekend staat als de donkere dagen voor kerst waarin veelal sprake is van bewolkte, sombere dagen. Of op die dagen werkelijk sprake is van een merkbaar en voor het woonklimaat relevant verlies van bezonning valt te betwijfelen. In de wintermaanden is de zonlichtttoetreding beperkt. Van een een onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat is geen sprake.