direct naar inhoud van 2.4 Waterschap Velt en Vecht
Plan: Kwelvijver Noodwaterberging Ossehaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0109.001BP00006-0004

2.4 Waterschap Velt en Vecht

2.4.1 Waterbeheerplan Velt en Vecht

Het waterbeheer van Velt en Vecht is voor een belangrijk deel gebaseerd op functies die door de Provincies Drenthe en Overijssel zijn vastgesteld. In het hele gebied wordt een eenduidig waterbeheer uitgevoerd. De basis daarvoor zijn het streekplan en/of de structuurvisie van Drenthe en Overijssel.

De doelstelling met betrekking tot wateroverlast is in de eerste plaats het voorkomen van wateroverlast door: vasthouden, bergen en - als het niet anders kan - afvoeren. Bij intensieve neerslag wordt over de gehele lengte van beekdalen wateroverlast verwacht. In de beekdalen worden daarom geen nieuwe werken uitgevoerd die de afvoer van water versnellen. Kapitaalintensieve functies worden geweerd volgens het nee, tenzij principe.

Als tijdens hoogwater de afvoer naar benedenstrooms gelegen gebieden te groot wordt, worden indien nodig gemalen uitgezet. In de gebieden achter deze gemalen treedt dan wateroverlast op. Bij landbouwkundig ingerichte gebieden wordt ernaar gestreefd om ook dan te voldoen aan de normen voor wateroverlast. Voor stedelijke gebieden zal Waterschap Velt en Vecht er bij de gemeenten op aandringen zoveel berging te creëren dat een maalstop van 48 uur opgevangen kan worden. Een aantal gebieden is al zo ingericht. In de planperiode worden de gebieden die tijdens een maalstop inunderen in beeld gebracht.

In extreme gevallen zullen noodretentiegebieden onder water worden gezet. Omdat dit incidenteel voorkomt, hebben deze gebieden over het algemeen een andere gebruiksfunctie. De direct belanghebbenden zullen daarom schadeloos worden gesteld voor geleden schade als gevolg van noodwaterberging.

Het Waterbeheerplan 2010-2015 geeft een antwoord op de opgave vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dit waterbeheerplan geeft een globale weergave van de acties die Velt en Vecht in de periode 2010-2015 wil uitvoeren. Ook wordt een doorkijk voor de langere termijn gegeven. De totale wateropgave is complex en raakt beleidsvelden van rijk, provincies en gemeenten en andere organisaties.

Van belang voor het bestemmingsplan is het beleidsdoel om waterproblemen niet af te wentelen naar benedenstroomse gebieden. Zodoende gelden de volgende uitgangspunten:

  • Vasthouden en bergen op logisch plaatsen in het watersysteem en verspreid over het gebied
  • Ontwikkeling van duurzame en veerkrachtige systemen
  • Zoeken naar synergie met andere projecten van het waterschap (KRW-maatregelen, aanpak wateroverlast, GGOR-projecten e.d.) of van derden.

Hiervoor is een aantal maatregelen mogelijk: vasthouden op perceelsniveau, vasthouden in waterschapsleidingen, vasthouden in lokale laagten en vasthouden in beekdalen. Tot slot is er de mogelijkheid van bergen met een lage frequentie op het land met een andere hoofdfunctie (bijvoorbeeld landbouw). Samen met de gemeenten stelt Velt en Vecht een Lokaal Bestuursakkoord Water op. Hierin wordt de omvang van de wateropgave vastgelegd en maakt het waterschap afspraken met de gemeenten over het uitvoeringsprogramma.

Bij ieder waterbergingsproject wordtduidelijkheid gegeven over compensatie van mogelijke nadelige gevolgen. Ieder project vereist een eigen aanpak, variërend van een algemene schaderegeling tot individuele overeenkomsten. Gemeenten dienen de bergingsgebieden op te nemen in bestemmingsplannen.