direct naar inhoud van 3.2 Ecologie
Plan: Anreperstraat 204
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.99BP20111002B-C001

3.2 Ecologie

Bij elk ruimtelijk plan dient met het oog op de natuurbescherming rekening te worden gehouden met de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Hierbij dient te worden aangetoond dat als gevolg van de geplande activiteiten de gunstige staat van instandhouding van waardevolle dier- en plantensoorten niet in het geding komt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in gebiedsbescherming en soortenbescherming.

Gebiedsbescherming

Het plangebied maakt geen deel uit van een Natura 2000-gebied dat in het kader van de Natuurbeschermingswet is beschermd. Ook maakt het plangebied geen deel uit van gebieden die provincie Drenthe van belang acht voor de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Wel ligt op circa 500 meter ten oosten van het plangebied het Natura 2000-gebied het Drentsche Aa-gebied. Ook liggen in de omgeving van het plangebied enkele gebieden die als van belang worden geacht voor de EHS.

In dit bestemmingsplan worden geen milieubelastende functies voorgesteld. De realisatie van woonhuizen op een locatie die reeds is bebouwd en lange tijd in gebruik is geweest als agrarisch bedrijf heeft geen effecten op de natuurwaarden in de omgeving. Vanuit de gebiedsbescherming bestaan dan ook geen belemmeringen voor dit bestemmingsplan.

Soortenbescherming

De bescherming van soorten is vastgelegd in de Flora- en Faunawet. Hierin zijn bepalingen opgenomen van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Volgens deze wet is een aantal planten- en diersoorten aangewezen die licht, middelzwaar of zwaar beschermd zijn. Voor licht beschermde soorten geldt een vrijstelling bij ruimtelijke projecten. Voor middelzwaar beschermde soorten geldt alleen een vrijstelling wanneer de beoogde werkzaamheden worden uitgevoerd volgens een door LNV goedgekeurde gedragscode. Voor zwaar beschermde soorten dient bij ruimtelijke ingrepen ontheffing te worden aangevraagd. Behalve de Flora- en Faunawet is ook de Rode Lijst van belang, waarop zeldzame en bedreigde soorten zijn opgenomen.

Het onderhavige perceel betreft een grotendeels verhard en bebouwd terrein dat tot voor kort in gebruik is geweest voor agrarische bedrijfsactiviteiten. Als gevolg van de nieuwbouw zullen er dan ook geen verblijfplaatsen of foerageergebieden van beschermde soorten geschaad worden. Wel is het mogelijk dat de te slopen bedrijfsbebouwing een habitat vormen voor beschermde soorten. De te slopen bebouwing wordt, voorafgaand aan de sloop, op de aanwezigheid van beschermde soorten, zoals vleermuizen of marters, onderzocht. Indien beschermde soorten worden aangetroffen worden mitigerende of compenserende maatregelen getroffen. Dit kan door bij de uitvoering van de werkzaamheden rekening te houden met de aanwezige soorten en in de nieuwe situatie voor vervangende verblijfplaatsen te zorgen. Geconcludeerd kan worden dat er geen belemmeringen voor dit bestemmingsplan zijn.