direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: West-Terschelling - Dennenweg (Brede School)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0093.BPWET12DENNENWG-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

De ontwikkeling in het plangebied past goed in het beleid van de gemeente Terschelling. In enkele beleidsstukken is de wens voor een brede school al aangegeven. De beleidsstukken waaruit dit blijkt zijn: het Structuurplan ”Terschelling voorbij 2000" en de Welstandsnota.

3.3.1 Structuurplan ”Terschelling voorbij 2000"

Het Structuurplan ”Terschelling voorbij 2000” stelt, in de vorm van thematische streefbeelden, kaders voor de ruimtelijke ordening op Terschelling voor de lange termijn. De bestaande ruimtelijke en functionele structuren zijn het uitgangspunt. Voor West-Terschelling ligt het speerpunt voor ruimtelijke ontwikkelingen op menselijke activiteiten. Het enigszins stedelijke karakter van onder meer West-Terschelling biedt mogelijkheden voor grootschaliger en meer stedelijke vormen van bebouwing, waaronder bebouwing voor voorzieningen.

Voor West-Terschelling blijft een concentratie van sociaal-culturele, sociaal-economische, maatschappelijke, educatieve en toeristisch-recreatieve voorzieningen een belangrijk uitgangspunt. De nadruk ligt daarbij op de voor de eigen bevolking bestemde voorzieningen, zoals scholen.

3.3.2 Welstandsnota

De Welstandsnota is aanvullend op de bebouwingsmogelijkheden die door dit bestemmingsplan worden gegeven. Maatvoeringen en criteria uit de nota zijn in die zin richtinggevend voor de wijze waarop met de in dit bestemmingsplan geboden ruimte dient te worden omgegaan.

De gemeentelijke Welstandsnota (mei 2008) geeft aan alle gebieden binnen de gemeente - op basis van stedenbouwkundige, landschappelijke en architectonische samenhang - een bepaalde kwaliteit. Daaraan zijn gebiedsgerichte welstandscriteria gekoppeld.

Het plangebied ligt in het gebied "Dorpsuitbreidingen tweede helft vorige eeuw". Het beleid in dit gebied is gericht op het respecteren van de bestaande kenmerken van de verschillende buurten. De mogelijkheid bestaat om individueel beperkt af te wijken. Wanneer sprake is van verandering, moet de nadruk liggen op de samenhang met de omgeving. Een beoordeling van de wijzigingen moet wel plaatsvinden.

Beeldkwaliteitkader

Voor de ontwikkeling in het plangebied is een nieuw beeldkwaliteitkaderopgesteld, waaraan de omgevingsvergunning wordt getoetst. Dit kader geeft criteria waaraan de nieuwbouw moet voldoen. Na de vaststelling is het beeldkwaliteitkader een wijziging op de welstandsnota.