direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Brug Stroomkanaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.002300-VG01

2.4 Gemeentelijk beleid

2.4.1 Het Ontwikkelingsperspectief Lemsterland

De gemeente Lemsterland heeft in hoofdlijnen een visie ontwikkeld voor de periode tot 2030, namelijk de strategische visie "Het Ontwikkelingsperspectief Lemsterland". Het ontwikkelingsperspectief geeft de richtlijnen van de gemeente voor de komende jaren weer. Het doel van deze strategische visie is om Lemsterland, sterker dan voorheen, op de kaart te zetten en om voor de burger, het bedrijfsleven en de overheid over een bruikbaar ruimtelijk kader te beschikken.

De gemeente Lemsterland wil zich de komende decennia blijven profileren als dynamische recreatiegemeente en als aantrekkelijke gemeente om te wonen en te werken. Het verbeteren en verder ontwikkelen van woon- en werkgebieden en het uitbouwen van het "product" (watersport) recreatie zijn hierbij van groot belang. Daarbij wordt de kernkwaliteit "rust en ruimte" niet uit het oog verloren. Ontwikkelen is mogelijk, maar het mag niet ten koste gaan van het landelijke karakter. Het bestemmingsplan dient hierop in te spelen.

2.4.2 Structuurvisie Lemsterland - Poort van Fryslân

In de Structuurvisie Lemsterland, vastgesteld door de Raad op 22 november 2010, is het Ontwikkelingsperspectief omgebouwd tot structuurvisie in het kader van de Wro. Daarbij is de informatie uit de Structuurvisie geactualiseerd en aangevuld.

Centraal in de ambities voor Lemsterland staat het benutten en versterken van de aanwezige gebiedskwaliteiten. In de structuurvisie wordt ingegaan op diverse thema's waarbij projecten zijn vermeld. Voor het plangebied zijn de volgende onderdelen van belang:

  • Uitbreiding van de Prinses Margrietsluis: Door de provincie wordt momenteel een studie verricht naar de verdubbeling van de Prinses Margrietsluis, dit in verband met de vergroting van de capaciteit. Deze sluis maakt de vaarverbinding (via het Prinses Margrietkanaal) tussen Delfzijl en het IJsselmeer mogelijk. Het kanaal is geschikt voor scheepvaartklasse Va. De bestaande beweegbare brug over de sluis zorgt ook voor congestie op de rondweg. Voor een goede doorstroming op de rondweg is bij verdubbeling van de sluis ook een robuuste oplossing nodig voor het verkeer.

Het bestemmingsplan dient aandacht te besteden aan de ambities uit de structuurvisie. Indien voorgenomen ontwikkelingen worden vertaald naar het bestemmingsplan dient dit voldoende te worden onderbouwd.

Voorliggend bestemmingsplan geeft verdere invulling aan een goede doorstroming op de rondweg en past hiermee binnen het kader van het gemeentelijk beleid.

2.4.3 Welstand

De welstandsnota van de gemeente Lemsterland is in september 2010 vastgesteld.

Met deze welstandsnota wil de gemeente Lemsterland het welstandstoezicht voor een ieder inzichtelijk en begrijpelijk maken. In de welstandsnota zijn criteria opgenomen die in de eerste plaats gericht zijn op het behoud van de basiskwaliteiten van de gebouwde omgeving. Het doel van het welstandsbeleid is een effectief, controleerbaar en klantvriendelijk welstandstoezicht, waarbij particulieren, opdrachtgevers en architecten zich in een vroeg stadium op de hoogte kunnen stellen over de van toepassing zijnde welstandscriteria. De welstandsnota levert hiermee een bijdrage aan het behouden en daar waar nodig het versterken van de visuele kwaliteit en aantrekkelijkheid van de bebouwing in Lemsterland.

In de welstandsnota wordt een gebiedsindeling gehanteerd. Het plangebied ligt op de grens van het deelgebied "de Lemsterpolders" en deelgebied "de Brekkenpolder en de Mudsert". Per deelgebied is een beoordelingskader opgesteld, bestaande uit een korte gebiedsbeschrijving, een samenvatting van de te verwachten ontwikkelingen en dewaardering van het gebied. een algemene beleidsintentie voor het deelgebied; de welstandscriteria, welke zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, namelijk plaatsing, hoofdvorm, aanzichten, opmaak en diversen. Bij de welstandscriteria is de beleidsintentie aangegeven.

In het kader van de ontwikkeling van de brug wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld als onderdeel van het ontwerp van de brug. In de voorbereiding van dit beeldkwaliteitsplan zijn naast de gemeente Lemsterland diverse partijen betrokken zoals de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betrokken. Het beeldkwaliteitsplan borgt een goede landschappelijke inpassing van de nieuwe brug in relatie tot het nabijgelegen werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal.