direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Bantegaplein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.001100-0006

2.5 Gemeentelijk beleid

2.5.1 Een korte geschiedenis

De plannen van voor een nieuwe supermarkt met bovenwoningen dateren al vanaf 2000. Tussen Vrieshorst Project BV uit Amsterdam en de gemeente zijn destijds hierover de eerste contacten gelegd.

In 2003 heeft het college besloten om niet alleen voor deze locatie, maar ook voor het gehele centrum van Lemmer een nieuw bestemmingsplan te gaan ontwikkelen.

Samen met ondernemers in Lemmer, de gemeente Lemsterland, de Kamer van Koophandel en het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel is in 2005 afgesproken dat de Ondernemers Vereniging Lemmer een visiedocument (zie Bijlage 2 Lemmer Centrumstructuur, 21 - 10 - 2005) zou gaan opstellen.

Een aantal punten uit dit visiedocument is overgenomen in het uitgebreide voorstel dat begin 2006 door de raad is vastgesteld (zie Bijlage 3 Nieuw beleid centrum Lemmer, 13 - 01 - 2006) . Naar aanleiding van dit nieuwe beleid is uit verschillende stedenbouwkundige varianten een variant gekozen.

Gedurende deze periode is regelmatig overleg geweest met de belanghebbenden.

De ontwikkelingen in “supermarktland” zijn de laatste jaren ook zelf volop in beweging als gevolg van een toenemende concurrentie. De plannen en inzichten voor Lemmer zijn naar aanleiding hiervan mee veranderd.

Vooruitlopend op de officiele procedure hebben enkele ondernemers, vastgoedeigenaren en omwonenden hun verontrusting uitgesproken over de nieuwe plannen. Afgesproken is om deze zienswijzen bij de behandeling van dit bestemmingsplan te betrekken.

Het voorbereidingsbesluit voor het gebied Lijnbaan, Bantegastraat en Schoolstraat dat in 2008 door de raad is genomen is vanwege een beperkte houdbaarheidsduur komen te vervallen. In 2010 zijn de plannen aangepast en is de projectovereenkomst geactualiseerd (zie Bijlage 4 Projectovereenkomst, 31 - 05 - 2010) die in 2005 tussen de gemeente en Vrieshorst Project B.V. (nu aangevuld met Pieter Brokking Hazn. B.V.). In oktober 2010 heeft de raad hier positief op gereageerd (zie Bijlage 5 Raadsvergadering 11 - 10 - 2010). In een memo van 18 oktober Burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad Lemsterland zijn alle aspecten nog eens goed op een rij gezet (zie Bijlage 6).

Het aangepaste bouwplan heeft onlangs een positief welstandsadvies gekregen en dient als basis voor het nieuwe bestemmingsplan. Ook is door Vrieshorst en Brokking een Aanvullende Exploitatie- en Planschade Overeenkomst getekend. Hiermee is de weg vrij voor besluitvorming en voor de planologische procedure.

De Lijnbaan

De Lijnbaan is al heel lang in gebruik voor de bevoorrading van de winkels aan de Lijnbaan zelf (Spar, voormalige bloemenzaak Heas, de verfwinkel, Chinees restaurant (ook afhaalloket),voorheen de drukkerij Zuid Friesland,) maar ook voor de winkels aan de Kortestreek. De winkels aan de Kortestreek (zoals de viswinkel de Lemster vishal, Watersportzaak Skipperland, snackbar/restaurant Self Resto, de vroegere fietsenwinkel Dijken (er is nu een plan om daarin een restaurant te starten), de bakkerswinkel Twijnstra, de kledingwinkel Jensen, maar vroeger ook de bevoorrading van het afgebroken dorpshuis, en verderop in de Lijnbaan de bevoorrading van de discotheek) hebben de winkelruimte aan de Kortestreek maar de bevoorrading vindt plaats via de Lijnbaan.

De Lijnbaan heeft kortom van oudsher een bevoorradingsfunctie voor de winkels/bedrijven in dit gebied gehad. Ook de naam Lijnbaan herinnert aan de vroegere bedrijfsactiviteiten in dit deel van Lemmer.

Dit plan voor het gebied Lijnbaan, Schoolstraat en de Bantegastraat is een eerste concrete stap bij het opknappen van het totale centrumgebied. In een later stadium kunnen aanvullende plannen (bijvoorbeeld voor het terrein Witteveen en enkele winkelpanden) hierop worden aangesloten. De Bantegastraat wordt een eenrichtingsstraat en zal qua verkeer rustiger worden.

Er zijn nog meerdere scenario's mogelijk voor het grotere gebied. Ook het programma van eisen en het uiteindelijke beeld is hiermee onzeker. Verkeerskundig gezien betekent dit bijvoorbeeld dat er nog onderzoek plaatsvindt naar de bevoorradingsroute en de losplaats van de Supermarkt, het aantal parkeerplaatsen en de aan- en afvoerroute van de parkeergarage.

Met belanghebbenden en ondernemers vindt overleg plaats. Vooruitlopend op het integrale plan zal eerst het plan Vrieshorst worden ontwikkeld. Hierbij wordt rekening gehouden met de mogelijke scenario's. Er zal echter geen sprake zijn van wezenlijke beperkingen en dus ook niet van een duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau.

2.5.2 Planologische onderzoeken

In 2006 heeft de gemeente Lemsterland een ontwikkelingsperspectief opgesteld om te laten zien hoe Lemsterland zich in de toekomst wil gaan ontwikkelen. De gemeente wil zich blijven profileren als een dynamische en aantrekkelijke gemeente om te wonen en te werken. Het uitbreiden en differentiëren van het voorzieningenniveau is van groot belang om enerzijds voor de eigen bevolking adequate voorzieningen te kunnen blijven bieden en anderzijds de concurrentiepositie van Lemmer te versterken.

In 2007 is een koopstromenonderzoek provincie Fryslan/gemeente Lemsterland (zie Bijlage 7 Koopstromenonderzoek Provincie Fryslan 2007) opgesteld waarin naast kwantitatieve gegevens ook kwalitatieve gegevens zijn bekeken. Geconcludeerd wordt onder andere dat:

  • de verzorgingsfunctie van het kernwinkelgebied van Lemmer bovenlokaal is;
  • de waardering voor het winkelgebied van Lemmer goed is;
  • Lemmer veel klanten van buiten de gemeente naar zich toe weet te trekken;
  • het supermarktaanbod in Lemmer hoog ligt waardoor de vloerproductiviteit op een zorgelijk laag niveau ligt. De oppervlaktes zijn groot waardoor het economisch gezien niet iedereen even goed zal vergaan;
  • de vloerproductiviteit in de niet-dagelijkse sector ligt op een laag niveau. In sommige specifieke branches zal het voor ondernemers moeilijk zijn een boterham te verdienen, wat het winkelgebied kwetsbaar maakt.

In februari 2010 is in opdracht van de gemeente Lemsterland door MKB Adviseurs BV een Distributie Planologisch Onderzoek (zie Bijlage 8 Distributie planologisch onderzoek, 18 - 02 - 2010) inzake sector dagelijkse artikelen in de kern Lemmer uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat in kwantitatief opzicht er onvoldoende marktruimte is voor de vestiging van een nieuwe supermarkt in het centrum van Lemmer. Op grond van de kwalitatieve analyse blijkt evenwel dat een versterking van de distributieve structuur, vooral wat betreft versterking, uitbreiding en modernisering van het noordelijk deel van het centrum, een wenselijke ontwikkeling is. Eventuele effecten van het nieuwe plan voor de vestiging van een Albert Heijn supermarkt zullen volgens MKB beperkt blijven. Mogelijk zal de Poiesz supermarkt aan de Sluisweg de meeste effecten ondervinden. Indien de Spar gevestigd blijft op de huidige locatie zal deze winkel op termijn ook geconfronteerd worden met de effecten van de nieuwe supermarkt. Er zal echter geen sprake zijn van een duurzame ontwrichting van de distrubitieve structuur in de sector dagelijkse artikelen.

De kwaliteit van de beoogde locatie voor de nieuwe supermarkt wordt positief beoordeeld en zal naar verwachting zorgen voor de nodige kwalitatieve impuls in het noordelijk deel van het centrum. De bereikbaarheid van de locatie is erg positief, terwijl het plan voorziet in voldoende parkeergelegenheid, zowel voor de bewoners als voor de bezoekers. Bovendien voorziet het plan in een betere verkeers- en parkeerbalans voor het gehele centrum van Lemmer.

2.5.3 Welstand

De welstandsnota van de gemeente Lemsterland is in juni 2004 vastgesteld. De van toepassing zijnde welstandscriteria zijn in deze nota helder weergegeven. Het welstandsbeleid doelt op een effectief, controleerbaar en klantvriendelijk welstandstoezicht, waarbij particulieren, opdrachtgevers en architecten zich in een vroeg stadium op de hoogte kunnen stellen van de geldende welstandscriteria. De welstandsnota levert een bijdrage aan het behouden en daar waar nodig het versterken van de visuele kwaliteit en aantrekkelijkheid van de bebouwing in Lemsterland.

In de welstandsnota van de gemeente Lemsterland wordt een visie op de ruimtelijke- en beeldkwaliteit gegeven en worden toetsingscriteria voor de welstandscommissie gegeven. Er wordt daarbij een gebiedsindeling gehanteerd. Het plangebied valt in deelgebied 3 "buurten/wijken 1e helft 20ste eeuw.

Het bouwplan van Vrieshorst Project B.V. is in de welstandsadvisering van "Hûs en Hiem" (zie Bijlage 9 Welstandsadvisering) van 16 maart 2010 positief beoordeeld.