direct naar inhoud van 3.3 Planopzet - Sluispad en westzijde plangebied
Plan: Oosterzee - Gietersebrug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.000500-0004

3.3 Planopzet - Sluispad en westzijde plangebied

3.3.1 Sluispad

Op het voormalige terrein van de zuivelfabriek aan het Sluispad zijn woningen en een jachthaven gerealiseerd. In het zuiden van het plangebied is een gebouw ontwikkeld met winkel, zorgvoorzieningen en appartementen.

Het gebied bevindt zich globaal tussen de Tsjûkemar en de Herenweg. De westelijke grens wordt gevormd door het Sluispad en de zuidelijke door de Herenweg. De oostelijke begrenzing wordt bepaald door de sportvelden, de noordgrens wordt gevormd door de geprojecteerde jachthaven en de Tsjûkemar.

Op de plankaart worden alle woningen bestemd tot 'Wonen'. Bebouwing dient plaats te vinden binnen de bebouwingsvlakken en mogen zowel vrijstaand als halfvrijstaand worden gebouwd, tenzij de gronden op de kaart zijn aangeduid met 'vrijstaand'. In dat geval mogen woningen uitsluitend vrijstaand worden gebouwd. Bij de aanduiding 'vrijstaand' zijn zowel vrijstaande als halfvrijstaande woningen toegestaan. Dit is het geval bij de woningen die aan het Sluispad zijn gesitueerd.

Het gebouw in het zuidelijke gedeelte krijgt de bestemming 'Gemengd', waarbij de mogelijkheid wordt geboden om binnen deze bestemming detailhandel en/of dienstverlening uit te oefenen.

De nieuwe jachthaven is net als het bestaande deel bestemd tot 'Recreatie - Jachthaven'. De oude sluis die in het gebied ligt wordt bestemd als 'Water'.

Alle wegen binnen het gebied zijn bestemd als 'Verkeer'. Tenslotte krijgt de bestaande schoorsteenpijp de aanduiding 'karakteristiek'; hiermee wordt de cultuurhistorische waarde van de pijp vastgelegd.

3.3.2 Ontwikkelingen

Wijzigingsbevoegdheid 1

Bij deze wijzigingsbevoegdheid kan de bestemming 'Water' worden gewijzigd in de bestemming 'Verkeer'.

Wijzigingsbevoegdheid 2

Op deze locatie is met gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid de ontwikkeling van twee woningen en 4 loodsen mogelijk. Het betreft niet twee extra woningen ten opzichte van de reeds aanwezige bedrijfswoning, maar in totaal twee woningen. De mogelijke inrichting is weergegeven in Bijlage 9 Schets mogelijke inrichting Herenweg 88. In de schets is de voorgevelrooilijn van de naastgelegen woningen doorgetrokken, om aan te geven waar de voorgevels van de nieuw te bouwen woningen moeten worden geprojecteerd. De maximale oppervlakte van de loodsen bedraagt 1.000 m². Belangrijk is dat voldoende afstand wordt gehouden vanaf de perceelgrens, zodat waterberging en landschappelijke inpassing mogelijk is. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat in de zuidoosthoek van het terrein een zandkop aanwezig is. Er zijn houtskoolbrokjes aangetroffen. Mogelijk is dit het gevolg van menselijke activiteiten in de prehistorie. De zandkop is niet verstoord, waardoor eventuele archeologische grondsporen eveneens gaaf kunnen zijn. Ter plaatse van de zandkoppen wordt geadviseerd geen ingrepen te doen dieper dan de bouwvoor. Aan realisatie van een loods op deze plek kan pas medewerking worden verleend indien uit nader archeologisch onderzoek blijkt dat er geen belemmeringen zijn.