direct naar inhoud van 2.3 Streekplan
Plan: Oosterzee - Gietersebrug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.000500-0004

2.3 Streekplan

Het beleid inzake de ruimtelijke inrichting van Friesland is in grote lijnen neergelegd in het Streekplan Fryslân 2007, 'Om de kwaliteit fan de romte' (vastgesteld 13 december 2006). Het streekplan is de schakel tussen het abstracte rijksbeleid en het concrete gemeentelijke beleid. Het bovenlokaal belang wordt benadrukt bij het instandhouden en verder ontwikkelen van de gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde van de ruimte. Stad en platteland hebben elkaar nodig en ondersteunen elkaar. Het doel is een economisch sterk en tegelijkertijd mooi Friesland.

In het streekplan wordt veel belang gehecht aan het behoud en de versterking van de leefbaarheid en de vitaliteit van het platteland, met name voor de inwoners van het platteland zelf. Door het concentreren van nieuwe woningen in zogenaamde bundelingsgebieden wordt een vermindering van de woningvraag op het platteland beoogd. Hierdoor ontstaat er in de kleine kernen meer ruimte voor de opvang van de plaatselijke woningbehoefte en kan er behoedzamer worden omgegaan met de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische waarden van het platteland. Tevens bevordert het bieden van ruimte voor de lokale woningbehoefte een evenwichtige bevolkings- en huishoudensamenstelling op het platteland.

Door de afname van het aantal agrarische bedrijven komt de sociaal-economische vitaliteit van het landelijk gebied onder druk te staan. In delen van het landelijk gebied ontstaat hierdoor ruimtelijk kwaliteitsverlies. Door het aanbieden van passende mogelijkheden in de vorm van kwaliteitsarrangementen voor functies en bebouwing en voor sloop van beeldverstorende gebouwen kan een verdere achteruitgang worden voorkomen.

Een kwaliteitsarrangement is een concreet project waarin nieuwe passende vormen van wonen, werken, recreëren, verzorging en/of de wijziging van bestaande functies gelijktijdig worden gecombineerd met een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit in het landelijk gebied.

Bij kwaliteitsarrangementen worden onder andere de volgende algemene principes gehanteerd:

  • ruimtelijke kwaliteitsverbetering dient voorop te staan;
  • er dient een bijdrage te worden geleverd aan de vitaliteit van het platteland;
  • extra woningbouw is toegestaan als onderdeel van kwaliteitsarrangementen, onder voorwaarde dat het past binnen de door het streekplan gestelde kaders.

Naast woningbouw is het behoud van werkgelegenheid belangrijk voor de leefbaarheid en de vitaliteit. In het streekplan wordt aangegeven dat ruimte wordt geboden voor de ontwikkeling van lokale en regionale bedrijvigheid. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden om plaatselijke werkgelegenheid vast te houden.

De vestiging van bedrijven en voorzieningen in het landelijk gebied is mogelijk wanneer dat om functionele redenen nodig is. Functionele binding geldt onder andere voor agrarische bedrijven, en voor recreatiebedrijven en bedrijven voor beheer van natuur en landschap die afhankelijk zijn van de kernkwaliteiten van het landelijk gebied.

Oosterzee-Gietersebrug is in het streekplan aangewezen als recreatiekern. In recreatiekernen wordt ingezet op de concentratie van grootschalige en intensieve recreatieve voorzieningen, waarbij de aard en de schaal van de recreatieve ontwikkelingsmogelijkheden aansluit bij de karakteristiek en de functie van de recreatiekern, rekening houdend met omgevingsfactoren. Door concentratie wordt de onderlinge versterking, en daarmee de versterking voor toeristen, tussen recreatieve functies bevorderd. Een bijkomend voordeel is dat versnippering van het recreatieve aanbod, met bijbehorende landschappelijke consequenties, wordt voorkomen.