direct naar inhoud van 6.2 Overleg
Plan: Oosterzee - Buren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0082.000400-0002

6.2 Overleg

In het kader van het overleg ex artikel 10 van het Bro '85 (thans het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening ) is het voorontwerp van het bestemmingsplan "Oosterzee-Buren" toegezonden aan de hiertoe aangewezen instanties.

Het Ministerie van Defensie, Directie Noord, Wetterskip Fryslân, KPN Telecom en de Gasunie hebben aangegeven geen aanleiding te hebben tot het maken van op- of aanmerkingen.

Op 6 september is het voorontwerpbestemmingsplan Oosterzee-Buren naar de commissie van overleg van de provincie verstuurd.

De commissie geeft aan op hoofdlijnen met het plan te kunnen instemmen, maar maakt de volgende opmerkingen:

  • 1. Locatie woningen

De commissie vindt het opnemen van een algemene wijzigingsbevoegdheid uit oogpunt van rechtszekerheid niet wenselijk en in dit geval ook niet noodzakelijk. De gebieden die wel in aanmerking komen voor woningen zouden specifiek op de kaart moeten worden aangeduid.

Reactie gemeente

De algemene wijzigingsbevoegdheid is uit het plan verwijderd.

Zie verder onder 2.

  • 2. Woningbehoefte

15 nieuwe woningen voor een kern met 45 woningen is een forse uitbreiding, die op gespannen voet staat met provinciaal beleid. De commissie adviseert het maximum aantal te realiseren woningen te beperken tot 4 à 5 woningen, mede afhankelijk van de ruimte die in het Woonplan is gereserveerd. In de artikelen 4 lid 6, 15 lid 4 en 20 ontbreekt een koppeling met een door de provincie geaccordeerd Woonplan. De voorschriften (regels) moeten op dit punt worden aangevuld.

Reactie gemeente

Er zijn inmiddels bouwplannen ingediend voor totaal zes woningen.

Dit aantal sluit beter aan bij de opmerkingen van de commissie:

  • Vier woningen Molenweg.
  • Nieuw bouwblok naast Buren 1.
  • Nieuwe woning tussen Buren 25 en 27.

De bouwplannen voldoen aan de uitgangspunten zoals die in de toelichting zijn beschreven.

  • Langs de Buren moet met het oog op de karakteristieke doorzichten naar het landelijk gebied zeer terughoudend worden omgegaan met woningbouw.
  • Aan de westzijde van de Beukenlaan dient woningbouw niet mogelijk te worden gemaakt.
  • Vrijstaande woningen aan de oostzijde die het karakter van de lintbebouwing ondersteunen kunnen worden toegestaan
  • Vrijstaande /halfvrijstaande woningen aan de Molenweg kunnen worden toegestaan.

Besloten is om deze plannen in het ontwerpbestemmingsplan op te nemen. De ontwikkelingen zijn opgenomen in het Woonplan van de gemeente. In de toelichting wordt hier aandacht aan besteed.

  • 3. Landschappelijke kwaliteit

De commissie adviseert in de toelichting van het plan meer aandacht te besteden aan de landschappelijke inpassing van agrarische bouwpercelen. Het perceel Buren 40 kan fors naar achteren uitbreiden. Verder adviseert de commissie om de maximaal toegestane goothoogte, die in het plan op 5 meter is gesteld, te beperken tot 3,5 meter.

Reactie gemeente

  • In de toelichting wordt meer aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing van agrarische bouwpercelen.
  • Het agrarische bouwblok voor Buren 40 is overgenomen van het huidige bestemmingsplan Buitengebied. Het verkleinen van het bouwvlak zal een planschadeclaim kunnen opleveren. Het gaat om een volledig functionerend agrarisch bedrijf met 100 koeien en 50 stieren. Voor een bedrijf van deze omvang is een bouwblok van 1,5 hectare een normale omvang.
  • Het andere agrarische bouwblok is voor de Buren 52. Hier bevindt zich geen functionerend agrarisch bedrijf meer. Hobbymatig worden er zo'n 10 koeien gehouden. Daarom ligt het voor de hand in plaats van een agrarische bestemming een woonbestemming op dit perceel te vestigen. Door de eigenaar is echter aangegeven dat hij binnen afzienbare tijd zijn vee wil uitbreiden. De agrarische bestemming wordt daarom gehandhaafd, maar het bouwblok wordt strak om de bestaande bebouwing gelegd. Het houden van dieren is slechts hobbymatig toegestaan.
  • In de voorschriften (regels) is de maximale goothoogte gesteld op 3.5 meter. Er is een ontheffingsregel opgenomen zodat er in voorkomende gevallen na een planologische afweging eventueel een goothoogte van 5 meter gerealiseerd kan worden.

  • 4. Archeologie

Een deel van de begraafplaats aan de Beukenlaan is aangewezen als archeologisch waardevol terrein. De commissie adviseert het terrein op de plankaart aan te duiden en het terrein in de voorschriften (regels) te voorzien van een aanlegvergunningstelsel ter bescherming van het terrein.

Reactie gemeente

Ter plaatse van het terrein is een dubbelbestemming Waarde-Archeologie ogenomen.

  • 5. Kamperen bij de boer

In de voorschriften (regels) zal in ieder geval nader aangegeven moeten worden hoeveel kampeereenheden per locatie zijn toegestaan.

Reactie gemeente

Op grond van de vastgestelde beleidsnota op de openluchtrecreatie is binnen de bebouwde kom geen kleinschalig kamperen toegestaan. Dit is verwerkt in het besluit op de openluchtrecreatie. Door artikel 3.5.2. te verwijderen uit de voorschriften (regels) van het bestemmingsplan is dit plan in overeenstemming gebracht met het vastgestelde beleid voor kleinschalig kamperen. Ook de toelichting van het plan is hier op aangepast.

  • 6. Plantechnisch/ juridisch

De commissie adviseert om de bestaande bedrijven in een bijlage concreet te benoemen. De commissie adviseert de paragraaf Archeologie in de toelichting te actualiseren en FAMKE erin te verwerken.

Reactie gemeente

Lijst met bestaande bedrijven.

De toelichting is voor wat betreft het aspect archeologie aangevuld.