direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke analyse plangebied (Huidige situatie)
Plan: Stiens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01

3.2 Ruimtelijke analyse plangebied (Huidige situatie)

Deze paragraaf geeft een ruimtelijke analyse van het plangebied. Het bestemmingsplan is overwegend consoliderend van aard. Dit wil zeggen dat het bestemmingsplan zo veel mogeljk de huidige situatie vast legt. In deze paragraaf wordt ingegaan op de karakteristiek van Stiens met vervolgens een globale analyse per deelgebied.

Algemene karakteristiek

Stiens is een dorp en de hoofdplaats van de gemeente Leeuwarderadeel. Stiens telt circa 8000 inwoners en ligt aan de provinciale weg de N357 ten noorden van de stad Leeuwarden. Het dorp kenmerkt zich door een historisch centrum met aan de noord, zuid en oostkant nieuwere wijken. In chronologische volgorde zijn dit de plannen Stiens Zuidoost, d' Orient (1 en 2), It Skil, It Heechhôf en Stiens Aldlân. Stiens heeft 2 bedrijventerreinen, namelijk Middelsee (valt buiten het plangebied) en ZPC/Noarderfjild. Er zijn twee sportcomplexen. De omgeving van Stiens kenmerkt zich door een open agrarisch landschap. Aan de noordoostkant van Stiens is een bosgebied aanwezig.

Centrum

In en rond het centrum van Stiens bestaat er een mix van functies en bebouwing. Functies als wonen, sociaal –maatschappelijke functies, horeca, detailhandel, kantoren en diverse bedrijven komen hier gemengd voor. In het centrum van Stiens bestaan vrij grote verschillen tussen de oude en de nieuwe bebouwing. Met name in de omgeving van de kerk en aan het noordelijke deel van de Langebuorren komt veel oudere en karakteristieke bebouwing voor. In de ontwikkeling van Stiens hebben plekken zoals de ijsbaan/kaatsbaan, omgeving van de molen en rond de terp tussen de Hegebuorren en de Lege Hearewei een onbebouwd karakter behouden. Deze functies en het open karakter is zo waardevol dat dit behouden moet blijven. Opmerkelijk is de spoorlijn Stiens-Leeuwarden die niet meer in gebruik is als spoorlijn.

Het doorgaande verkeer maakt al lange tijd gebruik van de rondweg, echter in de interne structuur van het centrum van Stiens is de oorspronkelijke noord-zuid oriëntatie goed herkenbaar. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door de bebouwing van het verzorgingstehuis Skilhiem. Dit is een groot complex aan de noordkant van het centrum. Recent zijn 22 woningen gebouwd aan de Burmaniawei en 12 aan de Aldlansdyk (nabij de spoorlijn). Daarnaast is er sprake van diverse kleine ontwikkelingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01_0006.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01_0007.jpg"

Toren Nederlands Hervormde Kerk

(foto Documentatiestichting Leeuwarderadeel)

afbeelding "i_NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01_0008.jpg"

Eerste nieuwe woningen na Wereldoorlog II - Petterhusterdyk

(foto Documentatiestichting Leeuwarderadeel)

Noord (industrieterrein, It Heechhôf, invullocaties en Stienser bos)

In Stiens noord zijn circa 30 bedrijven aanwezig (voornamelijk op het bedrijventerrein). Een groot deel van de bedrijven is gerelateerd aan de landbouw. Er zijn ook een aantal maatschappelijke voorzieningen aanwezig, waaronder een basisschool.

In Stiens noord is it Heechhôf een nieuwe wijk (jaren 80 en 90) met circa 300 vrijstaande en twee-onder-een kap woningen. In Stiens noord is recent ook woningbouw gerealiseerd op de locatie Lege Hearewei (64 woningen).

Stiens industrieterrein (ZPC/Noarderfjild) is een bedrijventerrein dat grotendeels in de jaren 70 is gerealiseerd. De bedrijfsbebouwing varieert in omvang en vorm. Op het industrieterrein zijn een kleine dertig bedrijfswoningen aanwezig.

Het Stienserbos is een bos met wandel en fietsmogelijkheden.

Zuid (Stiens Zuidoost en d' Orient)

In Stiens Zuid zijn in de jaren zeventig en tachtig circa 900 woningen gebouwd met daarbij aan huis gebonden bedrijfjes. De nadruk in Stiens Zuidoost ligt op rijenbouw, dubbele woningen en geschakelde woningen. De nadruk in d' Orient ligt in een verscheidenheid aan woningtypes. Er is geen harde overgang naar het open landschap.

In Stiens Zuid zijn een aantal basisscholen aanwezig en een buurtwinkelcentrum.

Oost

Ten oosten van het centrum is een groot sportcomplex (It Gryn) gerealiseerd (o.a. voetbal, zwembad, tennis). Dit complex heeft een centrale ligging binnen de kern Stiens.

afbeelding "i_NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01_0009.jpg"

It Gryn (foto Documentatiestichting Leeuwarderadeel, fotograaf: S. de Jong,
Stiens, 2000)

De wijk Aldlân is een aanzienlijke uitbreiding aan de oostkant van de kern Stiens. De wijk is in de jaren negentig ontwikkeld en kenmerkt zich door verschillende bouwstijlen en woningtypen. Het zuidoostelijke deel van Aldlân bestaat uit bos- en agrarisch gebied. Hier is ook een volkstuinencomplex aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0081.02BP0001-VA01_0010.jpg"

Nieuwe woningen Aldlan in aanbouw (foto Documentatiestichting
Leeuwarderadeel, fotograaf: S. de Jong, Stiens, 1997)