direct naar inhoud van 4.10 Externe veiligheid
Plan: Lekkum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0080.10001BP00-VG01

4.10 Externe veiligheid

4.10.1 Algemeen

Externe veiligheid gaat om het beperken van de kans op en het effect van een ernstig ongeval voor de omgeving door:

  • het gebruik, de opslag en productie van gevaarlijke stoffen (inrichtingen);
  • het transport van gevaarlijke stoffen (buisleidingen, wegen, waterwegen en spoorwegen);
  • het gebruik van luchthavens.

Het externe veiligheidsbeleid richt zich op het beperken van de risico's voor de burger door bovengenoemde activiteiten. Hiertoe zijn risico's gekwantificeerd, namelijk door middel van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico.

In "Bijlage 7 Externe veiligheid; begrippen" van de toelichting zijn begrippen en afkortingen met betrekking tot externe veiligheid opgenomen.

Plaatsgebonden risico (PR)

Het plaatsgebonden risico is de berekende kans per jaar, dat een persoon overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval bij een risicobron, aangenomen dat hij op die plaats permanent en onbeschermd verblijft.

Groepsrisico (GR)

Dit is de kans dat een groep mensen overlijdt door een ongeval met gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico moet worden gezien als een maat voor maatschappelijke ontwrichting.

Het externe veiligheidsbeleid is verankerd in diverse wet- en regelgeving. Voor voor-noemd bestemmingsplan zijn de volgende besluiten relevant:

  • 1. Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi)
    Met het Bevi zijn risiconormen voor externe veiligheid met betrekking tot bedrijven met gevaarlijke stoffen wettelijk vastgelegd.

  • 2. Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (cRNVGS)
    De circulaire is van toepassing op bestemmingsplannen die liggen binnen de invloedsgebieden van transportroutes met vervoer van gevaarlijke stoffen.

  • 3. Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb)
    Op basis van het Bevb dienen plannen, vergelijkbaar met het Bevi, te worden getoetst aan de grens- en richtwaarde voor het PR en de oriëntatiewaarde voor het GR.

Verantwoordingsplicht

In voornoemde besluiten en de circulaire is de verantwoordingsplicht groepsrisico opgenomen. Deze verantwoording houdt in dat iedere wijziging met betrekking tot planologische keuzes moet worden onderbouwd en verantwoord door het bevoegd gezag.

Risicobronnen

Binnen en in de directe nabijheid van het plangebied is een risicobron gelegen waarvan de risicocontouren of het invloedsgebied zijn gelegen binnen het plangebied.

De aanwezige risicobron, een ondergrondse hoge druk aardgastransportleiding, is op de volgende kaart weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0080.10001BP00-VG01_0009.png"

Buisleiding

Langs de noordoostkant van het plangebied loopt een ondergrondse hoge druk aardgastransportleiding. Het betreft een leiding van Gasunie met een diameter van 12 inch en een druk van 40 bar. Het invloedsgebied 1% letaal bedraagt 140 meter aan weerszijden van de leiding.

Binnen voornoemd invloedsgebied zijn een tiental woningen aanwezig.

Conform de professionele risicokaart en CAROLA blijkt dat er geen sprake is van een PR 10-6 contour binnen het plangebied. Deze wordt door Gasunie op 0 meter gesteld.

Conform artikel 14, lid 1 van het Bevb, dat per 1 januari 2011 in werking is getreden, moet een belemmeringenstrook (=toetsingsafstand) van tenminste 5 meter aan weerszijden van een buisleiding, gemeten vanuit het hart van de buisleiding, worden aangehouden. Dat is in de huidige situatie het geval.

Het GR is inzichtelijk gemaakt met het rekenprogramma CAROLA. Hieronder worden de resultaten voor de berekeningen weergeven die met behulp van CAROLA gegenereerd zijn.

Plaatsgebonden risico

Bij de betreffende ondergrondse hogedruk aardgastransportleiding is er geen sprake van een PR 10-6 contour binnen het plangebied, zoals hiervoor reeds aangegeven.

Invloedsgebied

Hieronder wordt het invloedsgebied van de leiding die langs het plangebied loopt visueel (bruine contour) weergeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0080.10001BP00-VG01_0010.png"

Groepsrisico

De betreffende ondergrondse hoge druk aardgastransportleiding is gescreend op groepsrisico. Voor de berekening is uitgegaan van een populatie van 30 personen binnen het invloedsgebied.

Op basis van de berekening met CAROLA wordt geconstateerd dat het groepsrisico verwaarloosbaar is, er kan geen FN-curve worden gepresenteerd.

Omdat het groepsrisico verwaarloosbaar is hoeft in het kader van externe veiligheid voor dit plan door de gemeenteraad niet gekeken te worden naar een aantal kwalitatieve aspecten, zoals nut en noodzaak, het tijdsaspect en mogelijk risicoreducerende maatregelen.

Op 22 maart 2011 is aan Brandweer Fryslân de plangrens en informatie aangaande het bestemmingsplan toegezonden. Bij brief van 12 april 2011 heeft Brandweer Fryslân een voorlopig advies uitgebracht. Brandweer Fryslân adviseert om:

  • een verantwoording van het groepsrisico op te laten stellen;
  • de conceptstukken in het kader van het vooroverleg toe te sturen.

In het kader van het vooroverleg in het voorontwerp voorgelegd. Bij brief van 30 mei 2011 heeft men een reactie gegeven, waarbij wordt verwezen naar hetgeen eerder was aangegeven in de brief van 12 april 2011.

Verantwoording groepsrisico

Zoals eerder aangegeven bevindt zich nabij het plangebied een hoge druk aardgasleiding. Het dodelijk effect gebied rond de leiding bedraagt 140 meter aan weerszijden. Het effectgebied "raakt" een klein stukje van het dorp in het noordoosten. De zich hier bevindende woningen zijn echter reeds aanwezige bebouwing. Tevens worden er in dit deel van het plangebied geen mogelijkheden geboden voor het toevoegen van meer woningen (en dus mensen). De mensen die zich hier bevinden zijn zelfredzaam, er bevinden zich in dit deel van het plangebied geen scholen of verzorgtehuizen. De aanwezige woningen zijn voor de hulpdiensten goed te bereiken zowel vanaf Leeuwarden als vanaf de kant van Birdaard.

Geconcludeerd kan dan ook worden dat externe veiligheid geen belemmering vormt voor de haalbaarheid van dit bestemmingsplan.

4.10.2 Planontwikkeling "Het Ei"

In de directe omgeving van de nieuwbouwlocatie bevinden zich geen opslagen van gevaarlijke of ontplofbare stoffen die invloed kunnen hebben op het bouwplan. Tevens bevinden de nieuw te bouwen woningen zich buiten het invloedsgebied van de hoge druk aardgastransportleiding (noordoostkant Lekkum). Tevens wordt verwezen naar paragraaf 4.10.1, wat ziet op het totale plangebied waarvan de nieuwbouwlocatie deel gaat uitmaken.

Geconcludeerd kan worden dat externe veiligheid geen beletsel voor woningbouwlocatie "Het Ei" vormt.