direct naar inhoud van 3.1 Beleid
vastgesteld
NL.IMRO.0060.130202-VG01

3.1 Beleid

Op verschillende niveaus gelden beleidsnota's die betrekking hebben op het verordeningsgebied. Op rijksniveau zijn dit onder andere de “Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte" (SVIR) en het "Besluit algemene regels ruimtelijke ordening" (Barro).

Het Barro geeft aan dat het verordeningsgebied onder 'Waddenzee' en 'waddengebied' valt. De bescherming van de landschappelijke en cultuurhistorische waarden staat daarbij voorop. Dit betekent dat een "nee, tenzij"-regime van toepassing is waar het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Nieuwbouw is niet mogelijk, met uitzondering van datgene dat in een (voorheen) geldend bestemmingplan al toegestaan is. Deze verordening neemt de geldende regelingen over. Nadere bouwmogelijkheden worden niet mogelijk gemaakt.

Een deel van het verordeningsgebied omvat de duinen, die in het Barro deel uitmaken van het zogenoemde 'kustfundament'. Het doel van de regeling in het Barro is om door het bebouwingsvrij houden van het kustfundament, een deel van het vaste land van Nederland te beschermen. De regels van het Barro zijn er dan ook op gericht om bebouwing ter plaatse van het 'kustfundament' te voorkomen. Nieuwe bebouwing is dan ook niet toegestaan in het aangeduide gebied. Voor de Friese Waddeneilanden wordt echter een uitzondering gemaakt. De Verordening Romte van de provincie Fryslân wordt daarbij als leidend aangewezen.

Op provinciaal niveau geldt naast de genoemde Verordening Romte ook het Structuurplan Fryslân. In de verordening is het 'Kustfundament Waddeneilanden' ook aangeduid. Daarbij is opgenomen dat het bedoeld is als primaire waterkering. Hierbij is een regeling opgenomen die aangeeft dat het niet zomaar is toegestaan om het grondoppervlak bebouwing uit te breiden. Daarbij zijn echter enkele uitzonderingen genoemd, dit geldt onder meer voor de planologische mogelijkheden uit de (voorheen) geldende bestemmingsplannen. Deze mogen in een nieuwe juridische regeling overgenomen worden. Voor het kustfundament hoeft daardoor geen aanvullende beschermende regeling opgenomen te worden.

Het verordeningsgebied ligt grotendeels binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS). Een groot gedeelte van Ameland, met uitzondering van de reeds bebouwde percelen, behoort tot de EHS. Het beleid van de verordening is gericht op de bescherming van deze EHS, nieuwbouw is daarom niet mogelijk. Een regeling is hiervoor in de verordening nodig, omdat het (voorheen) geldende bestemmingsplan deze niet biedt.

Op gemeentelijk niveau gelden diverse beleidsstukken. Bijvoorbeeld de "Structuurvisie Ameland", de nota "Ruimte voor diversiteit, verblijfsrecreatie op Ameland" en de "Welstandsnota". De gemeentelijke beleidsstukken geven geen uitgangspunten voor deze beheersverordening.