direct naar inhoud van 3.5 Bodem
Plan: Tusken de Marren bestaande camping
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.TdMcamping-VA01

3.5 Bodem

Ten aanzien van de bodemkwaliteit geldt de Wet bodembescherming (Wbb) en het (bijbehorende) Besluit bodemkwaliteit. Gestreefd wordt naar een duurzaam gebruik van de bodem. Bij een ruimtelijk plan moet de bodemkwaliteit van het betreffende gebied inzichtelijk worden gemaakt. Hierbij is van belang te weten of er bodemverontreiniging is die de functiedoelen kan frustreren, of er gezondheidsrisico's of ecologische risico's daardoor zijn en wat de mogelijkheden zijn om er tijdig iets aan te doen. Hiervoor is wettelijk verplichte informatie over de bodemkwaliteit nodig.

Het uitgangspunt wat betreft de bodem in het plangebied is, dat de kwaliteit ervan zodanig dient te zijn dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid bij het gebruik van het plangebied voor de voorgenomen functie(s).

Om de milieuhygiënische bodemkwaliteit te kunnen vastleggen, is in 2009 door Oranjewoud een Verkennend bodemonderzoek en een Aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd (respectievelijk opgenomen in Bijlage 5 Verkennend bodemonderzoek en Bijlage 6 Aanvullend bodemonderzoek).

In het onderzoek zijn plaatselijk licht verhoogde gehalten in grond (metalen, PAK, PCB) en grondwater (zink) aangetoond. Alle waarden liggen onder de tussenwaarde. De resultaten vormen geen belemmering voor de voorgenomen plannen.

Waterbodem

De waterbodem van de Meinesleat is in 1996 onderzocht. Hierbij werd het slib geclassificeerd als klasse 2. In 2003 is dit onderzoek geactualiseerd, het slib werd geclassificeerd als klasse 2 tot 3 in het noordelijke deel en als klasse 2 in het zuidelijke deel. De gegevens met betrekking tot de waterbodem zijn meer dan vijf jaar oud en daarmee niet meer actueel. Ten behoeve van de realisatie van de steigers in het plangebied wordt aanvullend waterbodemonderzoek uitgevoerd. De resultaten worden in het ontwerp bestemmingsplan opgenomen.(PM)