direct naar inhoud van 4.3 Archeologie
Plan: Grou
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01

4.3 Archeologie

Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. De nieuwe wet bestaat uit een herziening en aanvulling van de genoemde Monumentenwet 1988. De essentie van de Wet op de archeologische monumentenzorg is dat waardevolle archeologische resten in de bodem behouden blijven. Van gemeenten wordt verlangd dat zij de bescherming van archeologische waarden vroegtijdig en op een passende wijze bij de voorbereiding van hun ruimtelijk beleid betrekken.

Een betere bescherming van het bodemarchief vraagt om een zo goed mogelijk inzicht in de verwachte ligging, verspreiding en aard van het bodemarchief. Om deze reden heeft de provincie het initiatief genomen om, zoveel mogelijk in samenwerking met het rijk en de gemeenten, het bodemarchief zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit gebeurt op de FAMKE: Friese Archeologische Monumentenkaart Extra. De FAMKE is in de eerste plaats gebaseerd op twee bestaande landelijke kaarten: de Archeologische Monumentenkaart (AMK) en de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW). Daarnaast houdt de FAMKE rekening met de kans dat de mogelijk aanwezige archeologische resten verstoord zijn. Aan de andere kant houdt de FAMKE ook rekening met de omvang van de bodemingreep. Dit alles bij elkaar is vertaald in provinciedekkende kaarten die aangeven hoe er het beste met het bodemarchief kan worden omgegaan. De FAMKE bestaat uit twee advieskaarten, één voor de periode steentijd - bronstijd (300.000 - 800 v Chr), en één voor de periode ijzertijd - middeleeuwen (800 v Chr - 1500 n Chr). Voor deze indeling in twee perioden is gekozen omdat de adviezen voor mogelijke vindplaatsen uit de steentijd vaak verschillen van die voor mogelijke jongere vindplaatsen. De adviezen die voor de verschillende zones in Fryslân gegeven worden variëren van ‘streven naar behoud' tot ‘geen nader onderzoek nodig'. Onderstaand zijn voor het plangebied van dit bestemmingsplan beide kaarten opgenomen, alsmede de bijhorende adviezen. Deze zijn vertaald in een passende juridische regeling in de vorm van een dubbelbestemming (Waarde-Archeologie en Waarde-Archeologische verwachtingswaarde 1).

Periode steentijd - bronstijd (300.000 - 800 v Chr)

Uit bijgevoegde kaart blijkt dat vanuit deze periode voor het grootste deel van het plangebied geen aanvullend onderzoek wordt geadviseerd (licht groen, Geen onderzoek noodzakelijk) en voor een deel van het plangebied pas bij ingrepen meer dan 5000 m² (geel, Karterend onderzoek 3). Aangezien dergelijke ingrepen binnen dit conserverend bestemmingsplan niet worden mogelijk gemaakt is dit gebied niet op de verbeelding aangegeven.

Steentijd: Geen onderzoek noodzakelijk (licht groen op de bijgevoegde kaart)

Dit advies wordt gegeven als op basis van eerder onderzoek is gebleken dat er zich geen archeologische resten in de bodem bevinden, of wanneer de archeologische verwachting op gefundeerde gronden zeer laag is, en waar eventuele resten uit de steentijd zich vermoedelijk zodanig diep onder het maaiveld bevinden dat de kans op aantasting bij de meeste ingrepen zeer klein is.

Steentijd: Karterend onderzoek 3 (3 boringen per hectare) (geel op de bijgevoegde kaart)

In deze gebieden kunnen zich op enige diepte archeologische lagen bevinden uit de steentijd, die zijn afgedekt door een veen- of kleidek. Mochten zich hier archeologisch resten bevinden, dan zijn deze waarschijnlijk goed van kwaliteit. De provincie beveelt daarom aan om bij ingrepen van meer dan 5000m² een karterend (boor)onderzoek uit te laten voeren, waarbij minimaal drie boringen per hectare worden gezet, met een minimum van drie boringen voor gebieden kleiner dan een hectare. De resultaten van een dergelijk karterend booronderzoek kunnen inzicht geven aanwezigheid en diepte van een eventueel aanwezige podzolbodem, waarin zich archeologisch resten kunnen bevinden. Het booronderzoek dient zich vooral te richten op de aanwezigheid van podzol, de diepte en het reliëf van de zandlagen in de bodem. Bij aanwezigheid van een podzolbodem, bevelen wij aan het boorgrid te verdichten tot zes boringen per hectare (‘karterend onderzoek 2'). De resultaten kunnen ook uitwijzen dat de voorgenomen ingreep niet bezwaarlijk is, of met welke randvoorwaarden in het plan rekening dient te worden gehouden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01_0007.jpg"

Periode ijzertijd - middeleeuwen (800 v Chr - 1500 n Chr)

Vanuit bijgevoegde kaart blijken de volgende adviezen:

Middeleeuwen: Streven naar behoud (rood op de bijgevoegde kaart)

Van deze terreinen is bekend dat zij waardevolle archeologische resten uit de periode bronstijd en later bevatten. In veel gevallen betreft het AMK-terreinen, maar het kunnen ook terreinen zijn die bij gemeente of provincie bekend staan als archeologisch waardevol. Gebieden hebben de dubbelbestemming Waarde Archeologie gekregen.

Middeleeuwen: Karterend onderzoek 1 (6 boringen per hectare) ((oranje op de bijgevoegde kaart)

In deze gebieden kunnen zich archeologische resten bevinden uit de periode ijzertijd - middeleeuwen. De provincie beveelt aan om bij ingrepen van meer dan 500 m² een karterend archeologisch onderzoek uit te laten voeren. Dit archeologisch onderzoek moet bestaan uit minimaal zes boringen per hectare, met een minimum van zes boringen per plan, waarbij duidelijk wordt of er vindplaatsen in het plangebied aanwezig zijn. De resultaten van het karterend onderzoek kunnen ook uitwijzen dat de voorgenomen ingreep niet bezwaarlijk is, of met welke randvoorwaarden in het plan rekening dient te worden gehouden. Mocht het plangebied een bebouwde kom betreffen, dan dient in de onderzoeksstrategie rekening te worden gehouden met recente verstoringen die zich kunnen hebben voorgedaan.

Worden er een of meerdere vindplaatsen aangetroffen, dan zal uit nader (waarderend) onderzoek moeten blijken hoe waardevol deze vindplaatsen zijn. De aard van dit waarderend (vervolg)onderzoek hangt af van het type aangetroffen vindplaats. Dit gebied heeft een dubbelbestemming Waarde-Archeologische verwachtingswaarde 1 gekregen.

Middeleeuwen: Karterend onderzoek 2 (6 boringen per hectare) (geel op bijgevoegde kaart)

Vergelijkbaar met Karterend onderzoek 1, met uitzondering dat hier bij de ondergrens voor een karterend archeologisch onderzoek ligt bij ingrepen van meer dan 2500 m². Dit gebied heeft een dubbelbestemming Waarde-Archeologische verwachtingswaarde 2 gekregen.

Geen onderzoek noodzakelijk (licht groen op bijgevoegde kaart)

Dit advies wordt gegeven als op basis van eerder onderzoek is gebleken dat er zich geen archeologische resten in de bodem bevinden, of wanneer de archeologische verwachting voor het aantreffen van archeologische resten uit de periode ijzertijd- middeleeuwen op gefundeerde gronden zodanig laag is dat de kans op aantasting bij de meeste ingrepen zeer klein is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01_0008.jpg"

Aanvullend archeologisch onderzoek, is gelet op het consoliderende karakter van dit bestemmingsplan op dit moment niet noodzakelijk. Eventuele werken en werkzaamheden worden in de dubbelbestemmingen getoetst.