direct naar inhoud van 3.1 Historie
Plan: Grou
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01

3.1 Historie

Grou is de hoofdplaats van de gemeente Boarnsterhim. Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 was Grouw de hoofdplaats van de voormalige gemeente Idaarderadeel. In 1989 werd de officiële naam door de gemeente Boarnsterhim gewijzigd in het Friestalige Grou.

afbeelding "i_NL.IMRO.0055.BPGROU-OH01_0005.png"

Figuur 3.1. Historische kaart ligging Grouw e.o. eind 19de eeuw

In het oude gedeelte van Grou vinden we nu het centrum, waar vanouds gewoond én gewerkt wordt. Begin van de 20ste eeuw is de woonbuurt Oosterveld ontwikkeld en uiteindelijk is de industrie grotendeels uit de kom verdwenen. Enige bedrijvigheid, voornamelijk aan watersport verbonden, is nu nog terug te vinden aan de randen langs het water bij het centrum. De watersportkern Grou kent een belangrijke functie op het gebied van recreatie en toerisme. De “oude kom” vervult hierin een belangrijke rol vanwege de cultuurhistorische waarden.

Het oude gedeelte is een typisch waterdorp, gelegen op een terp die omstreeks het jaar 1000 werd verhoogd. Dankzij de centrale ligging tussen talrijke waterverbindingen kon het zich vanaf de 15de eeuw ontwikkelen tot een nederzetting van handel en scheepvaart. De ligging aan het Pikmeer en waterwegen die naar Leeuwarden en het merengebied in het zuidwesten leiden, geeft Grou in de 20ste eeuw alle kans om zich tot een welvarend dorp met industrie, vele bedrijven gericht op de watersport, recreatie en forensisme te ontwikkelen. Het grootste evenement is ongetwijfeld het jaarlijkse Skûtsjesilen.