direct naar inhoud van BIJLAGEN REGELS
Plan: Kustzone Polderwijk
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0050.bvkustzone-0002

BIJLAGEN REGELS

Bijlage 1 Staat van Horeca-activiteiten

Staat van horeca-activiteiten

Categorie 1: lichte horeca

Bedrijven die beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken. Deze bedrijven zijn

in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend (vooral verstrekking van

etenswaren en maaltijden). Onder lichte horeca wordt geen detailhandel en/of

ondersteunende horeca verstaan. Binnen deze categorie worden de volgende

subcategorieën onderscheiden:

1a. Lichte horeca

• automatiek;

• broodjeszaak;

• cafetaria;

• croissanterie;

• koffiebar;

• lunchroom;

• ijssalon;

• snackbar;

• tearoom;

• traiteur;

• bistro.

1b. Overige lichte horeca

• restaurant (zonder bezorg- en/of afhaalservice);

• hotel of pension.

Categorie 2: middelzware horeca

Bedrijven die aanzienlijke hinder kunnen veroorzaken voor omwonenden. Deze

hinder kan onder andere bestaan uit openingstijden 's nachts en/of

verkeersaantrekkende werking. Binnen deze categorie worden de volgende

subcategorieën onderscheiden:

2a. Middelzware horeca

• bar;

• bierhuis;

• biljartcentrum;

• café;

• proeflokaal;

• shoarma/grillroom;

• zalenverhuur (zonder regulier gebruik ten behoeve van feesten en muziek-

/dansevenementen).

2b. Bedrijven met een relatief grote verkeersaantrekkende werking

• bedrijven genoemd onder categorie 1a, 1b en 2a met een bedrijfsoppervlak

van meer dan 250 m²;

• restaurant met bezorg- en/of afhaalservice (o.a. pizzeria, chinees, McDrive).

Categorie 3: zware horeca

Bedrijven die grote hinder veroorzaken voor omwonenden. Deze hinder bestaat

onder andere uit een combinatie van openingstijden 's nachts èn

verkeersaantrekkende werking:

• dancing;

• discotheek;

• nachtclub;

• partycentrum (regulier gebruik ten behoeve van feesten en muziek-

/dansevenementen).

Toelichting op Staat van Horeca-activiteiten

Milieuzonering van horeca-activiteiten

De problematiek van hinder door horecabedrijven onderscheidt zich als zodanig

nauwelijks van de problematiek van hinder veroorzaakt door "gewone" (niet

agrarische) bedrijven. Bij het opstellen van de in de regels opgenomen Staat van

Horeca-activiteiten en het daarmee samenhangende toelatingsbeleid is daarom

nauw aangesloten bij de Staat van Bedrijfsactiviteiten die al veel langer in

bestemmingsplannen wordt toegepast. Het vestigen van horecabedrijven middels

een bestemmingsplan is ruimtelijk relevant om vormen van hinder te voorkomen.

Verdere regulering van individuele bedrijven vindt plaats middels de Wet

milieubeheer en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) welke mogelijkheden

biedt om vormen van hinder te voorkomen. De milieuzonering van horecabedrijven

in het bestemmingsplan richt zich in aanvulling op de beide genoemde

instrumenten met name op de volgende vormen van hinder:

• geluid;

• geur;

• verkeer.

Analoog aan de regeling voor "gewone" bedrijven worden bij de uitwerking van een

ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden:

• a. indelen van activiteiten in ruimtelijk relevante hindercategorieën;

• b. onderscheiden van gebiedstypen met een verschillende hindergevoeligheid;

• c. uitwerken van een beleid in hoofdlijnen: in welke gebieden zijn welke categorieën in het algemeen toelaatbaar. De onderstaande toelichting gaat nader in op de gehanteerde hindercategorieën en het algemene toelatingsbeleid voor deze categorieën. In het Bestemmingsplan vindt de verdere ruimtelijke afweging per locatie plaats.

Gehanteerde criteria

Voor een indicatie van de mate van hinder veroorzaakt door horeca-activiteiten

biedt de basiszoneringslijst uit de VNG-publicatie "bedrijven en milieuzonering" een

goed vertrekpunt. De daar gehanteerde, nogal grove benadering behoeft echter

voor een in de praktijk bruikbare Staat van horeca-activiteiten aanvulling en

nadere motivering. In aanvulling op de gegevens uit de VNG-publicatie is

gebruikgemaakt van de volgende ruimtelijk relevante criteria:

• a. de voor verschillende soorten horeca-inrichtingen over het algemeen

gebruikelijke openingstijden. Het Besluit horecabedrijven en de circulaire

industrielawaai hanteren voor de dag-, avond- en nachtperiode verschillende

milieunormen;

• b. de mate waarin een bedrijfstype naar verwachting bezoekers en in het

bijzonder bezoekers per auto en/of brommers (scooters) aantrekt.

Categorieën van horeca-activiteiten

Mede op grond van bovengenoemde criteria worden in de Staat van Horeca-activiteiten

de volgende drie categorieën onderscheiden (onderverdeeld in

subcategorieën):

Categorie 1: lichte horeca

Bedrijven die in beginsel alleen overdag en 's avonds geopend zijn (in hoofdzaak

verstrekking van etenswaren en maaltijden) en slechts beperkte hinder voor

omwonenden veroorzaken: restaurants, cafetaria's, ijssalons en dergelijke. Het

gaat om bedrijven die uit het oogpunt van hinder vooral in woongebieden niet

wenselijk zijn. In gemengde gebieden en weinig gevoelige gebieden dient mede in

relatie tot de verkeersontsluiting een nadere afweging plaats te vinden. In deze

categorie zijn de volgende subcategorieën onderscheiden:

• a. horeca die qua ruimtelijke uitstraling vergelijkbaar is met detailhandel,

zoals: ijssalons, cafetaria's, snackbars en dergelijke. Met name in

centrumgebieden kan het in verband met ruimtelijk-functionele aspecten

gewenst zijn deze groep als afzonderlijke categorie te beschouwen;

• b. overige lichte horeca, zoals restaurants (zonder bezorg en/of

afhaalservice).

Categorie 2: middelzware horeca

Bedrijven die aanzienlijke hinder kunnen veroorzaken voor omwonenden door

enerzijds de openingstijden (ook 's nachts) en/of de grote verkeersaantrekkende

werking:

• a. cafés, bars, biljartcentra, zalenverhuur e.d. Deze bedrijven zijn over het

algemeen alleen toelaatbaar in weinig gevoelige gebieden, zoals

centrumgebieden met primair een functie voor detailhandel en

voorzieningen;

• b. bedrijven met een relatief grote verkeersaantrekkende werking: grotere

restaurants, grotere hotels, McDrives e.d. (bedrijfsoppervlak van meer dan

250 m²). Deze bedrijven zijn vooral toelaatbaar langs grotere

verkeerswegen.

Categorie 3: zware horeca

Bedrijven die voor een goed functioneren ook 's nachts zijn geopend en tevens een

groot aantal bezoekers aantrekken en hetgeen grote hinder voor de omgeving met

zich mee kan brengen, zoals: dancings, discotheken en partycentra. Deze bedrijven

zijn alleen toelaatbaar in specifiek voor dergelijke bedrijven aangewezen

gebieden.