direct naar inhoud van 4.7 Water
Plan: Bourtange Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0908-vs01

4.7 Water

Toetsingskader en beleid

Het waterbeleid op rijksniveau is verankerd in 4e Nota Waterhuishouding, het Nationaal Bestuursakkoord Water en het rapport Waterbeleid 21e Eeuw. Ook de Europese Kaderrichtlijn Water heeft gevolgen voor het waterbeheer in Nederland. Algemene uitgangspunten van het waterbeleid zijn:

  • bij waterbeheer wordt de voorkeursvolgorde vasthouden, bergen en afvoeren gehanteerd;
  • hemelwater wordt zoveel mogelijk afgekoppeld van het rioleringssysteem en geïnfiltreerd in de bodem;
  • de toename van verhard oppervlak dient te worden vermeden en, indien dit niet mogelijk is, te worden gecompenseerd door het realiseren van extra waterberging;
  • waterlopen worden waar mogelijk teruggebracht in een natuurlijke staat.

Van groot belang voor de ruimtelijke ordeningspraktijk is dat sinds 2003 de 'watertoets' wettelijk verplicht is gesteld. De watertoets kan worden gezien als een procesinstrument die moet waarborgen dat gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor de waterhuishouding meer expliciet worden afgewogen. Belangrijk onderdeel van de watertoets is vroegtijdige afstemming van ontwikkelingen met de betrokken waterbeheerder. In het desbetreffende plangebied is waterschap Hunze en Aa's de aangewezen overlegpartner.

Toetsing en uitgangspunten voor het bestemmingsplan

Ter invulling van de watertoets is het bestemmingsplan aangemeld via www.dewatertoets.nlhttp://www.dewatertoets.nl. De uitgangspuntennotitie die langs deze weg is verkregen, wordt opgenomen als bijlage bij het bestemmingsplan. Het voorontwerpbestemmingsplan zal worden toegezonden aan het waterschap.

Binnen het plangebied liggen boezemkades en watergangen die beheer zijn bij het waterschap. Het betreft onder andere de kades van het Bourtanger Kanaal. Het plan voorziet echter niet in ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de waterhuishoudkundige functie van deze elementen.

Voorts is, om dubbele regelgeving te voorkomen, afstemming gezocht op de Keur van het waterschap. De Keur is een verordening van het waterschap waarin aangegeven wordt welke activiteiten wel of niet mogen en wat verplicht is. De regels zijn zo opgesteld, dat het waterschap zijn taken goed kan uitvoeren, zoals de waterbeheersing en de bescherming van sloten, kanalen, stuwen en gemalen. In veel gevallen is voor werken nabij water of dijken een watervergunning nodig op basis van de Keur. Deze watervergunning kan worden aangevraagd via de website van het waterschap of via www.omgevingsloket.nl.