direct naar inhoud van 2.1 Algemeen
Plan: Ter Apel Dorp
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0048.BP0902-on01

2.1 Algemeen

2.1.1 Ligging en bereikbaarheid

De kern Ter Apel ligt in het zuidelijk deel van de gemeente Vlagtwedde. Nabije grote kernen zijn Emmen en Stadskanaal. Via de provinciale wegen N391 en N366 zijn beide kernen bereikbaar. Voorts is er een verbindingsweg via Sellingen en Vlagtwedde (N976/N368) met Winschoten waarna de snelweg A7 bereikbaar is. Ook is er een directe verbinding met Duitsland.
In de kern zijn meerdere buslijndiensten aanwezig. De bussen rijden onder meer naar Emmen, Winschoten, Groningen en Stadskanaal. In de kern is geen treinstation.

2.1.2 Bevolking en woningvoorraad

In 2011 telde de gemeente Vlagtwedde in totaal circa 16.290 inwoners. Ter Apel (bebouwde kom en omgeving) telde 8.747 inwoners. Ruim 50% van alle inwoners woont in de kern Ter Apel. In de kernen Vlagtwedde en Sellingen wonen elk circa 2.400 inwoners. Bourtange kent ongeveer 700 inwoners.

De bevolking in Vlagtwedde is relatief sterk vergrijsd ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Het aantal 0-54 jarigen ligt onder het landelijk gemiddelde, het aantal 55+ers ligt erboven.

De woningvoorraad in de kern Ter Apel bedroeg in 2011 circa 3.800 woningen. De woningvoorraad in de gemeente bestond uit ruim 7.000 woningen. Dit houdt in dat in 2011 ruim 50% van de totale woningvoorraad in de kern Ter Apel stond.

2.1.3 Werkgelegenheid en voorzieningen

De afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de gemeente flink gegroeid. Deze groei is voor een groot deel toe te schrijven aan de dienstensector (zorgsector, penitentiaire inrichting, asielzoekerscentrum). De dienstensector levert de meeste werkgelegenheid, in de landbouwsector zijn steeds minder mensen werkzaam.

In Ter Apel is een bedrijventerrein gesitueerd. Samen met de voorzieningen in het centrumgebied levert dit een flink aantal arbeidsplaatsen op. Ook een belangrijke werkgever is Avebe en de overige bedrijven op het bedrijvenpark Zuid-Groningen.

De gemeente heeft een uitgebreid voorzieningenapparaat. Een groot aantal voorzieningen is gesitueerd in Ter Apel. Het betreft onder meer detailhandelszaken, horecavoorzieningen, onderwijsvoorzieningen (basisscholen en voortgezet onderwijs in de vorm van een regionale scholengemeenschap), zorgvoorzieningen (huisartsen- en tandartspraktijken, thuiszorg en zorgcentra) en dienstverlenende bedrijven (bankfilialen, uitzend- en reisbureaus, kapsalons et cetera).
Daarnaast kent Ter Apel en omgeving een aantal recreatieve voorzieningen en sportvoorzieningen, zoals het kloosterterrein, het zwembad, het sportpark, de jachthaven, kampeerterreinen en de manege.