direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele analyse
Plan: Bestemmingsplan Slochteren, Korenmolenweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00025-41vg

2.3 Ruimtelijke en functionele analyse

De Korenmolenweg vormt de verbinding tussen de N387 en de Hoofdweg, als ook de ontsluiting van het bedrijventerrein Korenmolendreef. De weg bestaat grotendeels uit twee brede vrijliggende rijstroken, met daartussen een aantal verbindingen. Het voorkomend bermgroen (gras en eikenbomen) kan echter niet verhinderen dat de 'klonterende' en 'lubberende' wegverharding een stenig en onoverzichtelijk beeld oproept.

De wens bestaat om door middel van een strakkere en eenduidiger inrichting van de weg en de berm meer samenhang te creƫren en de Korenmolenweg daarmee een meer doprsentreewaardige uitstraling te geven. Fietsers en voetgangers moeten zich in deze nieuwe omgeving ook beter thuis gaan voelen.

De zuidwestzijde van de dorpsentree is leeg en onbebouwd en daardoor ondergeschikt (geraakt) aan het beeld van de noordoostzijde. Door de zuidwestzijde te bebouwen en in te richten ontstaat wandvorming langs de Korenmolenweg. Met deze wand kan nieuwe betekenis en karakter aan de dorpsentree worden gegeven.

Het perceel aan de noordoostzijde zal worden opgesplitst. Een gedeelte zal de bestemming 'Verkeer - verblijfsgebied' krijgen. Op dit moment wordt dit gedeelte ook al gebruikt voor parkeerdoeleinden. Het andere deel krijgt de bestemming 'Detailhandel'. De eigenaren van het ervoor gelegen perceel aan de Hoofdweg hebben een intenetwinkel in jacht- en buitenkleding en -accessoires, een hondenwebshop en een poezenwebshop en hebben reeds meerdere malen aangegeven belang te hebben bij het achtergelegen perceel. De uitweg zal via de Korenmolendreef gerealiseerd worden.

De noordoostzijde van de Korenmolenweg wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan functie- en inrchtingselementen. Het totaal beeld komt daardoor rommelig over. De ambitie is om meer rust en uitstraling te bewerkstelligen. Langs het perceel zal (parallel aan de Korenmolenweg) een haag geplant worden voor een strakke ordentelijke uitstraling.

Het perceel 's Gravenschanslaan 7 heeft op dit moment de bestemming 'Maatschappelijk' in het bestemmingsplan Slochteren-Schildwolde. Het perceel wordt al geruime tijd niet meer gebruikt. Het bestuur van de jeugdsoos is ontbonden en de stukken liggen bij de notaris in Slochteren. Deze heeft aangegeven op dit moment niets met de zaak te doen omdat er geen financiƫle middelen zijn om dit te bekostigen. Op dit moment is niemand handelingsbevoegd.

Ten opzichte van de bestemming op dit perceel geldt (net als voor de woningen aan de laan) een geluidszonering. Met onderhavig bestemmingsplan worden de gevoelige functies binnen de bestemming Maatschappelijk uitgesloten. Hierdoor ligt er geen beschermingszone meer om het perceel. Het perceel wordt voor de volledige uitoefening van de bestemming al belemmerd door de zonering van de provinciale weg N387. Het daadwerkelijke effect van deze uitsluiting is derhalve maar gering, terwijl op het nieuwe bedrijfsperceel wel meer mogelijkheden ontstaan.

2.3.1 Bestaande winkel- en detailhandelstructuur

De ontstaansgeschiedenis en nederzettingsvorm van Slochteren is bepaald door het voorkomen van een smalle glaciale zandrug die zich door het onbegaanbare, natte veenlandschap slingerde. Op deze verhoogde, doorgaande route heeft zich door de eeuwen heen een aaneengesloten dorpenlint ontwikkeld. Van ouds her wisselen functies zich naast elkaar af; herenbehuizing, boerderijen, kerken, maar ook winkels en andere vormen van detailhandel.

In tegenstelling tot de dorpen Harkstede en Siddeburen heeft Slochteren geen concentratie van winkelvoorzieningen. De winkelvoorzieningen en detailhandel zijn in Slochteren tegenwoordig nog steeds verspreid. Op de plek waar je enige clustering in Slochteren zou verwachten, bevindt zich het rijksmonumentale erfgoedkwartier, met onder andere de Fraeylemaborg en het Reghthuis.

Gelet op deze historie en het patroon van bebouwing en functies in dit gebied, doet zowel de uitplaatsing uit het erfgoedkwartier, als de verplaatsing naar de Korenmolenweg, geen afbreuk aan de bestaande winkel- en detailhandelstructuur.