direct naar inhoud van 2.4 Functionele analyse
Plan: Bestemmingsplan Buitengebied West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00024-41vg

2.4 Functionele analyse

2.4.1 Landbouw

De landbouw is de grootste grondgebruiker in Slochteren. Naar verhouding neemt de akkerbouw daarbij een iets groter aandeel in dan de melkveehouderij. Ongeveer 60% van de agrarische gronden in het buitengebied van Slochteren is als bouwland in gebruik. Daarbij is met name het gebied Luddeweer-Overschild in gebruik bij melkveehouderijen en het gebied aan weerszijden van het dorpslint bij akkerbouwers. Een relatief groot deel van de akkerbouwbedrijven is in het lint gevestigd. De melkveehouderijen bevinden zich merendeels in het buitengebied. Daarnaast is er nog een aantal bedrijven dat zich richt op intensieve veeteelt (als hoofd- of neventak).

Het aantal agrarische bedrijven in de gemeente is de laatste tien jaar licht gedaald. De voormalige agrarische bebouwing krijgt een nieuwe functie, veelal wonen gecombineerd met kleinschalige bedrijvigheid. Vanuit de agrarische bedrijven komt de vraag naar mogelijke bedrijfsvergroting steeds meer naar voren. Het gaat dan zowel om het uitbreiden van het grondareaal als uitbreiding van de bedrijfsbebouwing.

Naast de vraag naar bedrijfsvergroting wordt er steeds meer gezocht naar verbreding van het bedrijf. Op deze manier kunnen er neveninkomsten gehaald worden uit bijvoorbeeld natuurbeheer, recreatie, zorgverlening en verkoop van (agrarische) streekproducten.

Binnen het plangebied Buitengebied West liggen slechts vijf agrarische bedrijven (met een agrarisch bouwperceel). Het betreft alleen melkrundveehouderijen. Daarnaast wordt een deel van de cultuurgronden in het plangebied gebruikt door agrarische bedrijven die met hun bedrijfsbebouwing zijn gevestigd buiten het plangebied (hoofdzakelijk in het lint van Scharmer).

2.4.2 Niet-agrarische bedrijvigheid

In het plangebied Buitengebied West bevinden zich slechts twee niet-agrarische bedrijven: een tankstation en een rijwielzaak. Het tankstation is gelegen aan de A7 (tussen de afritten Foxhol en Westerbroek) en heeft vanwege de opslag en verkoop van LPG een veiligheidszone. De rijwielzaak ligt net buiten Harkstede aan de Bieleveldslaan en houdt zich bezig met verkoop en reparatie van fietsen en aanverwante artikelen.

2.4.3 Recreatie

De recreatiesector in Slochteren bestaat voornamelijk uit kleinschalige bedrijven en voorzieningen. Deze liggen zowel in het buitengebied als in de kernen.

Zowel in de omgeving Harkstede-Scharmer als nabij het Schildmeer (bij Steendam) zijn twee recreatieparken gevestigd. Rondom deze locaties bevinden zich ook voornamelijk de mogelijkheden voor dagrecreatie. De recreatie bij Steendam is grotendeels gericht op de watersport, deze wordt verder versterkt in het kader van de Structuurvisie Steendam Schildmeer. Voor de bewoners in de kernen functioneren de dorpsrandparken (in Slochteren en Siddeburen) als recreatief uitloopgebied. De oevers van de Harksteder- en Scharmerplas vervullen deze functie voor de dorpen Harkstede en Scharmer.

Door het ontbreken van grote recreatieve trekkers en voorzieningen wordt het buitengebied met name gebruik voor routegebonden recreatie (fietsen, wandelen en varen). In het buitengebied liggen diverse fietsroutes en in de natuurgebieden zijn wandelpaden aangelegd die vanaf enkele parkeerplaatsen kunnen worden bereikt. Naast de vrijliggende fietspaden zijn ook de kleinere plattelandswegen belangrijk voor de recreatieve ontsluiting van het gebied. De recreatieve mogelijkheden zijn de afgelopen jaren verbeterd door de aanleg van het natuur(ontwikkelings)gebied Midden-Groningen.

2.4.4 Natuur

Midden-Groningen

Het grootste deel van het natuurareaal in het buitengebied wordt gevormd door het natuur(ontwikkelings)gebied Midden-Groningen, dat na afronding ongeveer 1600 hectare beslaat. Het gebied is grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer (SBB) en bestaat uit een aantal deelgebieden.

Binnen het plangebied Buitengebied West bevinden zich geen gronden die specifiek zijn bestemd en ingericht als natuurgebieden. Het plangebied bestaat voor het grootste deel uit agrarische cultuurgronden met beperkte natuurwaarden. Een deel van de oeverzone van de Harksteder Plas vertegenwoordigt wel een bepaalde ecologische waarde. In hoofdstuk 3 wordt daar nader op ingegaan.

2.4.5 Leefbaarheid en voorzieningen

Inwoners van het buitengebied zijn aangewezen op de voorzieningen in nabijgelegen kernen. Maatschappelijke voorzieningen, zoals dorpshuizen, scholen en sportvoorzieningen zijn over het algemeen redelijk nabij in de (kleine) kernen. Detailhandel is uitsluitend in de grotere kernen gevestigd (Harkstede, Slochteren, Schildwolde en Siddeburen). De inwoners van het plangebied Buitengebied West zijn met name aangewezen op de (basis)voorzieningen in Harkstede, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer.