direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Bestemmingsplan Bedrijvenpark Rengers
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0040.bp00004-41vg

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 Rengers

Ruimtelijk wordt het plangebied sterk bepaald door de ligging tussen twee parallel lopende infrastructurele elementen. Aan de zuidzijde het Winschoterdiep begeleid door de oude rijksweg en aan de noordzijde de A7. Haaks op deze infrastructuur ligt de Rengerslaan, waarvan de omleiding ook zorgt voor de belangrijkste ontsluiting van het bedrijventerrein.

Voor het bedrijventerrein is met name de presentatie richting de A7 van belang. Voor de frontbebouwing langs de autosnelweg zijn de kwaliteitseisen dan ook belangrijk: representatieve bebouwing met een architectonische kwaliteit. De inrichting langs deze weg zal dan ook zodanig moeten zijn dat er goed zicht is op het terrein. In het middengebied, waar bedrijven niet direct zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van het bedrijventerrein, is de ruimtelijke uitstraling minder van belang.

Binnen het reeds ontwikkelde deel van het plangebied is een heldere ontsluitingsstructuur aanwezig. In het tussenliggende te ontwikkelen gedeelte zal een soortgelijke ontsluiting worden voortgezet, daarbij wordt de bestaande weg parallel aan de A7 doorgetrokken in oostelijke richting (als noordelijke begrenzing van het terrein).

Net als in de reeds gerealiseerde fasen wordt ook in het te ontwikkelen gebied (fase 3) gestreefd naar een maximale zichtbaarheid vanaf de A7 door een verkaveling loodrecht op deze weg.

Voor het gehele terrein geldt als uitgangspunt een bebouwingspercentage รก 50%. Dit wordt grotendeels al bereikt doordat de verhouding openbaar gebied - uitgeefbaar terrein ongeveer 30 - 70 is. Een groot gedeelte van het openbaar gebied is ingericht als grasberm, oever of waterpartij. Hierdoor krijgt het bedrijventerrein een parkachtige uitstraling met een breed profiel tussen de bedrijfskavels.