direct naar inhoud van 4.5 Fysieke veiligheid
Plan: Stadskanaal Noord - Waterland Exploitatie
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.PB1002-vs01

4.5 Fysieke veiligheid

4.5.1 Externe veiligheid

Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's voor de omgeving bij gebruik, opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen als vuurwerk, lpg en munitie over weg, water en spoor en door buisleidingen.

In het kader van het aspect externe veiligheid is de risicokaart van de provincie Groningen bekeken. Hieruit blijkt dat er in of nabij het plangebied geen risicovolle inrichtingen gevestigd zijn. Ook valt het plangebied niet binnen een invloedsgebied van een route voor gevaarlijke stoffen. Noordelijk van het plan Waterland loopt wel een gasleiding van de Gasunie. In het kader van het vooroverleg is de Brandweer Regio Groningen om advies gevraagd. Dit advies is opgenomen in de bijlagen en hieronder kort samengevat.

Toetsingsafstand
Voor ruimtelijke besluiten in toetsingszones van aardgastransportleidingen is de circulaire "Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen" van toepassing. Hieruit blijkt dat de toetsingsafstand van de onderhavige leiding 30 meter bedraagt. De toe te voegen woningen zijn op meer dan 80 meter van de leiding geprojecteerd. Een belangenafweging is dan ook niet noodzakelijk.

Groepsrisico
Volgens het Bevi geldt voor ruimtelijke plannen in het invloedsgebied van hogedruk aardgasleidingen een verantwoordingsplicht voor het groepsrisico. Het invloedsgebied voor de onderhavige leiding bedraagt 140 meter. De ontwikkeling vindt deels binnen het invloedsgebied plaats. Om te beoordelen of de toevoeging van de woningen bijdraagt aan de hoogte van het groepsrisico is de ligging ten opzichte van de 100% letaliteitsgrens een belangrijk gegeven. Deze ligt op 70 meter van de leiding. Om dat de woningen buiten de 100% letaliteitsgrens zijn geprojecteerd, dragen deze naar verwachting niet of nauwelijks bij aan de hoogte van het groepsrisico. Er kan worden volstaan met een beperkte verantwoording, bestaande uit de bepaling van de personendichtheid in het invloedsgebied, de bestrijdbaarheid van mogelijke effecten en de zelfredzaamheid van personen in het invloedsgebied.

De personendichtheid zal als gevolg van de ontwikkeling niet significant toenemen. De toename van het aantal aanwezigen als gevolg van de drie extra woningen in de woonwijk is verwaarloosbaar. Uit de beoordeling van de bestrijdbaarheid blijkt dat de locaties van de geprojecteerde woningen voldoende snel en in voldoende mate tweezijdig bereikbaar zijn. Dit aspect geeft daarom geen aanleiding tot het treffen van maatregelen. Voorts voorziet dit projectbesluit niet in de realisatie van objecten waarbij sprake is van langdurig verblijf van verminderd zelfredzame personen. Het aspect zelfredzaamheid geeft daarom geen aanleiding tot het treffen van maatregelen. Hiermee is het groepsrisico voldoende verantwoord. Het aspect externe veiligheid vormt voor de voorgestane ontwikkelingen geen beperkingen en aanvullend onderzoek kan achterwege blijven.