direct naar inhoud van 4.4 Waterhuishouding
Plan: Stadskanaal Noord - Waterland Exploitatie
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.PB1002-vs01

4.4 Waterhuishouding

Bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen moet de watertoets worden toegepast. Dit houdt in dat alle ruimtelijke plannen een waterparagraaf moeten bevatten. De watertoets is het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het kader van de watertoets is vanaf 1 november 2003 wettelijk verankerd in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).

In het kader van het bestemmingsplan Stadskanaal Noord heeft overleg plaatsgevonden met het Waterschap Hunze en Aa's. Wat voor het onderhavige gebied van toepassing is, is hieronder opgenomen.

In de eerste plaats is de Waterkansenkaart benut, zoals die ter beschikking is gesteld door het waterschap, met name met het oog op nieuwe ontwikkelingen in het plangebied. Gekeken is naar de geschiktheid van gronden voor een standaardwijk. In principe zijn de gronden geschikt voor de realisering van een dergelijke wijk, mits er enigszins wordt opgehoogd of er kruipruimteloos wordt gebouwd of een combinatie van beiden.

De ambitie voor het oppervlaktewater is schone watergangen die een beeld geven van ruimte en groen. Bij de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater is een belangrijk uitgangspunt dan ook het zoveel mogelijk van het vuilwaterriool afkoppelen van schoon hemelwater alsmede het toepassen van duurzaam bouwen. Het hemelwater kan dan gebruikt worden om een natuurlijke doorstroming van de aanwezige vijvers in Stadskanaal te creëren. In het nog te ontwikkelen gedeelte van de wijk Waterland wordt in dit opzicht een voortvarende aanpak voorgestaan. Afgezien van het toepassen van een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel, waardoor alleen licht vervuild regenwater vanuit de riolering uit overstorten wordt geloosd, zijn de vijverpartijen in de wijk Waterland met elkaar in verbinding gebracht. Op deze wijze wordt een natuurlijke doorspoeling van de vijvers tot stand gebracht. Voldoende berging is gewaarborgd omdat geloosd wordt op het grote bergingsgebied van het Stadskanaal. Waar regenwater op bergende vijvers wordt geloosd zal een flexibel peilbeheer worden toegepast. Waar mogelijk zal, op beperkte schaal, onderzocht worden waar water in de bodem geïnfiltreerd kan worden.

De conclusie uit het bovenstaande is dat de beschreven waterhuishoudkundige aspecten niet in de weg staan aan de bestemmingen die aan de gronden in het plangebied zullen worden gegeven. De voorgestelde ontwikkelingen zijn aan het waterschap Hunze en Aa's voorgelegd voor een wateradvies. Zij heeft in haar overlegreactie (bijlage 1) aangegeven dat zij geen aanvullende opmerkingen op het plan heeft. Hiermee heeft het project een positief wateradvies.