direct naar inhoud van 2.2 Toekomstige situatie
Plan: Stadskanaal Noord - Waterland Exploitatie
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.PB1002-vs01

2.2 Toekomstige situatie

Halfvrijstaande woningen
Vanwege de huidige marktomstandigheden is het wenselijk om op enkele percelen waar momenteel alleen vrijstaande woningen zijn toegestaan, ruimte te bieden voor halfvrijstaande woningen. Deze halfvrijstaande woningen worden in hetzelfde bouwvlak en in dezelfde rooilijn als de huidige bestemde vrijstaande woningen gebouwd. Het resultaat is dat er enkele kleinere kavels ontstaan uit een lager segment, waar momenteel behoefte aan is. Net zoals in de huidige situatie zal parkeergelegenheid op eigen terrein aangelegd worden.

De halfvrijstaande woningen die mogelijk gemaakt worden, zijn aan de Tros, direct ten noorden van het Baken geprojecteerd. Het vigerende bestemmingsplan voorziet hier in een viertal vrijstaande woningen op ruime kavels. Nu wordt voorzien in een rij van drie halfvrijstaande woningen met aan het begin en aan het eind een vrijstaande woning.

afbeelding "i_NL.IMRO.0037.PB1002-vs01_0003.png" Figuur 3. Locatie drie halfvrijstaande woningen en compensering

Ter plaatse worden dus vier extra woningen mogelijk gemaakt. Dit extra woningcontingent wordt deels gecompenseerd door in de rij vrijstaande woningen aan de zuidkant van de Lichtboei een woning minder mogelijk te maken. In totaal worden er, ten opzichte van het bestemmingsplan, drie extra woningen voorgesteld. De halfvrijstaande woningen zijn op deze locatie ruimtelijk goed inpasbaar. Ze sluiten aan bij de woningen aan de overzijde en leiden in principe niet tot een grotere bebouwingsdichtheid. Door aan de randen vrijstaande woningen te bouwen wordt een goede overgang naar de omgeving gecreƫerd.

Extra uitgeefbare grond
Verschillende praktische omstandigheden geven aanleiding om twee stukjes grond, momenteel bestemd voor openbaar groen, bij de woonkavels te trekken. Het gaat om een stukje van 4 bij 22 meter aan de oostkant van het binnenblok van het Baken en hoekje van 70 vierkante meter aan de Tros. Deze stukjes grond krijgen respectievelijk de functie "wonen" en "tuin". Het verschil is dat bij de functie wonen de grond deel uitmaakt van het bijgebouwengebied en bij de functie tuin de grond onbebouwd moet blijven.

Het strookje groen aan het Baken was aanvankelijk bedoeld als speelgelegenheid. Het is echter zo smal dat dit in de praktijk geen goede optie is gebleken. Het strookje heeft geen functie en wordt bij de woonkavels gevoegd. Aan de straatzijde wordt een beukenhaag aangelegd. Hierdoor verbetert de bruikbaarheid van de woonkavels.

Het bij de woonkavel voegen van het hoekje groen aan de Tros resulteert in een betere toegankelijkheid van de kavel en daarmee de mogelijkheid tot parkeren op eigen erf. Ruimtelijk zijn er geen consequenties. Er ontstaan ook geen extra bouwmogelijkheden ter plaatse.

Vergroting bouwvlakken
De bouwmogelijkheden van de rij vrijstaande woningen en op het wooneiland aan de zuidkant van de Tros wordt iets verruimd. Het bouwblok van de rij woningen wordt aan de westkant met twee meter verbreedt en op het wooneiland wordt het bouwvlak 10 meter breder richting het oosten. Verder wordt het eiland weer rond gemaakt daar het nu afgevlakt is. In de eerdere planvorming was deze vorm van het eiland al voorgesteld.

Deze aanpassingen aan het wooneiland leiden tot een betere benutting van de bouwkavel. Het grote zij- en achtererf nodigen uit tot bijgebouwen aan de zijde van de openbare weg. Het hoofdgebouw meer op de hoek te plaatsen levert een meer wenselijke situatie op. Stedenbouwkundig bestaan hier geen belemmeringen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0037.PB1002-vs01_0004.png" Figuur 4. Voorgestelde inrichting wooneiland

Ruimtelijke kwaliteit

De voorgestelde ontwikkelingen voegen zich goed in de algemene uitgangspunten voor het plan "Waterland". Het betreffen beperkte, perceelgebonden, uitwerkingen naar aanleiding van veranderende marktomstandigheden of nieuwe inzichten. De algehele ruimtelijke kwaliteit van de woon- en leefomgeving wordt als gevolg van de ontwikkeling niet aangetast.