direct naar inhoud van 4.6 Water
Plan: Stadskanaal Kern - Noorderpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.BP0904-vs01

4.6 Water

Toetsingskader en beleid
Van groot belang voor de ruimtelijke ordeningspraktijk is de wettelijk verplichte 'watertoets'. De watertoets kan worden gezien als een procesinstrument dat moet waarborgen dat gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor de waterhuishouding meer expliciet worden afgewogen. Belangrijk onderdeel van de watertoets is het vroegtijdig afstemmen van ontwikkelingen met de betrokken waterbeheerder. Het onderhavige plangebied ligt in het beheersgebied van Waterschap Hunze en Aa's

Toetsing en uitgangspunten voor het bestemmingsplan

Watertoets
Ter invulling van de watertoets is het bestemmingsplan aangemeld via www.dewatertoets.nl. Na het doorlopen van een aantal standaardvragen is gebleken dat voor het plan de normale procedure moet worden doorlopen. Het wateradvies van het waterschap wordt als bijlage toegevoegd.

Gevolgen voor de waterhuishouding
Het beoogde voornemen heeft in beginsel beperkte gevolgen voor de waterhuishouding. Het verhard oppervlak neemt toe met circa 4000 m2. Deze toename wordt gecompenseerd in de vorm van waterberging. Het Noorderpoort vangt haar eigen water op. Over de wijze waarop dit gebeurt, wordt het Waterschap in een vroegtijdig stadium betrokken.

Als uitgangspunt voor de bebouwing geldt dat het hemelwater zo veel mogelijk wordt afgekoppeld en dat niet uitloogbare (dak)materialen worden gebruikt. Deze aspecten worden betrokken bij de verlening van een omgevingsvergunning. Het plan raakt verder geen gronden die voor het waterschap van belang zijn zoals waterkeringen, persleidingen of boezemkades.

Voor de hele kern van Stadskanaal geldt een opgave wat betreft waterbuffering en zuivering, waarnaar dit jaar onderzoek wordt uitgevoerd. Voor deze stedelijke opgave zal het gehele groengebied worden benut, maar ook de mogelijkheden in de woonwijken.