direct naar inhoud van 6.2 Toelichting op de regels
Plan: Hippisch Recreatiepark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0037.BP0902-vs01

6.2 Toelichting op de regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk 1: Inleidende regels;
  • hoofdstuk 2: Bestemmingsregels;
  • hoofdstuk 3: Algemene regels;
  • hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels.
6.2.1 Inleidende regels

De inleidende regels omvatten de gebruikte begripsomschrijvingen (Artikel 1) en de wijze van meten (Artikel 2).

6.2.2 Bestemmingsregels

In de bestemmingsartikelen zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsregel is overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (uitgave juni 2008), in beginsel opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving; een omschrijving van de doeleinden waarvoor de gronden zijn bestemd en de toegelaten bijbehorende bebouwing;
  • bouwregels; deze regels bevatten de voorgeschreven maatvoering van de bouwwerken;
  • nadere eisen;
  • ontheffing van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • ontheffing van de gebruiksregels;
  • wijzigingsregels.

De bestemming “Recreatie-Dagrecreatie”
Binnen deze bestemming is een beperkte regeling opgenomen voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Voorts mogen de gronden worden ingezet voor op- en overslag van zand, klei en grind met de bijbehorende voorzieningen zoals bedrijfsinstallaties en -gebouwen.

Voor een deel van de gronden binnen deze bestemming - alsook binnen hierna vermelde bestemming “Recreatie-Verblijfsrecreatie”, is op de digitale verbeelding de aanduiding "specifieke vorm van groen - lijnvormig landschapselement" opgenomen. Deze noordzuid-gerichte aanduiding is opgenomen ten behoeve van een groene en landschappelijke ontwikkeling, zoals nader beschreven in paragraaf 4.2. Ook voor de Kettingwijk (met de bestemming "Verkeer") en de aangrenzende gronden is een aanduiding "specifieke vorm van groen - laanbeplanting" opgenomen. Met een ontheffing is het mogelijk aanduidingen te verplaatsen. Vooraf dient hiervoor advies te worden ingewonnen bij de provinciale diensten.

De bestemming “Recreatie-Verblijfsrecreatie”
De gebouwen dienen binnen het bestemmingsvlak te worden gesitueerd. Binnen het bestemmingsvlak mogen maximaal 150 recreatiewoningen, 2 bedrijfswoningen en voorzieningen aanwezig zijn.
De maatvoering van deze bebouwing is nader geregeld in de planregels. Binnen deze bestemming is ook een regeling opgenomen voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

In de regels is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen om in beperkte mate af te kunnen wijken van de maatvoering.

Het gebruik van de opstallen, met uitzondering van de bedrijfswoningen, voor permanente bewoning is uitgesloten.

De bestemming van de gronden, die nader op de kaart zijn aangeduid, kan gewijzigd worden in de bestemming "Water" ten behoeve van de uitbreiding van de zandwinning.

De bestemming “Verkeer”
In de regels van deze bestemming is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Binnen de bestemming “Verkeer” zijn wegen en straten met een verkeers-/stroomfunctie en gebieden die een verblijfsfunctie hebben toegelaten.

De bestemming “Water”
De gronden van deze bestemming zijn bestemd voor de aanleg van de waterplas, recreatie en de zandwinning. De toegelaten bebouwing blijft beperkt tot bouwwerken zoals erfscheidingen, steigers en vlonders, bouwwerken ten behoeve van de waterrecreatie. Voorts mogen deze gronden ook worden ingezet voor op- en overslag van zand, klei en grind met de bijbehorende voorzieningen zoals bedrijfsinstallaties en -gebouwen.

De dubbelbestemmingen “Leiding - Gas” en “Leiding - Hoogspanningsverbinding”
Ter bescherming van deze bestaande nutsvoorzieningen zijn deze dubbelbestemmingen opgenomen.

De dubbelbestemming “Waarde - Archeologie"
Deze bestemming beoogt de aanwezige archeologische waarden binnen het plangebied te beschermen. Het bouwen van gebouwen en het aanleggen van werken/uitvoeren van werkzaamheden zijn aan strikte regels gebonden.

In de regels van de recreatiebestemmingen zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen om de bestaande gasleiding te verplaatsen om de recreatieve kwaliteit van het gebied te verbeteren en de waterpartij te vergroten alsmede de hierbij behorende zandwinning uit te breiden.

6.2.3 Algemene regels

De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die voor alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. Deze algemene regels bestaan ondermeer uit algemene bouwregels en algemene gebruiks-, algemene ontheffings-, algemene wijzigingsregels en procedureregels.

In de algemene bouwregels is ondermeer bepaald dat de maten van bestaande legale bouwwerken mogen gelden als maximummaten indien zij op het moment van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan meer ruimte bieden dan de maximummaten uit het nieuwe bestemmingsplan.

De belangrijkste algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en bouwwerken te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemmingen of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.

De algemene ontheffingsregels voorzien ondermeer in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De algemene wijzigingsregels laten meer ingrijpende afwijkingen toe en zijn daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan het verlenen van ontheffing.

6.2.4 Overgangs- en slotregels

In de loop van de tijd kunnen bouwwerken en/of het gebruik van gronden en/of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen zijn toegestaan. De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.