direct naar inhoud van 4.4 Luchtkwaliteit
Plan: Weguitbreiding rijksweg A6 traject Hollandsebrug-Havendreef
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BPalg03-vg01

4.4 Luchtkwaliteit

Toetsingskader en beleid

In hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer zijn de grenswaarden op het gebied van de luchtkwaliteit vastgelegd. Daarbij zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk met name de grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10) van belang. De wet is enerzijds gericht op het voorkomen van negatieve effecten voor de volksgezondheid. Anderzijds biedt de wet mogelijkheden om ruimtelijke ontwikkelingen te realiseren, ondanks overschrijdingen van de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit.

Stof   Toetsing van   Grenswaarde   Geldig vanaf  
stikstofdioxide (NO2)   jaargemiddelde concentratie   60 ìg/m³
40 ìg/m³  
2010
2015  
  uurgemiddelde concentratie
max. 18 keer per jaar  
300  ìg/m³
200 ìg/m³  
2010
2015  
fijnstof (PM10)   jaargemiddelde concentratie   40 ìg/m³   2005  
  24-uurgemiddelde concentratie
max. 35 keer per jaar  
75 ìg/m³
50 ìg/m³  
2005
2011  
benzeen   jaargemiddelde concentratie   10 ìg/m³   2005  
  jaargemiddelde concentratie   5 ìg/m³   2010  

Tabel 4.1 Grenswaarden enkele stoffen uit de Wet milieubeheer

Om bovenstaande doelen te behalen, voorziet de Wet milieubeheer in een gebiedsgerichte aanpak van de luchtkwaliteit via het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). De programma-aanpak zorgt voor een flexibele koppeling tussen ruimtelijke activiteiten en milieugevolgen. Luchtkwaliteitseisen vormen onder de Wet milieubeheer geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling indien:

  • er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
  • een project, al dan niet per saldo, niet leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
  • of een project “niet in betekenende mate” bijdraagt aan de luchtverontreiniging.

Besluit Niet in betekenende mate bijdragen

In het Besluit en de Regeling Niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen) is exact vastgelegd welke typen projecten “niet in betekenende mate” bijdragen aan de luchtverontreiniging. Het gaat onder andere om:

  • woningbouwlocaties met niet meer dan 1.500 nieuwe woningen bij één ontsluitingsweg en 3.000 nieuwe woningen bij twee ontsluitingswegen;
  • kantoorlocaties met een bruto vloeroppervlak van niet meer dan 100.000 m2 bij één ontsluitingsweg en 200.000 m2 bij twee ontsluitingswegen;
  • een combinatie van woningbouw- en kantoorlocaties.

Toetsing en uitgangspunten bestemmingsplan

Het project is aangemeld in het kader van het NSL, hetgeen betekent dat de gevolgen voor de luchtkwaliteit worden gecompenseerd door het treffen van generieke en locatiespecifieke maatregelen. Ondanks kleine verschillen tussen de definitie van het project binnen het NSL en het daadwerkelijk gekozen alternatief, past het project binnen de kaders van het NSL. Het project als geheel voldoet daarmee aan de regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit.

Overigens blijkt uit de berekeningen die in het kader van de trajectnota/MER zijn gemaakt, dat in de gemeente Almere ruimschoots wordt voldaan aan de grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Zodoende is gelet op het aspect luchtkwaliteit sprake van een goede ruimtelijke ordening.