direct naar inhoud van 3.9 Veiligheid
Plan: Regenboogbuurt en Eilandenbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP3JO01-vg01

3.9 Veiligheid

Sociale veiligheid 

Bij het ontwerp van de buurten is rekening gehouden met het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Vrijwel alle woningen zijn met hun voorzijden gericht op de openbare ruimte. Het daardoor mogelijke informele toezicht op de openbare ruimten geeft gebruikers van die ruimte een gevoel van veiligheid. De openbare ruimte is zodanig ingericht dat deze overzichtelijk is. Donkere en onverlichte plekken zijn vermeden. De routes zijn goed verlicht en voor de minder 'gecontroleerde' routes zijn alternatieven beschikbaar.

Fysieke veiligheid

Almere is één van de meest verkeersveilige steden van Nederland. Toch vonden verspreid over de Eilandenbuurt en de Regenboogbuurt de afgelopen jaren een beperkt aantal ongevallen plaats, waarbij soms gewonden zijn gevallen. Omdat de ongevallen zich zeer verspreid over de wijken hebben voorgedaan is het niet goed mogelijk een eenduidige oorzaak uit de ongevalgegevens te destilleren.

Externe veiligheid

Algemeen

Externe veiligheid gaat over het beheersen van de risico's die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen zoals vuurwerk, LPG en munitie over weg, water en spoor en door buisleidingen.

De term 'externe' veiligheid wordt gehanteerd omdat het risico van derden (de omgeving) hierin centraal staat. Zij nemen geen deel aan de activiteit die het risico met zich meebrengt. Bij onderzoek in het kader van externe veiligheid wordt onderscheid gemaakt tussen twee grootheden. Het betreft het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Met het GR en PR kan de relatie worden uitgedrukt tussen activiteiten met gevaarlijke stoffen en hun omgeving.

De beoordeling van het risico vindt onder meer plaats op de gevolgen die ontstaan voor mensen in kwetsbare objecten (wonen, kinderdagverblijf, ziekenhuis etc.) en beperkt kwetsbare objecten (o.a. werken, winkels, recreëren).

Spoor
Over de Flevolijn vindt op dit moment geen transport van (gevaarlijke) goederen plaats.

Inventarisatie

Er is in dit geval geen sprake van een ruimtelijk besluit op grond waarvan de bouw of vestiging van kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten wordt toegelaten binnen het invloedsgebied1 van een risicovolle inrichting2 en/of een transportas (weg, water, spoor) of hoge druk aardgastransportleiding waarover significant transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt.

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen, de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, de circulaire Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen zijn dus niet van toepassing.

Er is evenmin sprake van een ruimtelijk besluit op grond waarvan de bouw of vestiging van kwetsbare objecten wordt toegelaten binnen de veiligheidsafstand van een inrichting waar consumentenvuurwerk wordt opgeslagen en/of een inrichting waar ontplofbare stoffen voor civiel gebruik worden opgeslagen.

Het Vuurwerkbesluit of de Circulaire opslag ontplofbare stoffen voor civiel gebruik zijn dus niet van toepassing. In de huidige situatie is externe veiligheid dus niet relevant. Voor wat betreft het Vuurwerkbesluit wordt verwezen naar paragraaf 4.3.5 en 5.9.