direct naar inhoud van 4.5 Waterparagraaf
Plan: Aanpassingen Kromslootpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP1Q02-vg01

4.5 Waterparagraaf

Toetsingskader en beleid

Bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen moet een Watertoets worden uitgevoerd. De Watertoets is een procesmatig instrument dat er voor zorgt dat waterhuishoudkundige doelstellingen op een goede manier worden meegewogen in ruimtelijke besluitvorming. Een essentieel onderdeel van de Watertoets is vroegtijdige afstemming met de waterbeheerder(s) in het plangebied.

Toetsing en uitgangspunten bestemmingsplan

In deze waterparagraaf wordt aangegeven hoe en op welke wijze gevolg is gegeven aan de Watertoets. Doel van de toets is het waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen in beschouwing worden genomen bij dit ruimtelijke plan. Voor het goed doorlopen van deze Watertoets is de waterbeheerder, het waterschap Zuiderzeeland om advies gevraagd. Ook is het advies door het waterschap, gegeven in het kader van de TB Schiphol-Amsterdam-Almere, in deze paragraaf verwerkt.

Huidige situatie

Het water in het gebied heeft de functies 'Water voor natuur' en 'Natte ecologische verbinding' volgens het Omgevingsplan Flevoland en de functiekaart van het Waterbeheersplan van het Waterschap Zuiderzeeland. Het Waterplan Almere geeft voor het water de functies 'Water met nadruk op natuurfunctie' en 'Accent op natuurvriendelijke inrichting'.

Daarnaast is er een ecologische verbinding van het Kromslootpark noordwaarts onder de A6 door naar Almere Poort via Almere Noorderplassen West naar de Oostvaarderplassen geprojecteerd.

In het Waterplan Almere wordt aangegeven dat in het gebied een relatief grote (variërend tussen 2 tot meer dan 10 mm per dag) kwelstroom aanwezig is. In het Kromslootpark zijn grote waterpartijen met gestuwd peil aangelegd. Deze geven een tegendruk aan de genoemde kwelstroming. Deze waterpartijen, die ook op 3 plaatsen gevoed worden door “dijkse” kwel, wateren af op de Rechte Wetering.

De peilen in het gebied zijn vastgelegd in het Peilbesluit Almere (zie de onderstaande figuur). Het plangebied is gelegen in Peilvak AL5a (-3.15 NAP) en AL5b (-3.40 NAP). Het plangebied watert af op het peilvak AL6 (-4.8 NAP, het watersysteem van Almere Haven.

Het overige gebied, apart van de waterpartijen, wordt middels drainage ontwaterd. Dit water wordt via greppels en middels duikers onder de waterpartijen door, afgevoerd via stuwen op de Rechte wetering. Het gebied is verder zo ingericht dat binnen de waterpartijen 3 eilanden zijn ontstaan:

  • een westelijk eiland, deels niet voorzien van een detailontwatering en deels voorzien van greppels;
  • een midden eiland, voorzien van drainage;
  • een oostelijk eiland, zonder een detailontwatering;

Het water in het Kromslootpark kenmerkt zich als zoet, niet eutroof (uniek voor Almere) water met een goed doorzicht. Het zuurstofgehalte is doorgaans voldoende. De waterkwaliteit is vrij stabiel. De ecologische kwaliteit is voldoende tot goed.

De waterafvoer van de A6 vindt plaats via bermsloten, die op hun beurt ook afwateren op de Rechte Wetering.

Toekomstige situatie

Door de uitbreiding van de A6 en het knooppunt hierin, zal de huidige bermsloot en ook een klein deel van het wateroppervlak in het Kromslootpark worden gedempt (zie ook het Waterbeheerplan voor de inpassing van het TB).

Vanwege de huidige functie van het water en de daarbij behorende inrichting en kwaliteit is behoud van dit watersysteem als zodanig van belang. Conform het waterbeheerplan worden deze wateren en een stuwput verplaatst.

De bermsloot moet in ditzelfde peilvak (ALM6) blijven liggen. Dit heeft tot gevolg dat de peilgrens zal moeten opschuiven. Daarmee verschuift dus ook de grens met het peilvak ALM5b in zuidoostelijke richting. Het gedempte water in het Kromslootpark zelf, het huidige peilvak ALM5b, wordt gecompenseerd in het (nieuwe) peilvak ALM5b. Deze compensatie wordt middels een vergroting van de waterpartijen van het Kromslootpark tot stand gebracht.

In het gebied wordt ook een fietspad aangelegd. Het afstromende hemelwater van dit fietspad zal in het algemeen via een bodempassage tot afstroom komen. Daarnaast is in het gebied nauwelijks verharding aanwezig, en de al aanwezige waterpartijen leveren meer dan voldoende berging.

Er is dus geen wateropgave.