direct naar inhoud van 5.2 Keuze voor beheersverordening
vastgesteld
NL.IMRO.0022.BVTB13BEHE1-VA01

5.2 Keuze voor beheersverordening

De Wro biedt gemeenten de mogelijkheid om in plaats van een bestemmingsplan een beheersverordening voor een gebied vast te stellen. Een beheersverordening vormt, net als het bestemmingsplan, het kader waaraan onder andere bouwaanvragen worden getoetst en op basis waarvan de gemeente handhavend kan optreden op het moment dat in strijd met bepalingen uit de verordening wordt gehandeld (denk aan illegale gebruiksvormen of illegale bebouwing).

Een beheersverordening betreft een regeling voor het beheer van het gebied overeenkomstig het bestaande gebruik. Hierbij worden alleen de bestaande feitelijk aanwezige functies en bebouwing vastgelegd. Alle nog niet gerealiseerde gebruiks- en bouwmogelijkheden zijn in deze verordening niet meegenomen, met uitzondering van al verleende vrijstellingen/ontheffingen en omgevingsvergunningen. Deze vallen ook onder de reikwijdte van het begrip bestaand. Voor de bestaande woningen aan de Feithsweg is een regeling opgenomen door deze woningen toe te staan als wonen op het bedrijventerrein uitsluitend binnen het besluitsubvlak 'wonen op bedrijventerrein'.

Voor het verordeningsgebied geldt dat er momenteel een bestemmingsplan in voorbereiding is. De procedure hiervan is echter nog niet afgerond op het moment dat de actualiseringsplicht in werking treedt. De gemeente is namelijk gehouden aan de zogenoemde actualiseringsplicht op grond van artikel 3.1 Wro. Deze actualiseringsplicht betekent dat de gemeente ervoor dient te zorgen dat het hele grondgebied is voorzien van actuele bestemmingsplannen of beheersverordeningen, dat wil zeggen niet langer dan 10 jaar geleden vastgesteld. Voor het verordeningsgebied geldt op grond van het overgangsrecht Invoeringswet Wro dat er voor 1 juli 2013 sprake dient te zijn van een nieuw vastgesteld bestemmingsplan of beheersverordening. Bovendien vervalt het Uitbreidingsplan op die datum. Dit plan is momenteel geldig voor een groot deel van Oldebert.

De gemeente wil voldoen aan de actualiseringsplicht en dus voor 1 juli 2013 een vaststellingsbesluit nemen. Aan de andere kant wil de gemeente de bestemmingsplanprocedure niet onnodig forceren en zorgvuldig uitvoeren. De gemeente kiest er daarom voor om vooruitlopend op de bestemmingsplannen een beheersverordening vast te stellen. Deze beheersverordening heeft tot doel de bestaande situatie te beheren.

Er wordt wel belang gehecht aan het uiteindelijk vaststellen van een bestemmingsplan. De actualisering hiervan is inmiddels in gang gezet. Bovendien worden in de bestemmingsplannen de geldende planologische en eventueel nieuwe ontwikkelingen meegenomen, daar waar dit in deze beheersverordening niet mogelijk is.

Er is, gelet op het vorenstaande, geen sprake van een gebied waar ruimtelijke ontwikkelingen spelen in de periode vanaf juli 2013 tot aan de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. Indien er zich onverhoopt ontwikkelingen voordoen, kan voor de betreffende ontwikkeling een andere planologische maatregel worden genomen, zoals het opstellen van een bestemmingsplan of een afwijkingsprocedure ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Gelet op de typering van het verordeningsgebied, de beleidsuitgangspunten voor dit gebied, de verwachte ontwikkelingen en de daarmee samenhangende mogelijkheden die voor dit gebied blijven bestaan, is er sprake van beheer van de bestaande situatie voor de looptijd van deze verordening. De beheersverordening is om die reden een geschikt instrument voor dit gebied.

Uiteindelijk zal een nieuw bestemmingsplan de werking van de beheersverordening overnemen.