direct naar inhoud van 7.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Kalkwijk 102 Hoogezand
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP102Kalkwijk102-30va

7.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

7.2.1 Inspraak en overleg

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan geeft de gemeente op basis van de gemeentelijke inspraakverordening in sommige gevallen gelegenheid voor inspraak. Inspraak is niet altijd (meer) verplicht door wetgeving, de inspraakverordening beperkt inspraak tot gelegenheden waar inspraak nodig is. Geen inspraak wordt verleend bij ondergeschikte herzieningen van eerder vastgesteld beleid, dat is bij dit plan aan de orde.

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan pleegt de gemeente overleg met diverse instanties. Het Besluit ruimtelijke ordening stelt in artikel 3.1.1 dat overlegd moet worden met de betrokken gemeenten, waterschappen en diensten van provincie en Rijk. In geval van dit bestemmingsplan wordt overlegd met de provincie Groningen, de inspectie Vrom en het Waterschap over de te volgen procedure. Ook hierbij geldt dat bij ondergeschikte herzieningen waarbij geen belangen van derden instaties in het geding komen, geen overleg behoeft te worden gepleegd.

Inspraak

Er heeft in de voorbereidingsfase mondeling overleg plaats gevonden met de adviseur van biogasinstallatiebedrijf Jansen Wijhe aan de Kielsterachterweg. Dit is het dichtstbijzijnde bedrijf, op 450 meter afstand van het planperceel.

Het bedrijf vraagt zich af of het toevoegen van een woonbestemming op deze plek wel verantwoord is gezien de bedrijfsvoering van het bedrijf. Jansen Wijhe wil niet belemmerd worden in zijn bedrijfsvoering en vraagt zich af of voldoende rekening is gehouden met de milieuconsequenties van het bedrijf ten opzichte van de ligging van de nieuwe woning.

Uitgelegd is dat bij de afweging van de planologische aanvaardbaarheid van een woning op deze plek dit zeker een rol heeft gespeeld. In hoofdstuk vijf van dit bestemmingsplan, paragraaf 5.2 Bedrijven in de omgeving, wordt hierop ingegaan. Uit de onderzoeken blijkt dat de afstand tussen het bedrijf en de nieuw te bestemmen woning voldoende groot is om elkaar niet te hinderen.

7.2.2 Zienswijzen op het ontwerpplan

Het ontwerp bestemmingsplan is de start van de officiële procedure zoals opgenomen in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening. Op de voorbereiding van een bestemmingsplan is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het plan wordt bekendgemaakt en gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage gelegd.

Iedereen kan gedurende deze periode opmerkingen maken op het plan, deze zienswijzen zal de gemeenteraad betrekken bij de uiteindelijke vaststelling van het bestemmingsplan.

Overwegingen bij zienswijzen

Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 5 april 2012 t/m 16 mei 2012 ter inzage gelegen. Er zijn twee zienswijzen binnengekomen. De eerste zienswijze is van de Provincie Groningen. De tweede zienswijze is ingediend door Mulders Milieu Management namens de firma Jansen Wijhe Energy BV. Deze laatste zienswijze is buiten de termijn ingediend en daardoor niet ontvankelijk. Echter omdat de zienswijze gelijkluidend aan de eerder ingediende inspraakreactie is, is indirect al gereageerd op deze zienswijze. Zie boven.

Onderstaand een samenvatting van de zienswijze van de Provincie Groningen met hierbij de gemeentelijke reactie en de daaruit eventueel voortvloeiende wijzigingen.

In strijd met artikel 4.27 lid 3 b van de POV is in de bestemmingsplanregels onvoldoende gewaarborgd dat de bestaande maatvoering van de afgebrande boerderij gehandhaafd blijft.
 
De bestaande maatvoering van de historische boerderij is opgenomen op de bouwtekeningen. Deze zijn in de plantoelichting verbeeld.
Omdat de plantoelichting formeel geen status heeft, nemen wij de reactie van de provincie over.
In de bouwregels, onder punt 3.2.1. lid h., (3.2 Bouwregels) zal verwezen worden naar de maatvoering van de historische boerderij, door het opnemen van de bouwtekening met maatvoering in de bijlage bij de planregels, zie ook Bijlage 1 Bouwtekeningen historische boerderij met maatvoering en op de plan verbeelding zal het bouwvlak strak rond de contouren van de plattegrond van de boerderij worden gelegd. Daarnaast zijn in de regels en op de verbeelding de eisen omtrent maatvoering die hierdoor overbodig geworden zijn, vervallen.  
In artikel 1 is het begrip 'bestaand' is niet eenduidig geformuleerd.   De begripsomschrijving in artikel 1 'bestaand' wordt verduidelijkt en gewijzigd in 'bestaande maatvoering'. Zie 1.8 Bestaande maatvoering:  
  In de toelichting op de planregels is in Toelichting artikel 3. een aanvulling opgenomen ter verduidelijking van de gewijzigde bouwregels.  

7.2.3 Vaststelling

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vastgesteld in haar vergadering van 8 oktober 2012. Het vaststellingsbesluit is te vinden in Bijlage 3 Raadsbesluit vaststelling. Na de berpestermijn van zes weken treedt het plan in werking.